2020-01-12 21:15:43
Φωτογραφία για ΥΠΕΘΑ - Εξοπλιστικά: Οι άμεσες ανάγκες για τη θωράκιση της Χώρας
Αναζητείται η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου για τους εξοπλισμούς - Έρχεται στις ελληνικές θάλασσες το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ»

Τον γόρδιο δεσμό της εξεύρεσης κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν για να αποκτηθούν οπλικά συστήματα που θα ισχυροποιήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια περίοδο που η τουρκική επιθετικότητα χτυπάει κόκκινο και η Άγκυρα έχει βάλει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Του Μάκη Πολλάτου - [email protected]

Μέχρι να εξοικονομηθούν οι πόροι που θα επιτρέψουν να ξεκινήσει η υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων η ελληνική κυβέρνηση κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της για να καταστήσει πλήρως επιχειρησιακά τα οπλικά συστήματα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ενεργοποιεί τις πολιτικές συμμαχίες που θα δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας στο Αιγαίο.


Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, τα µέλη της αμερικανικής διοίκησης µε τα οποία συναντήθηκε η ελληνική αντιπροσωπία επισήμαναν ότι θα ασκήσουν την επιρροή τους ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να µη φτάσουν σε σύγκρουση. Αυτές τις ημέρες η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα είναι εντονότερη, µε ένα υποβρύχιο να ελλιμενίζεται στη Σούδα και ακόμη ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο να πλέει σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η Γαλλία, η θεωρούμενη ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε. σε στρατιωτικό επίπεδο, σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Αξιόπιστες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ» αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται σύντομα να πλεύσει στις ελληνικές θάλασσες και το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», το καμάρι του γαλλικού στόλου. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται κοντά στην οριστικοποίηση συμφωνίας µε τα ελεγχόμενα από το γαλλικό κράτος ναυπηγεία της Naval Group για τη ναυπήγηση δύο νέων φρεγατών τύπου FDI (Defence andIntervension Frigate) ή Belh@rra. Το deal δεν αποκλείεται να κλείσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, όπου προγραμματίζεται επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Το τελευταίο διάστημα οι συζητήσεις προχωρούν µε εντατικούς ρυθμούς μεταξύ των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές των φρεγατών σύμφωνα µε τις ελληνικές απαιτήσεις και των Γάλλων της GroupNaval και της DGA (γαλλική διεύθυνση εξοπλισμών). «Οι Γάλλοι μάς δίνουν πλοία που θα είναι επιχειρησιακά για 40 χρόνια και τα στρατηγικά βλήματα Scalp Navalπου έχουν βεληνεκές 600 μίλια», λέει στο «ΘΕΜΑ» πρόσωπο µε γνώση των διαπραγματεύσεων. Αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία, οι δύο φρεγάτες αναμένεται να κοστίσουν στους Έλληνες φορολογουμένους από 1,6 δισ. μέχρι 2 δισ. ευρώ.

«Μπορεί οι Γάλλοι να λένε ότι η νέα τους φρεγάτα είναι ό,τι πιο τέλειο υπάρχει σε όλους τους τομείς, είναι όμως ακριβή και το κόστος για κάθε φρεγάτα FDIμπορεί να φτάσει τα 750-800 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το τι συστήματα θα επιλέξει το Πολεμικό Ναυτικό», λέει αξιωματικός που έχει εικόνα των διαβουλεύσεων.

Δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα δεν υπάρχει. Στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι κοινό μυστικό ότι την τριετία 2018-2020 τα διαθέσιμα κονδύλια για αγορές οπλικών συστημάτων -χωρίς να συνυπολογίζονται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B και η αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block52 στην έκδοση Viper- μετά βίας υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ! Tα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη συντήρηση ελικοπτέρων NH-90 και για άλλα 15 προγράμματα, όπως η προμήθεια ταχύπλοων σκαφών για τη μεταφορά προσωπικού.

Πού πηγαίνουν τα κονδύλια που διοχετεύονται από τους φόρους για να πραγματοποιούνται οι αμυντικοί εξοπλισμοί; Στην ανακατασκευή των P-3Bδιατέθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ και ακόμη 1,5 δισ. ευρώ αναμένεται να κοστίσει ο εκσυγχρονισμός των F-16. Σύνολο περίπου 2 δισ. για δύο μεγάλα προγράμματα που ακόμη δεν έχουν παραδοθεί στις ένοπλες Δυνάμεις. ή αναβάθμιση των P-3Bέχει καθυστερήσει σχεδόν 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά δε τις τροποποιήσεις στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, το πρόγραμμα που ξεκινά δειλά-δειλά εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2027, αν και θα έχει σχεδόν αποπληρωθεί μέχρι το 2024.

Tο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε αυτή τη συγκυρία είναι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, δηλαδή η ανακατανομή πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού για να χρηματοδοτηθούν οι εξοπλισμοί.

Tα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μνημονίων, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είχε συνταχθεί καν πενταετές ή δεκαετές πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών. Oι προτεραιότητες που έχουν θέσει τα επιτελεία είναι η αγορά καινούριων φρεγατών, η συντήρηση των αντιαεροπορικών μέσων, ο εκσυγχρονισμός των γερμανικών φρεγατών MEKO, η αγορά νέων τορπιλών για τα τέσσερα υπερσύγχρονα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» (η Τουρκία σχεδιάζει να ναυπηγήσει έξι όμοια υποβρύχια τύπου 214 μέχρι το 2027) και η αγορά UAV για επιτήρηση.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας επανεξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη επισημοποίησε την πρόθεση απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών F-35. O πρωθυπουργός προσδιόρισε τον χρόνο έναρξης του προγράμματος το 2023- 2024, όταν θα έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16.

Πόσο θα κοστίσει μία μοίρα, δηλαδή 20 αμερικανικά μαχητικά τύπου F-35; H τιμή μονάδας μπορεί να... έχει πέσει στα 80 εκατ. ευρώ το κομμάτι χωρίς οπλικά συστήματα, αλλά για να ενταχθεί ένα νέο αεροσκάφος στην Πολεμική αεροπορία θα χρειαστούν κολοσσιαία κεφάλαια πολύ πέραν των 1,6 δισ. που θα πρέπει να εκταμιευτούν για να αποκτηθούν 20 «γυμνά» F-35, αφού θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέες υποδομές, ανταλλακτικά, συστήματα τεχνικής υποστήριξης και κυρίως η εκπαίδευση των πιλότων και των μηχανικών.

Tα οπλικά συστήματα, πάντως, δεν είναι... ετοιμοπαράδοτα, ούτε με το κλειδί στο χέρι. Άρα ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα είχε σήμερα τα διαθέσιμα κεφάλαια για να προμηθευτεί όπλα, οι εξοπλισμοί δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν ταχέως επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει ο απαιτούμενος σχεδιασμός ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/01/2020 - - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ