2020-01-15 19:09:22
Φωτογραφία για Bloomberg Γερμανία: Συναγερμός από τη χαμηλότερη ανάπτυξη της εξαετίας το 2019
Η γερμανική οικονομία επιβράδυνε δραματικά και έφτασε στο χείλος της ύφεσης καθώς

η μεταποίηση υπέστη πλήγμα και η χώρα δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο νέο διεθνές τοπίο

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία ήταν μόλις 0,6% το 2019, εν μέσω εμπορικών εντάσεων και της ευρύτερης επιβράδυνσης της ζήτησης, η οποία προστίθεται στις θεμελιώδεις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η οικονομία της Γερμανίας επεκτείνεται με τον πιο αργό ρυθμό σε έξι χρόνια.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Volkswagen AG, αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη περίοδο καθώς προωθούν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι κατασκευαστές όπως η Siemens AG είναι υπό πίεση για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και ο συνεχιζόμενος κίνδυνος για ένα σκληρό Brexit θα επηρεάσουν επίσης το κλίμα και τη δυναμική.


Αυτό σημαίνει ότι ενώ το 2019 είναι ένα έτος που η Γερμανία θα θέλει να ξεχάσει, οι προοπτικές για το 2020 είναι ελάχιστα καλύτερες.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η ανάπτυξη επιταχύνεται μόλις στο 0,7% φέτος. Οι Η.Π.Α., για λόγους σύγκρισης, προβλέπεται να επεκταθούν περισσότερο από το διπλάσιο αυτού του ρυθμού.

Η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο επηρεάστηκε ελάχιστα. Τα γερμανικά 10ετή ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη μέρα, μειωμένα κατά 3 μονάδες βάσης στο -0,20%. Οι αποδόσεις φαίνεται πως κινούνται προς θετική επικράτεια πρόσφατα, στην ελπίδα ότι η οικονομία έχει περάσει τα χειρότερα.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους και το υπουργείο Οικονομίας επεσήμανε μια ελαφρώς καλύτερη προοπτική για τη βιομηχανική δραστηριότητα, ωστόσο τα πραγματικά δεδομένα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό απογοητευτικά: Οι παραγγελίες κατασκευής συνέχισαν να μειώνονται, η παραγωγή αυτοκινήτων έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα σε σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία τροφοδότησε τις προσκλήσεις προς την κυβέρνηση να αυξήσει τη δημοσιονομική στήριξη για την οικονομία. Έχει ήδη δεσμευτεί να εντείνει τις επενδύσεις σε υποδομές και εκπαίδευση και δεσμεύεται να δαπανήσει 54 δις ευρώ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής – περισσότερα από το πακέτο κινήτρων που παρείχε η Γερμανία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διαμηνύει ότι θα είναι διαθέσιμη περισσότερη υποστήριξη εάν η οικονομία επιδεινωθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ