2020-01-09 19:00:25
Φωτογραφία για «Ολυμπιάδα Αρχαίων Ελληνικών»
Στους συνολικά 81 Αυστριακούς μαθητές που διακρίθηκαν μέσα στα δέκα προηγούμενα χρόνια στην αρχαία ελληνική γλώσσα, ως νικητές της «Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών» στη χώρα τους, αλλά και στους συντελεστές του επονομαζόμενου «Προγράμματος της Ρόδου» στο πλαίσιο του οποίου αυτοί είχαν φιλοξενηθεί για μία εβδομάδα στη Ρόδο, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που διοργάνωσε στη Βιέννη η Αυστροελληνική Εταιρεία.

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Αυστροελληνικής Εταιρείας Αναστάσιος Στρίκος, τόνισε πως εκτός των μαθητών, ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών, που διακρίθηκαν στην αρχαία ελληνική γλώσσα, με την εκδήλωση τιμάται και το εξαιρετικό «Πρόγραμμα της Ρόδου».

Με αυτό, όπως σημείωσε ο γνωστός πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας, αυτοί οι μαθητές και από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια που κερδίζουν το βραβείο της Ολυμπιάδας Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, φιλοξενούνται για μία εβδομάδα στη Ρόδο όπου γνωρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα και όλη εκείνη τη «γέφυρα» που προσφέρει η αρχαία ελληνική γλώσσα.


Τη σημασία της πρωτοβουλίας της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών, «που δημιουργεί ερεθίσματα ώστε να ασχοληθεί κανείς και να εντρυφήσει περισσότερο με την ελληνική γλώσσα, να αγαπήσει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, να γίνει φίλος και πρεσβευτής της χώρας» υπογράμμισε ο συντονιστής της πρωτοβουλίας και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας, ο υφηγητής του Πανεπιστημίου του Ζάλτσμπουργκ Γιόχαν Μπεκ-Μαναγκέτα, παρουσιάζοντας έναν απολογισμό των δέκα χρόνων.

Το «Πρόγραμμα της Ρόδου», με συντονιστή την Αυστροελληνική Εταιρεία, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για δέκατη συνεχή χρονιά, και στο πλαίσιό του φιλοξενήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, με τη συνεργασία του Δήμου Ρόδου με τον Οργανισμό Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) και την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού, οι νικητές της Ολυμπιάδας Αρχαίων Ελληνικών και από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

Στις πλούσιες όσο και συγκινητικές εμπειρίες της από την πραγματοποίηση αυτών των «Ολυμπιάδων» και των φιλοξενιών των Αυστριακών μαθητών-νικητών τους στη Ρόδο, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η γνωστή Ροδίτισσα ξεναγός Μαρίτσα Μαντικού, που θεωρείται η ψυχή και κινητήρια δύναμη του Προγράμματος της Ρόδου.

Σε αυτήν αναγνωρίζεται η μεγάλη συμβολή στην υλοποίηση του «ονείρου» της ιδρύτριας και πρώτης προέδρου της Αυστροελληνικής Εταιρείας Μαρίας Μαυρομιχάλη-Μποτς (η οποία απεβίωσε τον Αύγουστο του 2011) να φιλοξενούνται και να γνωρίζουν από κοντά την Ελλάδα οι αριστεύοντες στα αρχαία ελληνικά Αυστριακοί μαθητές, που ήδη έφτασαν τους 81.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η Αυστροελληνική Εταιρεία χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ρόδος αγκάλιασε και υλοποίησε το όνειρο της ιδρύτριας και πρώτης προέδρου της, να δημιουργήσει το «φυτώριο» των μελλοντικών φιλελλήνων.

Ταυτόχρονα, η Εταιρεία ευελπιστεί ότι μελλοντικά θα μπορέσει να δοθεί στους μαθητές αυτούς η δυνατότητα να παρακολουθήσουν για έναν μήνα, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών τους, εντατικά μαθήματα νέων ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ