2020-01-08 10:59:15
Φωτογραφία για Το Ιράν χτύπησε κατά αμερικανικών βάσεων - Σκοτώθηκαν 80 Αμερικανοί τρομοκράτες:
O πλανήτης κρατά την αναπνοή του καθώς αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ μετά το διάγγελμα Τραμπ

Τουλάχιστον 35 ρουκέτες έπληξαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στρατιωτικές βάσεις στο δυτικό Ιράκ όπου σταθμεύουν ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ηκυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν κατέστησε σαφές ποιες άλλες βάσεις δέχονται επίθεση, πέραν της Άιν αλ Άσαντ και μιας ακόμη στην Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Πομπέο και Έσπερ αντίστοιχα, μετέβησαν στον Λευκό Οίκο προκειμένου να συσκεφθούν με τον πρόεδρο Τραμπ.


Στον Λευκό Οίκο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες προκειμένου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες των ΗΠΑ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο του 2018. Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης.

Στη βάση ηχούν σειρήνες και ακούγονται να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή

Ιράν: Η κρατική τηλεόραση μιλά για 80 νεκρούς «αμερικανούς τρομοκράτες»

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Τι λέει το Πεντάγωνο

Είναι «σαφές» ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε η ίδια μέσω Twitter.

Η επίθεση, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, καταγράφηκε περίπου 24 ώρες μετά την απόλυτη σύγχυση που προκάλεσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με τη διοίκησή τους στο Ιράκ να στέλνει επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε πως τα στελέχη τους θα αποσυρθούν από την ιρακινή επικράτεια όπως απαίτησε το κοινοβούλιο, αλλά το Πεντάγωνο να διαψεύδει.

Πολλά κράτη μέλη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν ήδη ότι αποσύρουν τις δυνάμεις τους στο σύνολό τους ή εν μέρει, λόγω του φόβου ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις, όπως οι περίπου 15 που έχουν γίνει από τα τέλη του Οκτωβρίου εναντίον βάσεων στις οποίες είναι ανεπτυγμένα ξένα στρατεύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής βάσης και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί επιθέσεων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στενά, σε επαφή με την ομάδα του που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας», σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Γκρίσαμ.

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Φρουροί της Επανάστασης

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους εναντίον βάσης την οποία χρησιμοποιεί ο στρατός των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, τονίζοντας πως επρόκειτο για αντίποινα για την εξόντωση του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή και διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσουν σε νέα, «ακόμα πιο συντριπτικά» αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στην Τεχεράνη.

Προειδοποίησαν παράλληλα τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, ότι θα δεχθούν επίθεση αν οι χώρες τους χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις εναντίον της Τεχεράνης, όπως ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο ειδήσεων MEHR ανέφερε ότι στόχος ήταν η αεροπορική βάση Άιν Αλ Άσαντ.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News έκανε λόγο για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δύο αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ και ακόμα μιας στην Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε μέσω Twitter ότι το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «προειδοποιεί τις ΗΠΑ για ακόμα πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση οποιασδήποτε νέας επίθεσης».

Οι Φρουροί της Επανάστασης άρχισαν στη συνέχεια και «δεύτερο γύρο» με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», κατά το σώμα αυτό των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Οι ΗΠΑ περίμεναν το χτύπημα

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Associated Press,ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν πως το Ιράν θα απαντήσει και υπογραμμίζουν την υψηλή στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας και την προετοιμασία της για μία πιθανή απόπειρα κατά Αμερικανού στρατιωτικού διοικητή.

Επίσης, έχει εκδοθεί προειδοποίηση προς τα πλοία που πλέουν στον Περσικό για το “ενδεχόμενο ιρανικής ενέργειας” κατά αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το δημοσίευμα χωρίς να τον κατονομάζει, οι ΗΠΑ αναμένουν “μία μεγάλη επίθεση, μέσα στις δύο επόμενες ημέρες”.

Ανώτερος αξιωματικός Φρουρών της Επανάστασης: Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα»

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη ορκίστηκε «εκδίκηση» για την δολοφονία του.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μεταδίδει ότι 80 «αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους των Φρουρών της Επανάστασης εναντίον βάσεων όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, επικαλούμενη αξιωματικούς του επίλεκτου σώματος αυτού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Εκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.

Νωρίτερα, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε ουδεμία πληροφορία για θύματα στα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, επισημαίνοντας ωστόσο ακόμη βρίσκονταν σε φάση αποτίμηση της κατάστασης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Zαρίφ: Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας», υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκανε την τοποθέτηση αυτή σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter μερικές ώρες αφότου οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, εξαπέλυσαν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια σε αντίποινα για τη δολοφονία του ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη κατά διαταγή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ήδη τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη θα αντιμετώπιζε «μεγάλα αντίποινα» εάν προσπαθούσε να εκδικηθεί τον θάνατο του υποστράτηγου πλήττοντας προσωπικό, εγκαταστάσεις ή συμμάχους της χώρας του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τραμπ: Oλα πάνε καλά!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε μέσω Twitter ότι πρόκειται να κάνει δηλώσεις σχετικά με το Ιράν αργότερα σήμερα Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία αποτίμησης της κατάστασης μετά τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Φρουροί της Επανάστασης εναντίον τουλάχιστον δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή σε βομβαρδισμό στη Βαγδάτη.

Πάντως — διαβεβαίωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου — «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν η Πολεμική Αεροπορία και η διοίκηση αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον τουλάχιστον δύο βάσεων των ΗΠΑ στο έδαφος του Ιράκ, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

Κατά την ίδια πηγή, ισραηλινά μαχητικά κινούνται ιδίως στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης απείλησαν νωρίτερα να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και άλλων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχωρήσουν σε αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ