2019-12-27 10:03:43
Φωτογραφία για Διπλωματικός μαραθώνιος της Ελλάδας κατά Ερντογάν. -  Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Ένα σκληρό διπλωματικό πόκερ με στόχο να υψώσει τείχη απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για την επιβολή νέων τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχει ξεκινήσει η Αθήνα. Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν αποφασιστικές και καθοριστικές τις επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία των εξελίξεων. Όλα συνηγορούν άλλωστε στην εκτίμηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί στα άκρα. Η τελευταίες ανακοινώσεις του για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Στην Αθήνα γίνεται εδώ και εβδομάδες μια συστηματική προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα που θα οδηγήσουν, όπως είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Αθήνας, στη «διπλωματική απομόνωση» την Τουρκία.

Κρίσιμες θεωρούνται οι ημερομηνίες, η 30η Δεκεμβρίου, η 2α Ιανουαρίου, η 4η & 5η Ιανουαρίου, καθώς η 7η Ιανουαρίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές ημερομηνίες προς τα τέλη Ιανουαρίου. 


Την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου θα μεταβούν στη Ρώμη στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και θα έχουν συνεργασία με ομολόγους τους του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στόχος των δύο πλευρών είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος. Απώτερος σκοπός των επαφών μεταξύ Αθήνας και Ρώμης είναι η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Το θέμα αυτό σχετίζεται με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην Αθήνα θεωρείται κρίσιμος παράγοντας η επίλυση ή έστω η εξομάλυνση αυτών των εκκρεμών υποθέσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ανασχετικά στην επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Σημειώνεται, ότι το 2009 η Αλβανία υπαναχώρησε από την υπογραφή ΑΟΖ με την Ελλάδα εξαιτίας των πιέσεων που δεχόταν από την Τουρκία.

Πλέον με την Ιταλία η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση όπου εκκρεμεί και μια συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών προκειμένου να επισφραγίσουν τις συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Παράλληλα κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος της Ιταλίας και για τις εσωτερικές ισορροπίες στη Λιβύη μεταξύ Χαφτάρ και Σαράζ. Από τις ισορροπίες αυτές θα κριθεί σε ένα βαθμό και η τύχη του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης της Λιβύης.

Επόμενος, κορυφαίος σταθμός είναι η 2α Ιανουαρίου όπου στην Αθήνα θα πέσουν οι υπογραφές για τον East Med μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο Πρωθυπουργών. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να στείλουν ένα σαφές διπλωματικό μήνυμα τόσο προς τον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι οι τρεις χώρες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ένα ενεργειακό πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο που παρακάμπτει την Τουρκία.

Στις 4 και 5 Ιανουαρίου στο Κάιρο θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Αιγύπτου και Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία στην περιοχή έχει συμφέροντα λόγω και των ενεργειακών συμφωνιών της Total στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε συνέχεια όλων αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι για ακόμα μια φορά στις 29 Ιανουαρίου όπου θα έχει τετ α τετ με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκη συναντάται με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Η ατζέντα είναι ευρύτερη, ωστόσο οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά θα τεθούν επί τάπητος, με την Αθήνα να αναμένει εξελίξεις καθώς και τη στάση που θα κρατήσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ