2020-01-13 12:34:27
Φωτογραφία για Megxit: Γιατί πρόδωσαν το Στέμμα και εξόργισαν τους Βρετανούς - Σήμερα η κρίσιμη «σύνοδος κορυφής»
#Megxit στα αξιώματα, Meg-remain στην περιουσία θέλουν Χάρι-Μέγκαν - Στο εξοχικό της Ελισάβετ η συνάντηση με Ουίλιαμ, Κάρολο, Χάρι - Για τηλεφωνική παρέμβαση ετοιμάζεται η Μέγκαν Μαρκλ - «Κάν’ το όπως ο Ομπάμα», το σχέδιο του πριγκιπικού ζεύγους για να ενισχύσει το εισόδημά του

«Δεν είναι επιλογή. Είναι καθήκον». Αυτό είναι το μότο του τρίτου τρέιλερ της δημοφιλούς σειράς «Το Στέμμα», το οποίο όχι μόνο κοιτάζει από την κλειδαρότρυπα τα μικρά και καθημερινά του βασιλικού βίου, αλλά και τις συμπληγάδες που έχει να διαβεί σε οικογενειακό, κοινωνικό, πολιτικό, αλλά κυρίως υπαρξιακό επίπεδο η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η γυναίκα που μοιάζει να κουβαλάει στους ώμους της το βάρος της αίγλης, αλλά και της σκουριάς του Στέμματος και των 11 εν ενεργεία μοναρχών της Γηραιάς Ηπείρου.

Eχοντας κλείσει αισίως τα 93 της χρόνια και διανύοντας τη δύση της βασιλείας της, απολαμβάνει τη συντριπτική αποδοχή των Βρετανών, οι οποίοι νιώθουν συμπάθεια για εκείνη
. Την έχουν, άλλωστε, άρρηκτα συνδέσει με τα παιδικά χρόνια και τη νιότη τους. Αυτό αναβάλλει προς το παρόν την ουσιαστική συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της μοναρχίας. Ωστόσο, η απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι -να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά καθήκοντά τους και να ζήσουν μεταξύ Βρετανίας και Καναδά- αποτελεί ένα αξιοσημείωτο πλήγμα στην πλέον εμβληματική μοναρχία του πλανήτη και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον θεσμό.

Ειδικά, τη στιγμή που πριν από την είδηση προηγήθηκε μία ζοφερή χρονιά, με το σκάνδαλο του πρίγκιπα Αντριου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση με σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Παρά τις αναποδιές, η εταιρεία (The Firm), όπως συχνά αποκαλούν τη βασιλική οικογένεια, έχει αποδειχτεί σκληρό καρύδι, με υψηλό ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Αυτό ισχύει για όλους τους βασιλείς της Βρετανίας, αλλά ειδικά για τη μακροβιότερη -γνωστή και ως «top lady», παρατσούκλι που χάρισε η Νταϊάνα στην Ελισάβετ-, που διαθέτει μια αξιοζήλευτη ικανότητα να αντιμετωπίζει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές προκλήσεις. Δεν συνηθίζει ούτε να εγκλωβίζεται με την πλάτη στον τοίχο, ούτε να παραμένει όμηρος οποιασδήποτε κατάστασης ή ατόμου. Ακόμα κι αν το άτομο αυτό δεν είναι άλλο από τον εγγονό της, τον έκτο στη διαδοχή του θρόνου και μέχρι πρότινος δεύτερο -μετά τη βασίλισσα- στην προτίμηση του κόσμου.

Για όλα τα παραπάνω, από τη στιγμή που η Μέγκαν και ο Χάρι «πάτησαν το κουμπί», αποποιούμενοι τον ρόλο τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας, κατά πολλούς οδεύουμε αναπόφευκτα προς μια εμφύλια μετωπική σύγκρουση. Το διακύβευμά της είναι εάν θα παραμείνει αμετάβλητη η ισχύς της πρώτης βρετανικής οικογένειας.

Η απόφαση της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπα Χάρι να αποστασιοποιηθούν από τα βασιλικά καθήκοντά τους και να ζήσουν μεταξύ Βρετανίας και Καναδά θεωρείται το πιο σοβαρό πλήγμα στην πλέον εμβληματική μοναρχία του πλανήτη, ιδιαιτέρως δε στην ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ και κατ’ επέκταση στον ίδιο τον θεσμό

Και την πίτα ολάκερη

O δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ επιχειρούν να σφυρηλατήσουν ένα ανεξερεύνητο μονοπάτι, εγκαταλείποντας τα βασιλικά τους αξιώματα και παραμένοντας ταυτόχρονα μέλη της βρετανικής μοναρχίας. Κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο παρελθόν δεν έχει εκφράσει την επιθυμία του να βρίσκεται «με το ένα πόδι εντός και με το άλλο εκτός». Πρόκειται για κάτι πρωτάκουστο στα χρονικά του Οίκου των Γουίνδσορ.

Η περίπτωση του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου Η’, την οποία κάποιοι ανακάλεσαν με αφορμή το #Megxit, όπως ήδη αποκαλείται η απόφαση του ζευγαριού, απέχει παρασάγγας. Αφότου ο Εδουάρδος εγκατέλειψε τον θρόνο, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του σε μία άτυπη εξορία στο Παρίσι, χωρίς να έχει πρόσβαση στην περιουσία του και αποκομμένος από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τον σκανδαλώδη γάμο του, ο έκπτωτος βασιλιάς αναγκάστηκε να στραφεί στη γενναιοδωρία των φίλων του, μένοντας σε έναν πύργο στο Παρίσι που του είχε παραχωρήσει ένας Γαλλοαμερικανός επιχειρηματίας. Αντιθέτως, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν φαίνεται να έχουν κατά νου μια παρόμοια βουτιά στο κενό, αλλά μία άλλου τύπου ακροβασία. Αυτό είναι που έχει προκαλέσει την οργή μεγάλης μερίδας της βρετανικής κοινωνίας, η οποία τους κατηγορεί ότι θέλουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο. Αγνωστο παραμένει ακόμα αν το ζευγάρι θα διατηρήσει τους τίτλους του, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει ως το πιθανότερο σενάριο.

Το Παλάτι, μέσω φιλικά προσκείμενων δημοσιογράφων, άφησε να εννοηθεί ότι η βασίλισσα δεν έχει πρόθεση να τους απογυμνώσει από τους τίτλους τους. Αν και οι royal watchers, αυτοί που ξεροσταλιάζουν καλύπτοντας χρόνια το βασιλικό ρεπορτάζ και ως εκ τούτου πολλά έχουν δει τα μάτια τους, υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει το τι μέλλει γενέσθαι. Ειδικά όταν παρεμβάλλεται μια μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή μόλις ξεκίνησε κατόπιν εντολής της ίδιας της βασίλισσας, η οποία θέλει να προχωρήσει στη διευθέτηση του ζητήματος.

Πρωτοφανής σύνοδος κορυφής

Πολλά αναμένεται σε κάθε περίπωση να κριθούν από τη σημερινή - και πρωτοφανή για τα βρετανικά χρονικά - «σύνοδο κορυφής» στην εξοχική κατοικία της Ελισάβετ με την παρουσία της ίδιας, του πρίγκιπα Χάρι, του πρίγκιπα Ουίλιαμ, του πρίγκιπα Καρόλου αλλά και της Μέγκαν Μάρκλ... τηλεφωνικά από τον Καναδά.

Η ελπίδα που υπάρχει είναι η συζήτηση αυτή να καταλήξει στο «επόμενο βήμα» για την αποσαφήνιση της σχέσης Χάρι-Μέγκαν με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με το BBC η βασίλισσα, ο Ουίλιαμ και ο Κάρολος αναμένεται να παρουσιάσουν μια σειρά προτάσεων στο ζευγάρι Χάρι-Μέγκαν λαμβάνοντας υπόψη την ανακοίνωση των Σάσεξ από την περασμένη Τετάρτη. «Αν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, είναι γενικά παραδεκτό ότι θα χρειαστεί καιρό η εφαρμογή της» προσθέτει το βρετανικό κανάλι.

Η «σύνοδος κορυφής», πάντως, πραγματοποιείται στη σκιά της πληροφορίας που μεταδόθηκε από εφημερίδες το Σαββατοκύριακο ότι ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συνέντευξης χωρίς όρους και προϋποθέσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο ευχάριστο για τους ίδιους αποτέλεσμα από τη συζήτηση με την Ελισάβετ.

Το σταυροπόδι της Μέγκαν που παραβίασε το βασιλικό πρωτόκολλο

Είναι πολλά τα λεφτά Ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του στην ανακοίνωσή τους ξεκαθάρισαν ότι παραμένουν μέλη της βασιλικής οικογένειας, με τη μόνη διαφορά ότι θα κυνηγήσουν την οικονομική ανεξαρτησία τους. Προς αυτή την κατεύθυνση φέρεται να τους συμβουλεύει η βασίλισσα της αμερικανικής τηλεόρασης Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία βρίσκεται τόσο κοντά στο ζευγάρι όσο και στη μητέρα της Μέγκαν. Λέγεται ότι ήδη έχουν προετοιμάσει ένα πλάνο που θα θυμίζει πολύ αυτό του ζεύγους Ομπάμα μετά τη ζωή τους στον Λευκό Οίκο: φιλανθρωπικά πρότζεκτ, ομιλίες επί πληρωμή, παραγωγή ντοκιμαντέρ, αλλά και σειρά βιβλίων.

Αν και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η νέα τους ζωή προβλέπεται εντυπωσιακά προσοδοφόρα, το διαζύγιό τους με το Μπάκιγχαμ θα τους στοιχίσει. Η βασίλισσα λαμβάνει κάθε χρόνο από την κυβέρνηση ένα επίδομα ύψους 82 εκατ. λιρών (96 εκατ. ευρώ). Από το ποσό αυτό καταβάλλει στα αδέλφια Γουίλιαμ και Χάρι 5 εκατ. λίρες. Ο πρώτος σε διαδοχή λαμβάνει τα 3 εκατ. και ο Χάρι τα υπόλοιπα 2 εκατ. Από εδώ και στο εξής, ο πρίγκιπας και η σύζυγός του δεν θα έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα σε αυτό το γενναιόδωρο κρατικό επίδομα.

Σε αυτό, όμως, δεν υπολογίζεται το κόστος των μετακινήσεων του ζεύγους, της διαβίωσής του, της ένδυσής του και του προσωπικού που απασχολεί. Ολα τα παραπάνω επίσης επιβαρύνουν τους Βρετανούς φορολογουμένους και προέρχονται από ένα ακόμα κρατικό ετήσιο χαρτζιλίκι που αγγίζει τα 3,15 εκατ. λίρες και προορίζεται για «ανεπίσημες δαπάνες». «Μην ξεχνάμε τα εξτραδάκια», γράφει καυστικά η «Daily Mail», ένα από τα ταμπλόιντ που βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τους δούκες. Το «εξτραδάκι» αυτό, όπως το αποκαλεί, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

Ενδεικτικό είναι ότι για τους εννιά μήνες της εγκυμοσύνης της η Μέγκαν δαπάνησε μισό εκατομμύριο δολάρια σε ρούχα. Αντιθέτως, ο Χάρι φόρεσε 146 φορές μέσα σε έναν χρόνο το ίδιο σακάκι αξίας 160 λιρών. Μεταξύ των παραπάνω αναμένεται να έχουν μία ακόμα χασούρα. Μέχρι σήμερα ο πρίγκιπας Κάρολος έδινε ένα ετήσιο επίδομα στους γιους του κοντά στα 5 εκατ. λίρες. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στους «Times», «δεν φαίνεται διατεθειμένος να κόβει πλέον λευκή επιταγή στη Μέγκαν Μαρκλ και τον πρίγκιπα Χάρι». Ακόμα, όμως, και μετά την απομάκρυνσή τους από την κρατική χρηματοδότηση, το ζεύγος δεν έχει λόγους να ανησυχεί. Θα διατηρήσουν το Φρόγκμορ Κότατζ ως βάση. Πρόκειται για το βασιλικό οίκημα που τους χάρισε η βασίλισσα και για την ανακαίνιση του οποίου ξοδεύτηκαν 5 εκατ. λίρες.

Αναμένεται, επίσης, να συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον δημόσιο κορβανά με το κόστος της ασφάλειάς τους, το οποίο υπολογίζεται να εκτοξευτεί σε περίπτωση μετακόμισής τους στον Καναδά. Και όχι μόνο! Σε αυτή την περίπτωση αναρωτιέται κανείς ποιος θα παρέχει την ασφάλεια. Θα είναι η Σκότλαντ Γιαρντ ή θα ζητηθεί από τους Καναδούς να αναλάβουν κάτι τέτοιο;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στο κυβερνητικό επίδομα, αν και ο Χάρι θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τον πρίγκιπα Κάρολο που χρηματοδοτείται από το Στέμμα. Επιπλέον, η προσωπική τους περιουσία αγγίζει τα 35 εκατ. λίρες. Η Μέγκαν είχε κερδίσει πριν από τον γάμο της 5 εκατ. από την καριέρα της ως ηθοποιού και ο Χάρι 30 εκατ. από την περιουσία της μητέρας και του πατέρα του.

Μέχρι τώρα, απαγορευόταν και στους δύο να κάνουν χρήση αυτής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαζύγιο με το Μπάκιγχαμ δεν πρόκειται να είναι ούτε απλό, ούτε συναινετικό. Η ανακοίνωση του Παλατιού ήταν ενδεικτική για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Εκπρόσωπος Τύπου του Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι το Στέμμα «κατανοεί την επιθυμία του ζεύγους να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση, αλλά όλο αυτό είναι ένα πολύπλοκο θέμα και θα απαιτηθεί χρόνος για να επιλυθεί». Εσπευσε δε να τονίσει ότι «οι συζητήσεις με τον δούκα και τη δούκισσα του Σάσεξ είναι σε πρώιμο στάδιο».

Σύμφωνα με διαρροές από το Μπάκιγχαμ, μάλιστα, όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας αιφνιδιάστηκαν, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί. Από την πλευρά του το ζευγάρι διεμήνυσε μέσω διαρροών ότι επιχείρησε να ενημερώσει το Παλάτι. Αμέσως μετά το πέρας των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους, ο Χάρι ζήτησε να δει τη βασίλισσα. Εκείνη αρνήθηκε παραπέμποντάς τον στον πατέρα του, με αποτέλεσμα να δράσει αυτοβούλως και να προχωρήσει στην ανακοίνωση.

Την ελευθερία τους μακριά από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το πρωτόκολλο αναζητούν ο Χάρι και η Μέγκαν. Εδώ, από ταξίδι του πριγκιπικού ζεύγους στη Χαβάη

Μέγκαν όπως Νταϊάνα;

«Εχασα τη μητέρα μου και τώρα βλέπω τη σύζυγό μου να πέφτει θύμα των ίδιων ισχυρών σκοτεινών δυνάμεων», δήλωσε σε μια σπαραξικάρδια συνέντευξή του ο δούκας του Σάσεξ. Ηταν λίγους μήνες προτού ξεσπάσει η καταιγίδα στο Παλάτι, αλλά τα σύννεφα είχαν ήδη πυκνώσει και η πανταχού παρούσα σκιά της πριγκίπισσας Νταϊάνας επέστρεφε έντονα στο προσκήνιο μέσω της Μέγκαν.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, αυτοί που παραλληλίζουν την αδικοχαμένη πριγκίπισσα με τη Μέγκαν Μαρκλ. Δυνατές, ανεξάρτητες, ατίθασες και οι δύο, βρέθηκαν διά του γάμου τους στην πιο παραδοσιακή οικογένεια της Βρετανίας. Το Μπάκιγχαμ ήταν σαν ναρκοπέδιο για εκείνες. Μοιράζονται και το γεγονός ότι στα μάτια πολλών επέφεραν -η καθεμία με τον δικό της τρόπο- τον εκσυγχρονισμό ενός απαρχαιωμένου θεσμού, συμβόλου αναχρονισμού. Τα κοινά δεν σταματούν εδώ. Υιοθέτησαν τη λεγόμενη «διπλωματία της μόδας», αλλά και μια πιο ανθρώπινη δημόσια εικόνα.

Παρότι η βρετανική μοναρχία συμπαθεί ελάχιστα τη δημόσια έκφραση συναισθημάτων και τα μέλη της σπάνια δίνουν συνεντεύξεις, το 1995 η Νταϊάνα έκανε την έκπληξη μιλώντας εκ βαθέως στον δημοσιογράφο του BBC Μάρτιν Μπασίρ. Eχει περάσει στην Ιστορία η φράση της «ήμασταν τρεις σε αυτό τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγος συνωστισμός».

Από την πλευρά της, η Μέγκαν, σε μία συναισθηματική συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του ITV με τίτλο «Harry & Meghan: An African Journey», εξομολογήθηκε: «Πραγματικά προσπάθησα να υιοθετήσω τη βρετανική στάση των “άκαμπτων χειλιών”. Προσπάθησα. Πραγματικά προσπάθησα. Αλλά πιστεύω πως αυτό που κάνει αυτή η στάση εσωτερικά είναι ότι προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά». Τέλος, όπως και την αυγή της 31ης Αυγούστου του 1997, την ημέρα που η Νταϊάνα έχασε αιφνιδίως τη ζωή της, έτσι και τώρα που το ζεύγος Μέγκαν και Χάρι ανακοίνωσε τη φυγή του προέκυψαν ερωτήματα στα οποία κανείς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει μέσα από το Παλάτι.

Κατά άλλους, όμως, η Μέγκαν δεν καλλιέργησε ποτέ τη σχέση που είχε κατακτήσει η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον κόσμο, χαρακτηριστικό που όχι μόνο την έκανε να ξεχωρίζει από άλλους αριστοκράτες, αλλά και αποτέλεσε το μυστικό της όπλο.Το προσωνύμιο «πριγκίπισσα του λαού» που κέρδισε δεν ήταν διόλου τυχαίο. Η Μέγκαν ίσως επιθυμεί να βαδίσει στα χνάρια της, χωρίς όμως να έχει το ειδικό βάρος της. Υπάρχουν και εκείνοι που αρνούνται κάθε ομοιότητα. Ο γνωστός ως βασιλικός σεφ Ντάρεν ΜακΓκρέιντι, ο οποίος ήταν επί χρόνια στη δούλεψη της βασίλισσας Ελισάβετ, της Νταϊάνα και των δυο γιων της, υποστηρίζει ότι, παρά τις εικασίες, η Νταϊάνα θα ήταν έξαλλη με τον γιο της, «που άγεται και φέρεται από τη γυναίκα του σε τέτοιο βαθμό που να απαρνηθεί τα βασιλικά του αξιώματα».

Το προαναγγελθέν διαζυγίο

Οπως είχε κάποτε πει ο βασιλικός σύζυγος Φίλιππος, η επιβίωση της μοναρχίας εξαρτάται αποκλειστικά από την επιδοκιμασία ή μη των υπηκόων της. Εξ ου και οι απόπειρες εκσυγχρονισμού του βασιλικού θεσμού, ειδικά μετά τον τραγικό θάνατο της Νταϊάνας το 1997. Ηταν η εποχή που η βρετανική μοναρχία, ακόμα και η ίδια η βασίλισσα, βρέθηκε αντιμέτωπη με το κοινό αίσθημα.

Αρκούντως προσαρμοστική, δεν καθυστέρησε να πιάσει το μήνυμα. Σε μια εποχή που ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται να συνδεθεί με τη μοναρχία, σε μια εποχή που θεσμοί όπως η αριστοκρατία, ο στρατός, η Αγγλικανική Εκκλησία και η κεντρική διοίκηση δεν κουβαλάνε την αίγλη του παρελθόντος, η βασιλική οικογένεια όφειλε να προσαρμοστεί. Και αυτό ακριβώς επιχείρησε να κάνει υποδεχόμενη στα ενδότερά της κοινές θνητές.

Ο παραμυθένιος γάμος του δούκα του Κέιμπριτζ Γουίλιαμ και της κοπέλας της διπλανής πόρτας Κέιτ Μίντλετον εξελίχθηκε σε φρενίτιδα με τη γέννηση των τριών παιδιών τους. Οι νεαροί γονείς αποτέλεσαν θεόσταλτο δώρο για τον Οίκο των Γουίνδσορ που χρειαζόταν απεγνωσμένα ένα τονωτικό λίφτινγκ. Το ζεύγος των νεονύμφων θεωρήθηκε λιγότερο άκαμπτο, πιο σύγχρονο και πιο προσιτό. Οταν στην επίλεκτη ομάδα εισήλθε και η Αμερικανίδα ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο στο Κάστρο του Γουίνδσορ. Ο κόσμος έδειχνε να επικροτεί ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της βρετανικής βασιλικής οικογένειας συντελείται διαφυλετικός γάμος, και μάλιστα τη διαζευγμένη νύφη συνόδευσε στην εκκλησία ο πατέρας του γαμπρού. Ηταν ένα άκρως ανατρεπτικό σενάριο που εκτίναξε τις μετοχές της βασιλικής οικογένειας. Ενα σενάριο που εκθείασαν οι «New York Times» σχολιάζοντας παράλληλα ότι η «βιομηχανία του Στέμματος δεν ψάχνει πλέον νύφες από τους κύκλους της αριστοκρατίας, αλλά αναζητά σύγχρονες γυναίκες που βγαίνουν ωραίες στις φωτογραφίες και ανεβάζουν τη δημοτικότητα της γερασμένης φίρμας».

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας απευθύνει χαιρετισμό στο συγκεντρωμένο πλήθος από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Μετά τον παραμυθένιο γάμο που απέφερε τουλάχιστον 500 εκατ. λίρες κέρδη στη Βρετανία, όλα φάνταζαν να κυλούν αρμονικά. Η Μέγκαν πραγματοποίησε την πρώτη της περιοδεία στο πλευρό της βασίλισσας, με το Παλάτι να διοχετεύει την πληροφορία ότι η νύφη προσαρμόζεται πολύ καλά στα νέα της καθήκοντα. Και ξαφνικά όλα πήραν την κατιούσα.

«Δύσκολη δούκισσα», «δικτατορική Μέγκαν» και άλλα παρόμοια παρατσούκλια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Η μία παραίτηση υπαλλήλων της μετά την άλλη έβγαινε στη δημοσιότητα. Παράλογες απαιτήσεις της βρίσκουν τη θέση τους στα ταμπλόιντ, όπως όταν υποτίθεται ότι απαγόρευσε στο προσωπικό να χρησιμοποιεί συγκεκριμένο χώρο πάρκινγκ, ώστε να μην της χαλάει τη θέα. Ως αποτέλεσμα εκατοντάδες υπάλληλοι πλέον παρκάρουν τα οχήματά τους εκτός Παλατιού πληρώνοντας καθημερινά γύρω στα 12 ευρώ για στάθμευση. Αλήθεια; Ψέματα; Oποια κι αν ήταν η αλήθεια, η δημόσια σφαίρα κατακλύστηκε από καταγγελίες για την ενόχληση που εξέφρασε η πριγκίπισσα για τη μυρωδιά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Λέγεται μάλιστα ότι «ζήτησε να τοποθετηθούν στο παρεκκλήσι αποσμητικά χώρου πριν από την άφιξη των καλεσμένων». Το Παλάτι, όμως, αρνήθηκε να ενδώσει στην απαίτησή της. Ακολούθησε η σύγκρουση με το ζεύγος Γουίλιαμ και Κέιτ και στη συνέχεια η ανακοίνωση ότι Μέγκαν και Χάρι εγκαταλείπουν το Λονδίνο για χάρη του Γουίνδσορ, προκειμένου να έχουν τον δικό τους χώρο. Τα αδέλφια χώρισαν τα τσανάκια τους και επισήμως, όταν ανακοινώθηκε ότι τα δύο ζευγάρια δεν θα συνεργάζονται πλέον στις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Για την ακρίβεια, η Μέγκαν και ο Χάρι έφυγαν άρον άρον από την οργάνωση του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Το τοξικό κλίμα εντάθηκε με τον πόλεμο του Χάρι με τα βρετανικά ΜΜΕ και τις μηνύσεις που υπέβαλε το ζευγάρι κατά των βρετανικών εφημερίδων «Sun» και «Daily Mirror». Ακόμα και το χαριτωμένο, αλλά διόλου παραδοσιακό όνομα Αρτσι που επέλεξαν για τον γιο τους καθρέφτιζε ως έναν βαθμό την αντίδρασή τους στο βασιλικό πρωτόκολλο. Παρότι το μωρό δικαιούνταν να πάρει τον δεύτερο τίτλο του πατέρα του και να προσφωνείται «Κόμης του Νταμπάρτον», οι γονείς του αποφάσισαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τον τίτλο. Τέλος, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η απουσία του ζεύγους από επίσημες οικογενειακές εκδηλώσεις, αλλά και η συνέντευξη που παραχώρησαν επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τους χωρίζει από την υπόλοιπη οικογένεια.

Η φωτογραφία με το μωρό που ανέβασε το πριγκιπικό ζεύγος στα social media για τις χριστουγεννιάτικες ευχές

Σάκος του μποξ η Μέγκαν;

Η πρώην ηθοποιός έχει στήριξη, ειδικά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήδη πληθαίνουν οι φωνές που την αντιμετωπίζουν ως θύμα που δέχεται ανελέητο πόλεμο από τα ταμπλόιντ και την κοινή γνώμη της Βρετανίας. Το μοναδικό της αμάρτημα ότι δεν είναι Βρετανή, ούτε καν λευκή (η μητέρα της είναι Αφροαμερικανή) και το κυριότερο ότι δεν είναι άβουλη.

Για τους υπερασπιστές της η κριτική και η επίθεση που δέχονται είναι τουλάχιστον άδικες. «Αν κάποιος μπορεί να αντεπεξέλθει, αυτή είναι η Μέγκαν», σχολίασε διάσημη φίλη της. Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν ήδη σπεύσει να μοιραστούν μέσω social media δυο λόγια παρηγοριάς και θαυμασμού για τη φίλη τους. Αυτά, ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφουν μια Μέγκαν που αρνείται να αποστειρωθεί και ως εκ τούτου αποτελεί σάκο του μποξ για τα βρετανικά ταμπλόιντ, τα οποία δημιούργησαν -και με τον χρόνο- εξέθρεψαν ένα αφήγημα. Σύμφωνα με το οποίο είναι κακομαθημένη, αχάριστη, εγωίστρια και αποφασισμένη να μη συμβιβαστεί με το αυστηρό βρετανικό πρωτόκολλο.

Ως εκ τούτου, αυτή ήταν που «παρέσυρε» τον καλόκαρδο, αλλά μαγεμένο πρίγκιπα μακριά από την οικογένειά του. Οσοι στηρίζουν φανατικά τη Μέγκαν δεν αφήνουν ασχολίαστο και το βασιλικό χριστουγεννιάτικο μήνυμα της βασίλισσας, η οποία καθόταν σε ένα τραπέζι με οικογενειακές φωτογραφίες. Από αυτές απουσίαζε εκείνη του Χάρι, της Μέγκαν και του μικρού Αρτσι. Επίσης, στο επίσημο πορτρέτο με τις ευχές για τη νέα δεκαετία πόζαραν μόνο η βασίλισσα και οι τρεις κατά σειρά διάδοχοί της: οι πρίγκιπες Κάρολος, Γουίλιαμ και Γεώργιος.

«Η οικογένεια τους απομόνωσε και ως εκ τούτου τους έκανε να νιώσουν απόλυτα παρείσακτοι. Αυτή η αντιμετώπιση άρχισε από την πρώτη μέρα που η Μέγκαν εντάχθηκε στην οικογένεια και δυστυχώς δεν έπαψε ποτέ», λέει φίλος του ζευγαριού. Αλλο σενάριο θέλει τον Χάρι και τη Μέγκαν εν μέσω αυτού του κλίματος να αισθάνονται αβεβαιότητα για τη μελλοντική θέση τους στο Παλάτι. Ειδικά αφότου ο πρίγκιπας Κάρολος έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως όταν ανακηρυχθεί βασιλιάς σκοπεύει να μειώσει δραματικά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που εκτελούν δημόσια καθήκοντα. Βέβαια, το μέλλον τους στο Μπάκιγχαμ δεν προμηνυόταν ευοίωνο ακόμα κι αν τον θρόνο αναλάμβανε ο αδελφός του Χάρι, Γουίλιαμ. Δεν είναι μυστικό, άλλωστε, ότι τα δύο αδέλφια εδώ και χρόνια δεν τα πάνε πολύ καλά...

Οι υπερασπιστές του ζεύγους τονίζουν ότι όποια κι αν είναι η αλήθεια η εξέλιξη αυτή αντιπροσωπεύει μια δραματική και καταστροφική αποτυχία εκ μέρους της βασιλικής οικογένειας, η οποία όφειλε να βοηθήσει τη Μέγκαν στη μετάβασή της στη νέα της ζωή. Η βασίλισσα, πάντως, σε μια σπάνια στιγμή ενδοσκόπησης, είχε εκμυστηρευτεί ότι «όπως οι καλύτερες οικογένειες, έχουμε κι εμείς τις εκκεντρικότητές μας, έχουμε ανυπόμονα νεότερα μέλη, έχουμε οικογενειακές διαφωνίες».

Tα ταμπλοϊντ

Οργιάζει ο διεθνής Τύπος μετά την αποστασία του πριγκιπικού ζεύγους από το Στέμμα
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ