2020-01-10 22:44:37
Φωτογραφία για Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι κάλεσε τον αρχηγό του κινήματος «Αυτοδιάθεση» 'Αλμπιν Κούρτι, να του απαντήσει αν θα αποδεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου του 2019. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που ο Χάσιμ Θάτσι καλεί τον 'Αλμπιν Κούρτι να διευκρινίσει εάν επιθυμεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» αποφεύγει να απαντήσει προσπαθώντας προφανώς να κερδίσει χρόνο με δεδομένο ότι δεν έχουν καρποφορήσει, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου(LDK) Ίσα Μουσταφά.

Οι επαφές μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, του κινήματος «Αυτοδιάθεση» και της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου, έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες πέντε ημέρες. Πριν από την χθεσινοβραδινή συνάντηση Κούρτι-Μουσταφά είχαν κυκλοφορήσει φήμες στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν συνέβη και το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι οι αρχηγοί των δυο κομμάτων δεν έκαναν δηλώσεις κάτι που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.


Οι πιέσεις κατά του 'Αλμπιν Κούρτι αυξάνονται και στο εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Ο Χάσιμ Θάτσι επικαλούμενος τον θεσμικό του ρόλο ζητάει από τον Κούρτι να ξεκαθαρίσει την θέση του ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι προειδοποιεί ότι εάν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2020 το κράτος θα καταρρεύσει. Παράλληλα νευρικότητα εκδηλώνεται και από την πλευρά των ΗΠΑ που βλέπουν να απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας εξαιτίας της ακυβερνησίας στο Κόσοβο. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το «σχέδιο Β» για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στο Κόσοβο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου στην Πρίστινα αλλά και στο Βελιγράδι, η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τραμπ για το ζήτημα του Κοσόβου, πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ, στα τέλη Δεκεμβρίου στο Βερολίνο, με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου σηματοδότησε την πρόθεση των ΗΠΑ να προωθήσουν κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του κινήματος «Αυτοδιάθεση».

Οι Αμερικανοί στην προσπάθεια τους αυτή φαίνεται ότι έχουν και την βοήθεια του Χάσιμ Θάτσι ο οποίος επίσης πραγματοποιεί επαφές με πολιτικούς παράγοντες στο Κόσοβο όπως και με τους εκπροσώπους της σερβικής εθνικής κοινότητας. Το εναλλακτικό σενάριο που ονομάζεται από τον Τύπο του Κοσόβου «σχέδιο Β» προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Θάτσι, τον συνασπισμό σοσιαλδημοκρατών-NISMA και την «Σερβική Λίστα». Μία τέτοια κυβέρνηση θα είχε σταθερή πλειοψηφία αφού τα κόμματα αυτά κατέχουν τις 68 από τις 120 έδρες στη βουλή του Κοσόβου. Μία τέτοια εξέλιξη θα ικανοποιούσε τις ΗΠΑ μιας και θα απέκλειε την συμμετοχή του κινήματος «Αυτοδιάθεση» στην κυβέρνηση και την ανάδειξη στην πρωθυπουργική θέση του 'Αλμπιν Κούρτι για τον οποίο η Ουάσιγκτον δεν τρέφει καμία συμπάθεια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ