2020-01-10 22:18:17
Φωτογραφία για Η αλήθεια για τον χάρτη με τις φωτιές στην Αυστραλία που έχει γίνει viral
Τις τελευταίες ώρες κοινοποιείται -και- στα ελληνικά social media ένας χάρτης, που δείχνει τις φωτιές στην Αυστραλία. Η αλήθεια, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς έτσι Από χθες, Κυριακή 5 Ιανουαρίου, έχει γίνει viral και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook, μια εικόνα του χάρτη της Αυστραλίας, που παρουσιάζεται ως δορυφορική φωτογραφία της NASA και αποτυπώνει τις πυρκαγιές και τις ενεργές εστίες φωτιάς, σήμερα, κατά μήκος της χώρας.

Μιλάμε για αυτή την εικόνα, την οποία σίγουρα έχετε δει στην αρχική σας σελίδα:

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική.

Καταρχήν, η εικόνα δεν είναι φωτογραφία από δορυφόρο της NASA.

Και κατά δεύτερον, δεν δείχνει τις εστίες φωτιάς σήμερα στην Αυστραλία ή πόσες φωτιές και πού είναι σε εξέλιξη.

Αν θέλετε να δείτε κάτι τέτοιο, μπορείτε να μπείτε εδώ, στο Fire Information for Resource Management System (FIRMS) της NASA.


Τι δείχνει, λοιπόν, η εικόνα;

Πρόκειται για μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα ουσιαστικά, και όχι φωτογραφία, με τον δημιουργό του, τον Anthony Hearsey από το Μπρίσμπεϊν, να εξηγεί σε ανάρτησή του τι ακριβώς βλέπουμε και τι έχουμε παρεξηγήσει και να απολογείται, μάλιστα, γιατί δεν περίμενε ότι θα πάρει τόση έκταση η δημιουργία του!

Στο γράφημα, λοιπόν, έχουν σχεδιαστεί δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Υπάρχουν αρκετές περιοχές, δηλαδή, που δεν καίγονται πια. Όσο, δε, για το έντονο χρώμα, είναι υπερβολικό λόγω του rendering.

Ο Hearsey, μάλιστα, παραθέτει και τον αρχικό χάρτη, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Τα παραπάνω, φυσικά, δεν σημαίνουν τίποτα σε σχέση με το πόσο θλιβερή είναι η κατάσταση στην Αυστραλία...
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ