2020-01-07 23:38:42
Φωτογραφία για Επιστήμονες υπολόγισαν πότε γήινα διαστημόπλοια που έχουν ήδη εκτοξευτεί θα φτάσουν σε άλλα αστρικά συστήματα..



Αριθμοί που ζαλίζουν..

Ερευνητές του Max Planck Institute for Astronomy και του Jet Propulsion Laboratory (NASA) βρήκαν έναν τρόπο να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν διαστημόπλοια που έχουν εκτοξευτεί ήδη για να φτάσουν σε άλλα αστρικά συστήματα.

Όπως αναφέρει το Phys Org, οι Κόριν Μπέιλερ Τζόουνς και Νταβίντε Φαρνότσια έγραψαν σχετικό επιστημονικό άρθρο, το οποίο ανέβηκε στον server του arXiv.

Τη δεκαετία του 1970 η NASA έστειλε τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη έξω στο ηλιακό μας σύστημα- τα Pioneer 10 και 11 και Voyager 1 και 2. Tα σκάφη αυτά συνέχισαν τα ταξίδια τους μετά την ολοκλήρωση των αποστολών τους, και τώρα έχουν βγει ή βγαίνουν από τα όρια του ηλιακού συστήματος. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα εάν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να φτάσουν σε άλλα ηλιακά συστήματα, και πόσο χρόνο θα χρειαστούν.

Οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, και, αξιοποιώντας τα δεδομένα του, ήταν σε θέση να διαπιστώσουν πότε οι διαδρομές τους θα τα φέρουν (εάν δεν συμβεί κάτι απρόσμενο) κοντά σε μακρινά αστρικά συστήματα. Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε πως τα τέσσερα σκάφη θα πλησιάσουν (σχετικά) 60 άστρα μέσα στο επόμενο ένα εκατομμύριο χρόνια, και θα φτάσουν σε απόσταση περίπου δύο παρσέκ από περίπου 10. Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Pioneer 10 θα είναι πιθανότατα το πρώτο που θα περάσει από ένα αστρικό σύστημα, το HIP 117795, στον αστερισμό της Κασσιόπης. Οι υπολογισμοί επίσης δείχνουν ότι το σκάφος θα περάσει σε απόσταση 0,231 παρσέκ από το άστρο σε περίπου 90.000 χρόνια. 

Ακόμη, διαπιστώθηκε πως και τα τέσσερα διαστημόπλοια θα ταξιδεύουν για πολύ καιρό μέχρι να συγκρουστούν με κάποιο άστρο ή να «αιχμαλωτιστούν» από ένα-, περίπου... 100.000.000.000.000.000.000 χρόνια!
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ