2020-01-08 17:36:44
Φωτογραφία για Φαγητό που περίσσεψε: Πότε μπορεί να σας αρρωστήσει-ΦΩΤΟ

Τα υπολείμματα του χθεσινοβραδινού δείπνου αποτελούν το τέλειο μεσημεριανό όταν γυρνάτε κουρασμένοι από τη δουλειά και βαριέστε να μαγειρέψετε.

Πριν ξαναζεστάνετε και φάτε όμως τις παρακάτω τροφές, δείτε τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν για την υγεία σας:

Αυγά: Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα και το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Η παραμονή τους δε σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό των βακτηρίων σε επικίνδυνα επίπεδα.

Παντζάρια: Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών, μετατρέπονται όταν ξαναζεσταθούν σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες, που έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση.

Πατάτες: Όταν ξαναζεσταίνετε τις ήδη μαγειρεμένες πατάτες, ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή δηλητηρίαση (αλλαντίαση).

Σπανάκι: Είναι και αυτό πλούσιο σε νιτρικά. Για να αποφύγετε την μετατροπή τους στις καρκινογόνες νιτροζαμίνες, είναι προτιμότερο να το τρώτε ωμό.

Μητρικό γάλα: Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει τη μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα. Ταυτόχρονα αυξάνεται η παρουσία βλαβερών βακτηρίων στο μητρικό γάλα.

Ρύζι: Μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν μπορεί να σκοτώσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο: Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το κοτόπουλο έχει σαλμονέλα. Είναι σημαντικό να μην μαγειρεύεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 165 βαθμών Κελσίου. Πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, ότι τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια. Το κοτόπουλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες πρέπει να ζεσταίνονται στην ίδια θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της αναθέρμανσης άλλες διασπώνται πιο αργά και άλλες πιο γρήγορα και το αποτέλεσμα είναι μια χημική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Έλαια ψυχρής έκθλιψης: Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα και άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ακόρεστα λιπαρά, είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία, ταυτόχρονα όμως ευαίσθητα στη θερμοκρασία. Η αναθέρμανσή τους τα καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι ασφαλή για την υγεία.

Θαλασσινά: Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή, κυρίως τα στρείδια. Η μόλυνση από V. vulnificus προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα, αλλά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του αίματος.

ΠΗΓΗ:Onmed.gr  ,  www.thehealthy.com



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ