2019-12-30 15:16:54
Φωτογραφία για Κράνμπερι: Ποια θρεπτικά συστατικά δίνει και από ποιες παθήσεις προστατεύει

Είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο είτε σε χυμό, το κράνμπερι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη μούρων και θρεπτική υπερτροφή.

Παρέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών και συμβάλλει στην προστασία από ευρύ φάσμα παθήσεων, ενώ παράλληλα είναι «φτωχό» σε θερμίδες.

Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το κράνμπερι έχει μόλις 46 θερμίδες και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά ενυδατικό, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το εντυπωσιακό 90%.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά που μας δίνει το κράνμπερι είναι η βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των συνδετικών ιστών του σώματος και των οστών και ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού ώστε να μας προστατεύσει από τις λοιμώξεις.

Το κράνμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3) και βήτα καροτενίου (προβιταμίνη Α), το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Τα κυριότερα μέταλλα που βρίσκονται στο μούρο είναι το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Η ξινή γεύση του κράνμπερι οφείλεται στα οξέα του φρούτου, στα οποία περιλαμβάνεται και το αναλγητικό σαλικυλικό οξύ, το ενεργό συστατικό της ασπιρίνης.

Το ζωηρό χρώμα του προέρχεται από τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, και τις ανθοκυανίνες, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώξεις του αίματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το κράνμπερι εμποδίζει την προσκόλληση των βακτηρίων στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και την εξάπλωσή τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ