2020-01-13 23:11:01
Φωτογραφία για Ελληνοτουρκικά - Τζέφρι Πάιατ: “Τα ελληνικά νησιά έχουν δικαίωμα καθορισμού θαλασσίων ζωνών..”

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ήταν απόλυτα σαφής πως για το ζήτημα της επίλυσης του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, προϋποτίθεται η άμεση διεξαγωγή διαλόγου των κρατών που επηρεάζονται στη βάση του «Διεθνούς Δικαίου» και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες. Με άλλα λόγια, «ρίχνει το μπαλάκι» τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα για διευθέτηση των διαφορών από κοινού.

Αναφορικά με το «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης ο κ. Πάιατ επανέλαβε τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αυτό θεωρείται «ασαφές», ενώ δεν παρέλειψε να πει πως τα ελληνικά νησιά, όπως είναι η Κρήτη, διαθέτουν κοινά θαλάσσια δικαιώματα, όπως οι ηπειρωτικές περιοχές.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της συνεργασίας των εμπλεκομένων μερών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ως εκ τούτου, επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει “διπλωματική πρωτοβουλία” από την Ουάσινγκτον, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Τέλος, τόνισε την εξαιρετική προσπάθεια και αποτελεσματικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην παρουσίαση των ελληνικών θέσεων στην Αμερικανική Ηγεσία και τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο.

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ