2020-01-16 13:01:33
Φωτογραφία για Το στοιχείο που μαρτυρά αν το παιδί θα είναι παχύσαρκο στα 15 του
Τη σύνδεση ανάμεσα στο βάρος του παιδιού κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και την υπερβαρία ή την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εφηβείας αναδεικνύουν οι επιστήμονες

σε νέα ιαπωνική μελέτη

Το άνω του φυσιολογικού βάρος για παιδιά τριών ετών σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο υπερβολικού βάρους ή παχυσαρκίας στην ηλικία των 15 ετών, δηλαδή κατά την περίοδο της εφηβείας, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε εφήβους στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο Pediatric Obesity, στη μελέτη συμμετείχαν 1.581 ζευγάρια μητέρας-παιδιού, με το αυξημένο βάρος ή την παχυσαρκία της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη να αναδεικνύονται και σε αυτή την περίπτωση σε ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης μιας αντίστοιχης κατάστασης για τα παιδιά στα 15 τους χρόνια.

Μετά τις απαραίτητες προσαρμογές σε διάφορους παράγοντες, το αυξημένο βάρος και η παχυσαρκία στην ηλικία των τριών ετών συνδέθηκε με πάνω από 4,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο υπερβαρίας ή παχυσαρκίας στα 15, ενώ αντίστοιχα οι καταστάσεις αυτές στη μητέρα συνδέθηκαν με πάνω από 2,4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνο. Οι ερευνητές, πάντως, δεν βρήκαν κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στο βάρος γέννησης και το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εφηβείας.


«Επειδή τα μέλη της οικογένειας τις περισσότερες φορές μοιράζονται έναν παρόμοιο τρόπο ζωής, οι παρεμβάσεις τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά πιθανότατα είναι απαραίτητες για την πρόληψη της παχυσαρκίας στους εφήβους», ανέφερε σε σχετικό σχόλιο ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Satomi Yoshida, από το Πανεπιστήμιο του Kyoto.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ