2020-01-12 08:23:28
Φωτογραφία για Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ ΠΛΗΤΤΕΙ ΚΑΙΡΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός από τον στρατηγό Χαφτάρ στην Λιβύη, ενώ προέλαυνε προς την Τρίπολη θεωρείται διπλωματική νίκη της Άγκυρας που έτσι όχι μόνο διασώζει την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά κατοχυρώνει και την συμφωνία για την ΑΟΖ που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Να δούμε τι θα κάνει τώρα το ελληνικό ξεφτιλισμένο πολιτικό σύστημα.

Όπως αναφέρεται οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός

Πριν λίγο, ο στρατηγός Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα στην ανατολική Λιβύη, στρατάρχη Χαφτάρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα.

H κατάπαυση του πυρός αφορά μόνο στην Τρίπολη και όχι στην πόλη της Μισράτας, όπου επίσης προελαύνει ο στρατός του Χάφταρ.

Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι τα όπλα θα σιγήσουν στις 00:01 (τοπική ώρα) την 12η Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί επικοινιωνία Πούτιν – Ερντογάν

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός είχαν κάνει σε κοινές δηλώσεις καιη Άνγκελα Μέρκελ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εξάλλου, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί την Κυριακή και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η απόφαση για κατάπαυση του πυρός έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλάντιμιρ Πούτιν για εκεχειρία στη Λιβύη.

Οι ηγέτες των δύο χωρών που υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον εμφύλιο στη Λιβύη – ο πρώτος τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο δεύτερος των στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ – έδωσαν τα χέρια, καλώντας σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 12 Ιανουαρίου.

Ερντογάν και Πούτιν κάλεσαν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο λιβυκό ζήτημα να συζητήσουν και να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ