2020-01-08 16:28:30
Φωτογραφία για Φιλόξενοι εξωπλανήτες και κοσμικά μαιευτήρια
Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα αυτή την εικόνα που είναι καλλιτεχνική αναπαράσταση του εξωπλανήτη TOI 700d. Credit:NASA

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις έγιναν ταυτόχρονα από επιστημονικές ομάδες. Η πρώτη αφορά τον εντοπισμό από το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS της NASA ενός εξωπλανήτη που ανήκει σε ένα σύστημα στο οποίο έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής τρεις πλανήτες.

Ο εξωπλανήτης ονομάστηκε TOI 700d και βρίσκεται σε απόσταση πeρίπου 100 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό της Δοράδος. Ο εξωπλανήτης αυτός έχει συγκρίσιμο μέγεθος με αυτό της Γης, ενώ βρίσκεται στην αποκαλούμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του άστρου του, που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή. Αυτός είναι ο πρώτος δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύπτει το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS.

H δεύτερη ανακοίνωση έγινε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Βιέννης και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα γιγάντιο μαιευτήριο άστρων στον γαλαξία μας, ίσως το μεγαλύτερο. Πρόκειται για μια κοσμική δομή την οποία εντόπισε το διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia και στο πλησιέστερο σημείο της απέχει μόλις 500 έτη φωτός από εμάς. Η νηματοειδής αυτή δομή εμπεριέχει περίπου 800 εκατ. άστρα και μεγάλες ποσότητες αερίων, ενώ έχει μήκος 9.000 έτη φωτός και πλάτος 400 έτη φωτός.

Πηγή:https://www.eef.edu.gr/el/nea/filoksenoi-eksoplanites-kai-kosmika-maieytiria/?fbclid=IwAR2JiE5alY7uKE37WZTIIIJfq_SrTG3PqM3PKzgF0Ssy5r9yE506bLuhCio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ