2020-01-09 17:00:21
Φωτογραφία για Επιβεβαιώνεται το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- Ποια η σημασία του
Ενώ ήδη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, πέρα

Η μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

 από τα ελληνοτουρκικά και το λιβυκό ζήτημα, κυβερνητικοί παράγοντες εντοπίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον 

για επενδύσεις στη χώρα μας κυρίως στη μεγάλη σημασία που έχει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη δυνατότητα που παρέχει να αποτελέσει πύλη για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στα μεγάλα τουριστικά projects που σχεδιάζονται.

Το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώθηκε ανοιχτά και κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής αποστολής με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπως από το χώρο της ενέργειας, των ΑΠΕ, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της αγοράς ακινήτων και των νέων τεχνολογιών.

Στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε φυσικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό μέσα στη χρονιά και για το οποίο οι ΗΠΑ, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αποδίδουν βαρύνουσα σημασία.


Τόσο για το ρόλο που μπορεί αυτό να διαδραματίσει για την παρουσία και υποστήριξη αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαλκανική, όσο και ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένης της προωθούμενης κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και επαναεριοποίησης στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Το project εξυπηρετεί το σχέδιο εισαγωγής αμερικανικού φυσικού αερίου στα ρωσοκρατούμενα Βαλκάνια, και συζητήθηκε κατά τις επαφές Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.

Σε αυτό εξάλλου, μαζί με με τον αγωγό TAP που ξεκινά μέσα στο 2020, και τον κάθετο άξονα “Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας” που παραδίδεται σταδιακά, οι αμερικανοί βλέπουν τα μέσα για μια ενεργειακή απόβαση εντός της δεκαετίας, ακόμη και στην ρωσική αυλή της Ουκρανίας, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την επικυριαρχία της Μόσχας.

Σημειωτέον ότι στο έργο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η εταιρεία Gaztrade, αποφάσισε χθες να εισέλθει με ποσοστό 20% η Bulgartransgaz, δηλαδή ο βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ, και ενώ στο μετοχικό του σχήμα συμμετέχουν επίσης η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), και η ΔΕΠΑ (20%).

Τα παραπάνω “κουμπώνουν” με το βορειοελλαδίτικο λιμάνι, όπου η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων με το εθνικό δίκτυο, και μέσω αυτού με τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες, επιτρέπουν πλέον τη διεκπεραίωση συνδυασμένων μεταφορών τρένου και πλοίου, που ενδιαφέρει και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ούτως ή άλλως, η χρήση από αυτές μέρους των υποδομών του λιμανιού, προβλέπεται από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επενδυτές τόνισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, της προβλεψιμότητας σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και της ταχύτητας στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ