2020-01-04 02:00:53
Φωτογραφία για Μείωση του ΦΠΑ ζητούν οι ακτοπλόοι
Οι ακτοπλόοι τονίζουν ότι αυξήθηκαν κατά 28% οι τιμές καυσίμων το 2017 και αναμένονται νέες αυξήσεις το 2020 λόγω της υποχρέωσης για την κατανάλωση πιο οικολογικών καυσίμων

Σε κρίσιμη περίοδο μπαίνει η ακτοπλοΐα, παρά το γεγονός ότι έχει σταθεροποιηθεί το μεταφορικό έργο, καθώς από το 2014 έχει ανακοπεί η πτωτική τάση της επιβατικής κίνησης.

Το 2017 οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά 28% και απ’ ό,τι υπολογίζουν οι ακτοπλόοι η επιβάρυνση στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών τους τη διετία 2017/2018 θα ξεπεράσει τα 90 εκατ. ευρώ.

Επίσης αναμένουν το 2020 νέα θεσμοθετημένη πλέον αύξηση περίπου 30% λόγω της υποχρέωσής τους για την κατανάλωση πιο οικολογικών καυσίμων.

Αυτά υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης μιλώντας σε εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο τομέας Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας για την ακτοπλοΐα και πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.


Ανέφερε επίσης ότι για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης «οφείλουμε να προετοιμαστούμε», επειδή είναι απαραίτητη η δημιουργία νέων ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων, όπως και η μείωση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, ενώ ζήτησε από την πολιτεία τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου.

Μονόδρομο χαρακτήρισε για την αποφυγή αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα επίπεδα που ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ επισήμανε ότι την περίοδο 2009-2014 η ακτοπλοΐα αντιμετώπισε μια σοβαρή κρίση με συνεχή πτώση της κίνησης και αύξηση μέχρι υπερδιπλασιασμού των τιμών των καυσίμων. Παρά τα βελτιωμένα αποτελέσματα των εταιρειών το 2015 και το 2016 οι συσσωρευμένες ζημιές της περιόδου 2009-2017 ξεπερνούν το 1 δισ.

Το 2017 η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 8%, αλλά για το 2018 αναμένουν μόνο οριακές αυξήσεις. Ο εισερχόμενος τουρισμός κυρίως εξυπηρετείται από τις αεροπορικές συγκοινωνίες, συνεπώς η σημαντική αύξησή του δεν επηρέασε ανάλογα και το μεταφορικό έργο των εταιρειών.

Υπογράμμισε ακόμα ότι τον κυριότερο ανασχετικό παράγοντα στις εξελίξεις του κλάδου αποτελούν οι λιμενικές υποδομές της χώρας, καθώς η αδυναμία καλής εξυπηρέτησης των πλοίων αφορά σχεδόν όλα τα νησιά και οι καθυστερήσεις αποτελούν πλέον καθημερινό θέμα.

Οι κακές λιμενικές υποδομές, όπως είπε, οφείλονται σε λάθη και παραλείψεις πολλών ετών. Ακόμα και έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν την τελευταία 15ετία είναι λάθος σχεδιασμένα και μάλλον προκαλούν προβλήματα αντί για διευκολύνσεις όπως π.χ. συμβαίνει στα λιμάνια της Τήνου, της Καλύμνου, της Κάσου, του Αϊ-Στράτη κτλ.

Επανέλαβε ότι σε αντίθεση με τις οδικές μεταφορές δεν υπάρχουν προγράμματα ενίσχυσης των θαλάσσιων μεταφορών με ευρωπαϊκά κεφάλαια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μικρά νησιά τα οποία εξυπηρετούνται με συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ