2019-12-28 16:18:56
Φωτογραφία για Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος: «Χρειαζόμαστε περισσότερους σχολικούς νοσηλευτές στην ειδική αγωγή»
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Αύξηση των μόνιμων θέσεων στους σχολικούς νοσηλευτές των σχολείων ειδικής αγωγής, ζητά η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Περισσότερες μόνιμες θέσεις -πολύτιμων για την ειδική αγωγή- σχολικών νοσηλευτών, θα έπρεπε να προβλέπονται στη νέα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ).

Σε ανακοίνωσή τους, τα μέλη της ΕΝΕ υποστηρίζουν ότι στην ΚΥΑ «Καθορισμός κατά κλάδο και ειδικότητα του αριθμού των κενών θέσεων, που θα καλυφθούν με μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε΄ του ν. 4589/2019 (ΦΕΚ 13 Α΄) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, σχολικού έτους 2019-2020», επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για μείωση των θέσεων στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και είχαν προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις των επίσημων φορέων.


Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, σχολιάζει τη μείωση των θέσεων ΠΕ 25 Σχολικών Νοσηλευτών (αλλά και άλλων κλάδων ΕΕΠ και ΕΒΠ) και επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Η μείωση των θέσεων συνιστά υποτίμηση του σημαντικότατου για τα σχολεία ειδικής αγωγής ρόλου του σχολικού νοσηλευτή. Δεδομένου δε ότι πρόκειται για σχολεία ειδικής αγωγής, όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία και διαπιστωμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η ανωτέρω μείωση των θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ δεν αποτελεί συμμόρφωση με την κατοχυρωμένη νομοθετικά ήδη με το νόμο 3699/2008 δέσμευση της Πολιτείας να αναβαθμίζει διαρκώς τον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης ως αναπόσπαστο μέρος της υποχρεωτικής και δωρεάν δημόσιας παιδείας και να μεριμνά για την παροχή δωρεάν δημόσιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα στάδια και τις εκπαιδευτικές βαθμίδες".

ΕΝΕ: "Διαιωνίζεται η ταλαιπωρία των ανάπηρων μαθητών"

Η δυνατότητα στήριξης μαθητών που έχουν σημαντική δυσκολία μάθησης και προσαρμογής εξαιτίας σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων και με σχολικό νοσηλευτή, κατοχυρωμένη εδώ και δεκαετίες, τίθεται εν αμφιβόλω δια της ανωτέρω μείωσης θέσεων, όπως τονίζει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

"Σε γενικότερο επίπεδο δε, η μη πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών ΕΕΠ σε όλα τα οργανικά κενά των Σχολείων Ειδικής Αγωγής, διαιωνίζει την ταλαιπωρία των ήδη δοκιμαζόμενων οικογενειών των μαθητών αυτών".

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ειδικότητα του σχολικού νοσηλευτή -εξειδικευμένου επιστήμονα υγείας με κύριο έργο την προαγωγή της υγείας και ασφάλειας στη σχολική μονάδα- είναι άκρως απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των Σχολείων Ειδικής Αγωγής και την προστασία της υγείας των μαθητών.

"Είναι επιβεβλημένη η άμεση αύξηση κατά κλάδο και ειδικότητα των κενών θέσεων που πρόκειται να καλυφθούν με διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, καθώς εδώ και μία δεκαετία δεν έχουν διενεργηθεί προσλήψεις", τονίζουν οι νοσηλευτές και καλούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβούν άμεσα "σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε οι θέσεις να αντιστοιχούν στα καταγεγραμμένα οργανικά κενά και να ολοκληρωθούν οι εξαγγελθείσες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών ΕΕΠ και ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ