2020-01-08 12:52:41
Φωτογραφία για Παναγιωτόπουλος: Το ραντεβού με Τραμπ πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει – Τι είπε για F-16, F-35 και φρεγάτες - Ελληνοτουρκικά

Το ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ πήγε όσο καλά μπορούσε να πάει, ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Πήραμε την θετική γνώμη του Τραμπ ότι κάτι πάει πολύ καλά στην Ελλάδα και αυτό αναγνωρίζεται… Επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας, σχέση η οποία είναι ζητούμενο πώς θα την επεκτείνουμε και θα την εμβαθύνουμε».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως η αναβάθμιση των F-16 έχει ήδη δρομολογηθεί και απομένει η ουσιαστική δρομολόγησή της από την λειτουργία της ΕΑΒ.

«Η λειτουργία της ΕΑΒ θα είναι το όχημα που θα επιτρέψει όχι μόνο την αναβάθμιση των F-16 αλλά και την μελλοντική υποστήριξη του αεροσκάφους 5ης γενιάς που αργά ή γρήγορα θα αποκτήσει η Ελλάδα. Είναι νομοτέλεια αυτό. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο αγοράς των αεροσκαφών F-35, με το δεδομένο βέβαια ότι η δημοσιονομική συγκυρία θα μας το επιτρέψει», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε μάλιστα πως αυτή η συζήτηση κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον του Αμερικανού Προέδρου. «Εγώ προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις που είχε να κάνει με τα F-35, αλλά και τό πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο απόκτησης φρεγατών από τις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε μεν με τον κ. Τραμπ, αλλά με άλλους Αμερικανούς παράγοντες, όπως την ηγεσία του Πενταγώνου, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικά όπλα. «Είτε μέσω πωλήσεων, είτε μέσω παραχώρησης πλεονάζοντος αμυντικού υλικού που δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις αμερικανικές ΕΔ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχετικά με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο ΥΕΘΑ σημείωσε πως αποκόμισε την αίσθηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα κινηθεί στην κατεύθυνση της παροχής καλών υπηρεσιών προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

«Θεωρώ ότι κατανοούν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να απαντήσει δυναμικά με ό,τι χρειαστεί εάν αμφισβητηθούν ακόμη περισσότερο βασικά κυριαρχικά της δικαιώματα από την Τουρκία», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος για την επίθεση του Ιράν εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα, ο ΥΕΘΑ εκτίμησε πως «είναι η κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση».

Ακούστε τι είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοταρίδη και Γιάννη Πιταρά:



[embedded content]

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ