2020-01-01 22:52:11
Φωτογραφία για Ιστορικό άρθρο του Νίκου Θ. Μήτση: -ΜΑΓΓΙΝΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: (1785- 1853) Δήμαρχος Αστακού!!
Ξηρόμερο και Παλιγγενεσία

Μαγγίνας Κ. Γεώργιος: Δήμαρχος Αστακού 

(1841-1845) 

Γράφει ο : Νίκος Θεοδ. Μήτσης

               Επ΄ ευκαιρία των 200 ετών από την Παλιγγενεσία και μέσα από αδιάσειστα στοιχεία από πρωτογενείς αρχειακές πηγές, όπως μας συνηθίζει ο Ξηρομερίτης ιστορικός ερευνητής, Νίκος Θεοδ. Μήτσης, παρουσιάζουμε σήμερα το ιστορικό πόνημα- διατριβή που αφορά τον πρώτο Δήμαρχο Αστακού, Γεώργιο Κ. Μαγγίνα (1785-1853) τον και καταγόμενο από το Δραγαμέστο Ξηρομέρου (νυν Καραισκάκης). 

          Άξιο σημειώσεως για τον αναγνώστη σαυτό το θέμα  που σας παρουσιάζουμε, είναι οι  πρωτότυπες αποφάσεις που, ο Γεώργιος Κ. Μαγγίνας ονομάστηκε: προκριτοδημογέρων Ξηρομέρου (1835), Αστυνόμος, Φρούραρχος Δραγαμέστου, Τελώνης, Υγειονολιμενάρχης Αστακού, δήμαρχος Αστακού, πρωτότυπες αποφάσεις δημοτικού Συμβουλίου 1842, πιστοποιητικά του 1845 και συμβολαιογραφικές πράξεις του 1853, που  μας  φέρνει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά ο Ξηρομερίτης ιστορικός ερευνητής Νίκος  Θεοδ. Μήτσης.


        Ένας αθόρυβος ιστοριοδίφης -ερευνητής, που για την προσφορά του Ξηρομέρου και της Βόνιτσας, στην εθνική Παλιγγενεσία, μέσα από την πολύχρονη έρευνα του στα Γ.Α.Κ, αλλά και τη  δράση του  στα πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά  πράγματα του Ξηρομέρου, μας δίνει το δικαίωμα  να λέμε ότι οι ιστορικές του έρευνες, αλλά και τα εννέα  βιβλία του, είναι αναμφισβήτητα και με τη βούλα τεκμήρια, ντοκουμέντα και πιστοποιητικά  εγκυρότητας για την Τοπικής μας Ιστορία.

ΝΙΚΟΣ Θ. ΜΗΤΣΗΣ:

ΜΑΓΓΙΝΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ: (1785- 1853) Δήμαρχος Αστακού

              Γεννήθηκε το 1785 στο Δραγαμέστο Ξηρομέρου και κατάγονταν από την ιστορική οικογένεια των Μαγγιναίων, γνωστών κοτζαμπάσηδων – προεστών εκείνης της εποχής στην περιοχή του Ξηρομέρου [Εθν. Κτημ . φάκ. 430]. Ήταν γιός του προεστού- κοτζάμπαση Κωνσταντίνου Μαγγίνα και αδελφός με τους Τάτζη και Θοδωρή Μαγγίνα, δύο προσωπικοτήτων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα χρόνια της Παλιγγενεσίας κι όχι μόνον. 

          Ήταν παντρεμένος με την Χρυσαφένια Σώζου από την Κεχρινιά Βάλτου Ακαρνανίας, αδελφή του λοχαγού στη βασιλική Φάλαγγα, Γιάννη Σώζου και μπατζανάκης με τον προεστό του Βασιλόπουλου, Γεώργιο Καρούσο, καθότι είχαν νυμφευθεί αμφότεροι δύο αδελφές........ Διαβάστε περισσότερα » ximeronews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ