2020-01-12 08:13:59
Φωτογραφία για 2 μήλα την ημέρα τη χοληστερόλη κάνουν πέρα – Είναι αλήθεια!

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τη λαϊκή ρήση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα», καθώς όσοι τρώνε δύο μήλα ημερησίως έχουν χαμηλότερη LDL χοληστερόλη και μειωμένο κίνδυνο καρδιακού νοσήματος.



Η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα φαίνεται να βοηθά στη μείωση των τιμών της LDL («κακής») χοληστερόλης και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και έγινε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δρ. Θανάση Κουτσό.

Ο Δρ. Κουτσός και ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Reading, στη Βρετανία συνεργάστηκαν με ερευνητές του ιταλικού Ινστιτούτου Fondazione Edmund Mach (FEM) και διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε μήλα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες έχουν μειωμένη LDL χοληστερόλη και βελτιωμένους βιοδείκτες σχετικούς με την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Julie Lovegrove, διευθύντρια της Μονάδας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Reading «η έρευνα δείχνει ότι μια απλή παρέμβαση στην διατροφή μπορεί να μεγάλη επίδραση σε βασικούς δείκτες της καρδιακής υγείας. Το ενδιαφέρον είναι πως δύο ολόκληρα μήλα, έναντι ενός χυμού μήλου ιδίας περιεκτικότητας σε σάκχαρα και θερμίδες, έχουν τέτοια επίδραση σε σημαντικούς καρδιολογικούς δείκτες. Επιβεβαιώνεται εν ολίγοι η λαϊκή ρήση ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες εστίασαν στα μήλα της ποικιλίας Renetta Canada που καλλιεργούνται στο Τρεντίνο της Ιταλίας και είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες (PAs). Συνέκριναν τα μήλα αυτά με έναν ίδιο χυμό. Ενώ ο τελευταίος ήταν ίδιος ως προς την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα, το φρούτο είχε σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία σε φυτικές ίνες (8,5g έναντι periergaa

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ