2020-01-08 11:43:05
Φωτογραφία για Κρίσεις εν όψει στις ΕΔ-Τα δεδομένα, οι συσχετισμοί και οι εκτιμήσεις
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Η επιστροφή στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τραμπ, θέτει στην τελική του ευθεία το ζήτημα των ετήσιων τακτικών κρίσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και τις έκτακτες κρίσεις που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν στην αποστρατεία ενός η περισσότερων Αρχηγών στους αντίστοιχους, οικείους, Κλάδους.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Κατ’αρχάς να θυμίσουμε ότι όλοι οι σημερινοί Αρχηγοί επελέγησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με υπουργό Εθνικής Αμύνης τον Πάνο Καμμένο ή και σκέτο ΣΥΡΙΖΑ με ουσιαστικώς «υπηρεσιακό» ΥΕΘΑ, τον μέχρι τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο ε.α. Ευάγγελο Αποστολάκη.


Η αλλαγή αυτή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είχε ως αποτέλεσμα να προέλθει η σημερινή ηγεσία των Κλάδων με μία σειρά από «καραμπόλες». Στη θέση του Ε. Αποστολάκη ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επελέγη ο ως τότε Α/ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, στη θέση του ο ως τότε Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ενώ στο ΓΕΣ αποστρατεύθηκε αιφνιδιαστικώς ο ως τότε Αρχηγός Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής (νυν ΥΦΕΘΑ) και στη θέση του επελέγη ως νέος Αρχηγός ο μέχρι τότε Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς. Ο μοναδικός ο οποίος παρέμεινε στη θέση του ήταν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο οποίος φέτος συμπληρώνει  τριετία στη θέση αυτή. Τρεις δηλαδή Αρχηγοί έχουν από ένα χρόνο στη θέση τους και ο τέταρτος τρία χρόνια.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι όταν επήλθε η πολιτική αλλαγή του Ιουλίου του 2019, τόσο οι περισσότεροι των αποστράτων της Νέας Δημοκρατίας αλλά και αρκετοί άλλοι, θεωρούσαν βέβαιο και πίεζαν προς την κατεύθυνση της αμέσου διενέργειας κρίσεων και αλλαγής των αρχηγών.

Προς τιμήν τους δεν τους άκουσαν τόσο ο πρωθυπουργός –αυτός κυρίως– όσο και ο νυν ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι αρκετές φορές τότε –περισσότερες από τρεις– διευκρίνισαν προς «κάθε κατεύθυνση» και προς «κάθε ενδιαφερόμενο» ότι οι κρίσεις δεν  θα γίνουν τότε, αλλά «στην ώρα τους» και ότι η ηγεσία αυτή απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης της νέας κυβερνήσεως. Αυτό δεν ήταν λόγια και αποδείχτηκε στην πράξη σχεδόν για ένα 7μηνο έκτοτε με εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και κατ’ επέκταση της κυβερνήσεως και των τεσσάρων αρχηγών.

Όμως ο χρόνος των κρίσεων στην ηγεσία του στρατεύματος έφθασε.

Οι πληροφορίες τον φέρουν για μετά τις 15–16 Ιανουαρίου, οπότε θα συνέλθει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμύνης (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και μετά από εισήγηση του αρμόδιου ΥΕΘΑ θα λάβει τις αποφάσεις του.

Οι αποφάσεις αυτές της κυβερνήσεως λογικώς θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση με τη γενικότερη πολιτικο-διπλωματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας, και κατά την προσωπική μας άποψη, δεν επιτρέπει σαρωτικές κρίσεις σε επίπεδο αρχηγών, τη στιγμή μάλιστα που οι τρεις στους τέσσερις έχουν ένα χρόνο στην παρούσα θέση τους. Επομένως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα αυτά θα συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ και σε αυτήν την φάση θα επιλεγεί το «ήπιο σενάριο», αυτό δηλαδή της αποστρατείας  δύο Αρχηγών το μάξιμουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν ένας από τους νέους Αρχηγούς είναι αυτός του ΓΕΕΘΑ, εθιμικώς και μόνο σειρά έχει ο Στρατός Ξηράς, αλλά αυτό –και βάσει του νόμου– δεν είναι υποχρεωτικό για την (εκάστοτε) κυβέρνηση, η οποία μπορεί να επιλέξει τον νέος Α/ΓΕΕΘΑ της προτιμήσεώς της από το σύνολο των εν ενεργεία αντιστρατήγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, και αυτό οφείλουμε να το κρατήσουμε στο βάθος του μυαλού μας ως ένα πρόσθετο στοιχείο, φέτος θα πρέπει να γίνει και η επιλογή του νέου Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (Α/ΓΕΕΦ) στην Κύπρο, καθώς ο νυν Αρχηγός Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης συμπληρώνει 4ετή (3+1 χρόνο επέκταση) εξαιρετικά αποδοτική θητεία και ο αντικαταστάτης του θα προέλθει μετά από συνεργασία της κυπριακής και της ελληνικής κυβερνήσεως, από κάποιον εκ των αντιστρατήγων οι οποίοι θα αποστρατευτούν φέτος. Επομένως ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι… «ενδιαφερόμενοι»!

(ΠΗΓΗ: lawandorder.gr - Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ