2020-01-13 17:39:21
Φωτογραφία για Γιατί πεινάς πιο πολύ τον χειμώνα και έχεις λαχταρα για γλυκό; Η ειδικός σου απαντά

Γιατί πεινάμε τελικά περισσότερο στο κρύο του χειμώνα;



Μία είναι η αλήθεια: όσο κάνει τόσο κρύο, η ελπίδα να μπούμε σε σωστό πλάνο διατροφής χάνεται. Φταίμε εμείς που πεινάμε πιο πολύ το χειμώνα ή είναι μόνο η ασφάλεια των χοντρών ρούχων που μας κάνει να χαλαρώνουμε;

Ζητήσαμε την άποψη της ειδικού, Κλειούς Δημητριάδου κι έχουμε απάντηση:

«Ο μεταβολισμός, οι καύσεις μας δηλαδή, αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσει σταθερή. Με αυτόν τον τρόπο πεινάμε και περισσότερο αλλά συχνά παχαίνουμε και περισσότερο, διότι η επιπλέον ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις πρόσθετες καύσεις που κάνουμε. Αυτός ο λάθος υπολογισμός, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητες όταν ο καιρός κρυώνει, συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους», τονίζει η ειδικός.

Γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για γλυκό το χειμώνα;

Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με τη μείωση της βιταμίνης D στο σώμα μας, δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και η μείωσή της επηρεάζει τη διάθεσή μας.

Η άτιμη έλλειψη βιταμίνης D λοιπόν, μπορεί να σχετίζεται με την  ανάγκη για γλυκό που συνδέεται με την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης η οποία και μας «ανεβάζει» ψυχολογικά.

Αυτό που μας εξηγεί η ειδικός είναι πως παρά την σύντομη χαρά που θα μας προσφέρει το γλυκό, μακροπρόθεσμα και κιλά θα πάρουμε και θα πέσουμε ψυχολογικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υδατάνθρακες.

Υπάρχει εναλλακτική; Ω ναι! Ευτυχώς για εμάς η ειδικός προτείνει:

1. Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και τη βρίσκουμε στο κοτόπουλο, τη μπανάνα και το ψάρι.

2. Εκτός από τη σεροτονίνη, και η ντοπαμίνη μας δίνει ενέργεια και η αύξηση των επιπέδων μπορεί να εξασφαλιστεί με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φαινυλαλανίνη όπως είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα φυστίκια.

3. Εξίσου σημαντική είναι η διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα. Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί και τα πατατάκια και να προτιμήσουμε τροφές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια και όλες τις τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μας κρατούν χορτάτες για περισσότερο.

Ευχαριστούμε πολύ την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.queen.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ