2020-01-09 22:30:14
Φωτογραφία για Επί χάρτου οι όροι και οι δεσμεύσεις της σύμβασης για τα ΦΥΚ
Τι θα συμβεί σε περίπτωση έλλειψης, αλλοίωσης συσκευασίας, κλπ

Της Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Ειδική Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ που θα καθορίζει τον τρόπο εκτέλεσης συνταγών και διάθεσης σκευασμάτων ΦΥΚ από τα ιδιωτικά Φαρμακεία βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αντίστοιχη εφαρμογή βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, στην οποία όμως πριν την ενεργοποίησή της θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όροι και οι δεσμεύσεις της νέας σύμβασης. 

Για παράδειγμα, τι θα συμβεί στη περίπτωση μερικής εκτέλεσης ή έλλειψης φαρμάκου. Επίσης τι θα συμβεί αν κατά την παραλαβή του σκευάσματος από τον φαρμακοποιό, διαπιστωθεί αλλοίωση αρχικής συσκευασίας από οποιαδήποτε αιτία κ.λπ.

Όροι που πρέπει να προσδιοριστούν επακριβώς, να εγκριθούν και να υπογραφούν από τα αμφότερα μέρη, ενώ η ενσωμάτωσή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απαιτεί και κάποιο χρόνο.


Μολονότι ο ΕΟΠΥΥ στις αρχές του έτους (2-1-2020) έστειλε επιστολή προς τα ιδιωτικά φαρμακεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος εκτέλεσης συνταγών ΦΥΚ μέσω της δήλωσής τους στην ειδική πλατφόρμα, την αμέσως επομένη προώθησε συμπληρωματική επιστολή ενημερώνοντας ότι "ο ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ολοκληρώνει άμεσα την διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ, που θα αφορά στη διάθεση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Κοινός στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασφαλούς διάθεσης των ΦΥΚ στους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Κατά συνέπεια η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών φαρμακείων για να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα υλοποιηθεί με την αρωγή των Φαρμακευτικών Συλλόγων μετά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης".

Ωστόσο, πληροφορίες της αγοράς τονίζουν ότι είναι δύσκολο να ξεκινήσει η εκτέλεση τέτοιων συνταγών στις 20 Ιανουαρίου - ημερομηνία που έχει διαρρεύσει - και ως εκ τούτου το όλο εγχείρημα μετατίθεται χρονικά στα τέλη του μήνα ή ακόμη και στις αρχές του επόμενου. Θυμίζουμε ότι η απόφαση της διάθεσης των ΦΥΚ από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία αφορά 44 σκευάσματα, αποκλειστικά χάπια ογκολογικά και για σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε σχετική ενημέρωση που είχε η φαρμακοβιομηχανία από τον ΕΟΠΥΥ (Νοέμβριος 2019), το θεσμικό όργανο είχε τονίσει ότι τα φάρμακα που θα διατίθενται τελικά μέσω των φαρμακείων θα είναι 44 και συγκεκριμένα 4 για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (6 κωδικοί ΕΟΦ) και 40 αντικαρκινικά (93 κωδικοί ΕΟΦ), από 27 εταιρείες, αντί των 59 που είχε καταγραφεί στην αρχική ενημέρωση προς τον ΠΦΣ. Πρόκειται αποκλειστικά για θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα και δεν χρειάζονται διατήρηση σε ψυγείο.

Πηγή: iatronet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ