2020-01-05 13:07:24
Φωτογραφία για Acai berry : Το βιάγκρα του τροπικού δάσους και με άλλες θαυματουργές ιδιότητες
Παρ’ όλο που το acai berry δεν είναι ένα φρούτο που έχουμε οι περισσότεροι στο ψυγείο μας, εν τούτοις οι θαυματουργές ιδιότητές του στον οργανισμό μας είναι πολλές

Γνωστό και ως «βιάγκρα του τροπικού δάσους», το acai berry είναι ένα φρούτο που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα που μεγαλώνει στα δάση του Αμαζονίου. Πρόκειται για ένα φρούτο χρώματος μωβ προς μαύρο που προέρχεται από ένα είδος φοίνικα το οποίο μεγαλώνει στο δέλτα του Αμαζονίου, στην Βραζιλία. Ο φοίνικας αυτός είναι ένα λεπτό δέντρο που φτάνει τα 25 μέτρα ύψος ενώ τα φύλλα του φτάνουν τα τρία μέτρα μήκος. Το ακάι μπέρι, αν και μούρο, μοιάζει με ελιά μεγέθους περίπου 2,5 εκατοστών ενώ ο σπόρος αποτελεί το 80% του φρούτου.

Η γεύση του είναι συγκλονιστική και θυμίζει κάτι μεταξύ μούρων, κερασιών και σοκολάτας. Για αιώνες το εν λόγω φρούτο έθρεψε τις φυλές του Αμαζονίου.

Τι περιέχει

Οι καρποί του αποτελούν βόμβα θρεπτικών συστατικών. Περιέχει πλήθος βιταμινών (Α, Β1, Β2, Β3, C και Ε), ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, υδατάνθρακες, μέταλλα (ασβέστιο, σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο), φυτικές ίνες, στερόλες (β-σιτοστερόλη, καμπεστερόλη, σιγμαστερόλη), αντιοξειδωτικές ουσίες.


Εχει βρεθεί ότι το acai berry έχει 10 έως 30 φορές περισσότερες ανθοκυανίνες από το κόκκινο κρασί. Πρόκειται για φυσικές χρωστικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εκτός από χρώση προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία σε φρούτα και λαχανικά (π.χ. βατόμουρα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, μελιτζάνες κ.λπ.).

Πού μας κάνει καλό

Ανεβάζει τη λίμπιντο

Το acai berry θεωρείται ότι συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση της λίμπιντο. Μας γεμίζει ενέργεια και αυξάνει την απόδοσή μας σε κάθε δραστηριότητα και ειδικά τη σεξουαλική. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι το αποκαλούν «βιάγκρα του τροπικού δάσους».

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το βασικό πλεονέκτημα του φρούτου αυτού είναι οι μοναδικής αξίας αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Αυτές λοιπόν μαζί με τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του θωρακίζουν τον οργανισμό και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να είμαστε προστατευμένοι απέναντι σε ιούς και λοιμώξεις. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ο οργανισμός καταπολεμά πιο εύκολα τις ασθένειες και αναρρώνει πιο γρήγορα.

Ωφελεί την καρδιά

Σύμφωνα με μελέτες, το acai berry συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Ολα αυτά φυσικά είναι κέρδος για την καρδιά μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη στην περιεκτικότητά του σε καλά λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες και στερόλες ωφελεί στο μέγιστο την υγεία της καρδιάς μας.

Βοηθά το έντερο

Δεδομένου ότι έχει πολλές φυτικές ίνες, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και ενεργοποιεί το έντερο συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του.

Συμβάλλει στο αδυνάτισμα

Χάρη στις φυτικές του ίνες δημιουργεί αίσθημα κορεσμού. Ο συνδυασμός μάλιστα των φυτικών ινών με τα καλά λιπαρά οξέα και τις στερόλες βοηθά το σώμα να επεξεργάζεται καλύτερα την τροφή και να καίει λίπος.

Ενυδατώνει το δέρμα

Θεωρείται εξαιρετική τροφή για την επιδερμίδα, καθώς από τη μια αναδομεί και ενυδατώνει το δέρμα σε βάθος και αφετέρου ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, αφήνοντας την επιδερμίδα λαμπερή, λεία και σφριγηλή.

Δυναμώνει τους μυς

Τα αμινοξέα που περιέχει αυτός ο πολύτιμος καρπός, σε συνδυασμό με τα ιχνοστοιχεία, ενισχύουν το «χτίσιμο» και την αντοχή των μυών. Επιπλέον, επιταχύνουν την αναδόμησή τους σε περιπτώσεις τραυματισμών.

Κάνει τέλεια αποτοξίνωση

Μια από τις ιδιότητες που παρουσιάζει το acai berry είναι η αποτοξινωτική του δράση. Θεωρείται ότι η κατανάλωσή του βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών τοξινών από το σώμα.

Πού θα το βρούμε

Τα διάφορα προϊόντα acai berry που είναι διαθέσιμα στην αγορά αφορούν χυμούς, σκόνη και χάπια. Η αποξηραμένη μορφή του ακαι μπερι έχει προταθεί ως χάπι αποτοξίνωσης και αδυνατίσματος αλλά καθώς τα προϊόντα αυτά διακινούνται στην αγορά

Μπορούμε να το προμηθευτούμε από μεγάλα σουπερμάρκετ και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. Στα φαρμακεία μπορούμε να το βρούμε αποξηραμένο, αλλά και ως συμπλήρωμα διατροφής σε διάφορες μορφές (σκόνη, κάψουλες, αναβράζοντα δισκία, συμπυκνωμένο χυμό). Ως συμπλήρωμα πρέπει να λαμβάνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού μας.

Στην κουζίνα

Μπορείτε να φτιάξετε smoothies, να το βάλετε σε ανάμεικτους χυμούς, να το προσθέσετε στα δημητριακά πρωινού, σε επιδόρπια (π.χ. κέικ, μπισκότα, παγωτά), ακόμη και σε συνταγές με σάλτσες που συνοδεύουν κρέας, ενώ ταιριάζει πολύ με χοιρινό και μοσχάρι.

Διαβάστε επίσης
medlabgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ