2020-01-13 21:00:30
Φωτογραφία για Κανάρια Νησιά: Mε ''όπλο'' τον ΦΠΑ στο 6% κατακτούν τις διεθνείς τουριστικές αγορές
Κανάρια Νησιά, Μαρτινίκα, Γαλλική Γουιάνα, Γουαδελούπη, Ρεουνιόν, Νησιά Τσάνελ, Νησιά ‘Αλαντ. Περιοχές που ανήκουν μεν στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, αλλά όχι στο φορολογικό, κι έπειτα Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λίχτενσταϊν, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών.

Στην Ελλάδα των τόσο ειδικών εδαφικών συνθηκών, μόνο 5 νησιά (Λέρος, Λέσβος, Κως, Σάμος και Χίος) παραμένουν σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ που και πάλι βρίσκεται σε υψηλότερα, κατά μέσο όρο, επίπεδα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα εκ των φορολογικά ευνοούμενων εδαφών, την Τενερίφη. Το μεγαλύτερο νησί της Αυτόνομης Κοινότητας των Καναρίων, ανήκει μεν στην Ισπανία αλλά απέχει 2.193 χιλιόμετρα από την ενδοχώρα. Η περίμετρός της είναι μόλις 359 χιλιόμετρα άψογου οδικού δικτύου, έχει 933.000 κατοίκους και 5.000.000 τουρίστες ετησίως. Οι πρώτοι τουρίστες έφτασαν στην Τενερίφη τη δεκαετία του 1880 από τη Βρετανία και από τότε κατακλύζουν το νησί όλο το χρόνο, μαζί με Γερμανούς, Βέλγους, Ιταλούς, Σκανδιναβούς, Ρώσους αλλά και Ισπανούς τουρίστες της ενδοχώρας.


Τα πλεονεκτήματα της Τενερίφης

Τα πλεονεκτήματα της Τενερίφης είναι πολλά όπως ο ήπιος καιρός 12 μήνες το χρόνο, οι υψηλές υπηρεσίες, οι υποδομές που έχουν κουμπώσει πάνω σε μία προνοητική ρυμοτομία, τα φρέσκα ψάρια και φρούτα, η ατέλειωτη ποικιλία από σπιτικά τυριά, το φθηνό καλό κρασί. Όμως το ασύγκριτο πλεονέκτημα της σε επίπεδο κόστους ως προορισμός είναι ο ΦΠΑ στο 6%.

Επιπλέον, λόγω της θέσης της, η Τενερίφη έχει δίκτυα επικοινωνίας με Ευρώπη και Αφρική, αποτελώντας γόνιμο έδαφος για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, στις παροχές για τις επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνεται ο εταιρικός φόρος 4% καθώς και η έκπτωση φόρου 25% για καινοτόμες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το κόστος στέγασης είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες τουριστικές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι δηλώσεις της Υπουργού Τουρισμού, Βιομηχανίας και Εμπορίου

Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε τοπική εφημερίδα της Τενερίφης, η Υπουργός Τουρισμού, Βιομηχανίας και Εμπορίου, Yaiza Castilla, δήλωσε ότι εγκατέλειψε ουσιαστικά την προσπάθεια ανταγωνισμού των αναδυόμενων αγορών όπως είναι η Τυνησία και η Αίγυπτος όσον αφορά τις τιμές και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη του υφιστάμενου προϊόντος. Η Υπουργός κατέστησε σαφές στην κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι στόχοι του τμήματος για τον τουριστικό τομέα δεν είναι η γιγάντωση αλλά η ανάπτυξη.

Αναλύοντας τους στόχους, τα σχέδια και τις στρατηγικές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, παραδέχτηκε: «Αντιμετωπίζουμε ένα σενάριο παγκόσμιας επιβράδυνσης λόγω διεθνών καταστάσεων που απαιτούν μέτρα και στρατηγικές οι οποίες μετριάζουν τις επιπτώσεις τους στην οικονομία μας και, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα , ενισχύουν τον τουρισμό, τη βιομηχανία και το εμπόριο» και πρόσθεσε: «Θα ήταν λάθος να μην αναγνωρίσουμε ότι ξεκινάμε από μια αρνητική και πολύπλοκη κατάσταση στην οποία ακολουθείται μέχρι τώρα το μοντέλο του τουρισμού, το οποίο δείχνει μια εξάντληση. Γνωρίζουμε ότι η μάχη των τιμών με τους ανταγωνιστές μας χάνεται. Ως εκ τούτου, η πορεία μας πρέπει να είναι αυτή της διαφοροποίησης, του στοιχηματισμού σε καινοτόμα προϊόντα και της βελτίωσης και μετατροπής των παραδοσιακών προϊόντων», ανέφερε. Δηλαδή, η υπουργός τουρισμού δεν επαναπαύεται σε ένα μοντέλο που λειτουργεί. Αντιθέτως, πρόθεση του υπουργείου είναι να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες βελτίωσης του ήδη υψηλού τουριστικού προϊόντος.

Η Τενερίφη ανήκει στην Ισπανία και το Καστελόριζο στην Ελλάδα

Συμπερασματικά, αφού η Τενερίφη ανήκει στην Ισπανία και η Ισπανία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς όπως το Καστελόριζο ανήκει στην Ελλάδα και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μήπως θα έπρεπε να γίνει μία μελέτη ουσιαστική, ώστε να διερευνηθεί το κατά πόσο μπορεί η χώρα μας να υιοθετήσει ένα ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς σε "απομακρυσμένες" νησιωτικές περιοχές; Αν όχι επιτυγχάνοντας τον τουρισμό του 12μηνου αλλά του 8μηνου και, αν όχι φθάνοντας στο μαγικό οριζόντιο 6% ΦΠΑ, τουλάχιστον ας γίνει επαναφορά της πρωθύστερης κατάστασης σε περισσότερα των 5 νησιών μας.
tornosnews
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ