2020-01-03 06:00:15
Φωτογραφία για DW: Με τον EastMed η Ελλάδα «ακυρώνει» τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
Σύμφωνα με την DW η Ελλάδα με την υπογραφή του EastMed ακυρώνει την τουρκολιβυκή συμφωνία για την ΑΟΖ.

Ως μια κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής μεσογείου που σηματοδοτεί ουσιαστικά την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύουν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed.

Η επόμενη πράξη για τον ΕastMed θα παιχτεί μετά το 2022, σημειώνει η DW, αφού μετά τη σημερινή υπογραφή θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί σχολίασε με γραπτή ανακοίνωσή του την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ακιντζί μίλησε για ένα έργο το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από την ενεργειακή εξίσωση.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ