2020-01-09 09:29:32
Φωτογραφία για Σκληρές πιέσεις για να μειωθεί ο ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές από 24% σε 6%! Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HR

Ένα άγριο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης –ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών με επίκεντρο τον ΦΠΑ, είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Ειδικότερα όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, οι κλινικάρχες που είχαν σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια αλλά και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για τη διάθεση 80 κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ζήτησαν εκτός των άλλων να μειωθεί ο ΦΠΑ στις ιδιωτικές κλινικές από 24% που είναι σήμερα, σε 6%. Διαβάστε ΕΔΩ τι έγινε με τα κρεβάτια στις ΜΕΘ: «Άγριο παζάρι ΕΟΠΥΥ με κλινικάρχες για τα κρεβάτια εντατικής! Όλο το παρασκήνιο»

Το αίτημα του κλάδου μεταφέρθηκε μέσω του ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούν οι κλινικάρχες για τη διάθεση των κλινών στις ΜΕΘ, ζήτησαν και τα απαραίτητα ανταλλάγματα.


Να σημειωθεί ότι οι 80 κλίνες στις εντατικές που θα διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς επιβάρυνση για τους ασθενείς, θα είναι χωρίς clawback δηλαδή δεν θα ενταχθούν στον μηχανισμό υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Οι ιδιωτικές κλινικές εδώ και χρόνια είχαν αίτημα τη μείωση του ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν προσδιοριζόταν στο 13%, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αύξηση του σε 24%.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στο HealthReport.gr ότι το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ ετέθη επισήμως από τον ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Οικονομικών.

Όμως το υπουργείο Οικονομικών θα δεχθεί την πρόταση μόνο εάν διαπιστωθεί ότι το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο και δεν θα προκαλεί επιβάρυνση, έλεγε στο HealthReport.gr υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Επίσης θέτει μία δεύτερη προϋπόθεση το υπουργείο Οικονομικών πριν δώσει το πράσινο φως: να δεχθούν οι δανειστές μία τέτοια αλλαγή.

Κάτι που αναμένεται να τεθεί στους τροϊκανούς στην επόμενη συνάντηση με την ελληνική πλευρά στο τέλος του μήνα, οπότε και θα έρθει εκ νέου κλιμάκιο για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ