2020-01-13 17:00:33
Φωτογραφία για Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ

Κακοκαιρία προβλέπεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (15-01-2020) στη νότια νησιωτική χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΜΥ:

1. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (15-01-2020)

α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες και από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα.

β. Θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 8 μποφόρ θα επικρατήσουν βαθμιαία στο νότιο Αιγαίο.

2. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (16-01-2020) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (17-01-2020)

α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα την Πέμπτη (16-01-2020) στις Κυκλάδες, την Κρήτη, και τα


Δωδεκάνησα. Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (17-01-2020) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

β. Θυελλώδεις άνεμοι με ένταση 8 και πιθανώς πρόσκαιρα 9 μποφόρ θα πνέουν την Πέμπτη (16-01-2020) στο νότιο Αιγαίο.

Σκανδιναβικό ψύχος έρχεται στην Ελλάδα

Το ισχυρότερο ψυχρό κύμα που έχουμε ζήσει μέχρι και τώρα τον φετινό χειμώνα φαίνεται πως είναι μπροστά μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Οpen tv Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά σε ποστ του στο facebook.

«Γύρω στις 24 με 27 του μήνα το παγκόσμιο μοντέλο μας, δίνει νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή - πιθανόν την ισχυρότερη από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα με την ισόθερμη των -10 με -12 βαθμών κελσίου στα 850hpa (1.500 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας όπου μελετάμε τη θερμοκρασία των αερίων μαζών) στα όρια της Αττικής και τον αντικυκλώνα (πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων) μεταξύ Αγγλίας και Σκανδιναβίας να προσεγγίζει σε πίεση τα 1045hpa με σχηματισμό βαρομετρικού χαμηλού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Εφόσον επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά στοιχεία θα πρέπει ένα ισχυρό κύμα χιονιά να χτυπήσει στο διάστημα αυτό αρκετές περιοχές της χώρας μας με έμφαση την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές που επλήγησαν στα τελευταία δύο ισχυρά ψυχρά κύματα όπως τα Βίλια, η Βοιωτία, η Εύβοια, αλλά και η Αττική ίσως έρθουν αντιμέτωπες με αντίστοιχες ή και πιο δύσκολες καταστάσεις οπότε και θα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα από πολίτες και πολιτεία.

Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση αν και δεν εμφανίζει μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, εντούτοις αξίζει να σημειωθεί ότι το μακροπρόθεσμο μοντέλο μας είδε με μεγάλη επιτυχία από τις αρχές του περασμένου μήνα τις δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές και μάλιστα με μεγάλη χρονική ακρίβεια και που άφησαν αρκετά προβλήματα στο πέρασμά τους».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ