2020-01-05 11:55:09
Φωτογραφία για Έξυπνα αυτοκίνητα στην αστυνομία της Κύπρου
Έτοιμα για να παραδοθούν στην Τροχαία Αρχηγείου Αστυνομίας είναι τα πρώτα 14 έξυπνα οχήματα, τα οποία θα φέρουν μέχρι και σύστημα SOS.

Η Δύναμη, με την καθοδήγηση του Αρχηγού Κύπρου Μιχαηλίδη, εκσυγχρονίζεται με σύγχρονα εργαλεία, με στόχο να αισθανθεί ο πολίτης ασφάλεια αλλά και να μπει στη νέα εποχή.

Αυτή τη στιγμή τα 14 αστυνομικά οχήματα βρίσκονται στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο Αρχηγείο Αστυνομίας για τοποθέτηση των νέων μηχανημάτων που θα τα μετατρέψουν σε έξυπνα. Όπως πληροφορούμαστε, σε αυτά τοποθετούνται σύστημα αναγνώρισης πινακίδων (το γνωστό ΑΝPR), φάροι νέας τεχνολογίας, ενώ θα φέρουν πινακίδα εμφάνισης μηνυμάτων ανάλογα με το συμβάν, χειριστήριο φάρων και κομβίο SOS. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι όπως σε σύντομο χρονικό διάστημα στους φάρους των περιπολικών υπάρχει ενσωματωμένη κάμερα, η οποία θα καταγράφει την τροχαία κίνηση και τυχόν συμβάντα στον δρόμο.


Όπως εξήγησε στον «Φ» ο αστυνομικός διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Αστυνομίας αστυνόμος Α’ Λοΐζος Πραστίτης, οι νέοι φάροι στα περιπολικά θα είναι πιο έντονα αντιληπτοί από το κοινό, θα εγκαθίστανται στα οχήματα πιο εύκολα και η συντήρησή τους επίσης θα γίνεται με εύχρηστο τρόπο, ενώ οι επόμενοι φάροι που θα εισαχθούν θα έχουν ενσωματωμένη κάμερα.

Στα έξυπνα περιπολικά θα υπάρχει ειδικός φωτισμός στην μπροστινή σχάρα, ενώ μια καινοτομία που θα εφαρμοστεί σύντομα θ’ αφορά στην εγκατεστημένη πινακίδα στο πίσω τζάμι, η οποία θα ενημερώνει τους διερχόμενους οδηγούς για κάποιο συμβάν. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Πραστίτης, αν στον δρόμο υπάρχει δυστύχημα, θα ενημερώνονται οι οδηγοί για να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή όταν υπάρχει πυκνή τροχαία κίνηση, θα δίδεται το σχετικό μήνυμα για να υπάρχει και η ανάλογη ενημέρωση των διερχομένων. Επίσης, στα νέα οχήματα η εκκίνησή τους θα γίνεται μέσω έξυπνου κλειδιού, με το οποίο θα προκαθορίζονται οι οδηγοί που θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ώστε να μην μπορεί κάποιος να το κλέψει, θα γνωρίζει το Κέντρο πού κινήθηκε το όχημα, πόσες ώρες, ενώ μέσω ειδικού λογισμικού υπάρχει η δυνατότητα μερικού απομακρυσμένου ελέγχου του οχήματος.

Τέλος, στα οχήματα που θα παραδοθούν στην Τροχαία, υπάρχει κουμπί μέσω του οποίου ο οδηγός-αστυνομικός, όταν βρεθεί σε κίνδυνο, με το πάτημά του να στείλει σήμα στο Κέντρο ώστε να υπάρξει άμεση βοήθεια. Πολλές φορές, τόνισε ο κ. Πραστίτης, αστυνομικός βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είτε δεχόμενος επίθεση είτε μετά από δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη, και δεν είχε τη δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Τώρα με αυτό το σύστημα, θα υπάρχει η ευκαιρία να το πράξει, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Πηγή: Φιλελεύθερος
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ