2020-01-06 23:34:43
Φωτογραφία για Επενδύσεις σε αμοιβαία… μαριχουάνας!
Ξεκινά στις 13 Ιανουαρίου στην Ευρώπη η διάθεση από Καναδικό οίκο του πρώτου ETF που εστιάζει σε επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβης αναφέρουν οι FT

Οι Ευρωπαίοι αποταμιευτές θα έχουν πολύ σύντομα την πρώτη ευκαιρία να επενδύσουν σε ένα διαπραγματεύσιμα αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF), επικεντρωμένο στην ταχέως αναπτυσσόμενη νόμιμη βιομηχανία μαριχουάνας.

Ο Καναδικός όμιλος αμοιβαίων Purpose Investments σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διάθεση του ETF «Ιατρική Κάναβη και Ευζωία» στις 13 Ιανουαρίου. Θα είναι το πρώτο ανάλογο προϊόν στην Ευρώπη. Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα εισαχθεί αρχικά στη Γερμανία και θα διατεθεί σε επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ιρλανδία.

Τα «αμοιβαία μαριχουάνας» αποδείχθηκαν δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική, παρά το γεγονός ότι η απόδοσή τους το 2019 ήταν κακή. Το μεγαλύτερο ETF κάνναβης στον κόσμο, το ETFMG Alternative Harvest, το οποίο έχει συγκεντρώσει 673 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών ETFGI, υποχώρησε κατά 28,5% πέρυσι. Το δεύτερο μεγαλύτερο ETF, τα Horizons Medical Mariuana Life Sciences ETF το οποίο έχει προσελκύσει 337 εκατομμύρια δολάρια, υποχώρησε κατά 33,8%.


Η καναδική εταιρεία Purpose, η οποία διαχειρίζεται 8 δισεκατομμύρια δολάρια – συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ευκαιριών Μαριχουάνας ύψους 34,2 εκατομμυρίων δολαρίων – συνεργάστηκε για το λανσάρισμα στην Ευρώπη με την HANetf. Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο θα χρεώνει 80 σεντς για κάθε 100 ευρώ που θα δεσμεύει ο επενδυτής και θα επενδύσει σε εταιρείες που είναι σε χρηματιστήρια και έχουν νόμιμες δραστηριότητες στον κλάδο της ιατρικής κάνναβης, κάνναβης και κανναβιδιόλης, ή στην αγορά CBD.

Η νόμιμη αγορά κάνναβης ανήλθε σε περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το 2018 και αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2029, σύμφωνα με την έρευνα Equity Jefferies. Άλλες έρευνες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και σε τριπλάσιο μέγεθος.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Εκκλησία της Αγγλίας απάλειψε την έριξε ιατρική μαριχουάνα από τον κατάλογο των απαγορευμένων επενδύσεων – απόφαση που ακολούθησε αντίστοιχη του Ηνωμένου Βασιλείου να νομιμοποιήσει τη φαρμακευτική μαριχουάνα τον Οκτώβριο του 2018.

Πριν από τη νομιμοποίηση, το Ηνωμένο Βασίλειο αναδείχθηκε ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας νόμιμης κάνναβης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελέγχου Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ιατρική κάνναβη είναι μια αναδυόμενη βιομηχανία με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης και σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο Έκτορ ΜακΝίλ, συνιδρυτής και επικεφαλής της HANetf στου Financial Times. «Μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είχαν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά κάνναβης».

Είπε ότι αναμένει ενδιαφέρον για το προϊόν να προέρχεται από την ιδιωτική τραπεζική, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι ήταν οι κύριοι υποστηρικτές των ETF της μαριχουάνας της Βορείου Αμερικής.

Ο κ. Σομ Σεϊφ, διευθύνων σύμβουλος της Purpose, πρόσθεσε: «Ο τομέας της κάνναβης βρίσκεται ακόμη στα βρεφικά στάδια μιας φάσης πολυετούς ανάπτυξης και υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για καινοτομία και νέες ανακαλύψεις.»
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ