2020-01-16 14:29:04
Φωτογραφία για Πούτιν: Το σχέδιό του πίσω από την παραίτηση Μεντβέντεφ και οι «βολικές» συνταγματικές αλλαγές
Ποιος είναι ο Μίκαελ Μισούστιν που προτάθηκε ως επόμενος πρωθυπουργός -

Πώς αποδυναμώνονται οι πολιτικοί αντίπαλοι του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας απηύθυνε την καθιερωμένη ομιλία του προς το ρωσικό έθνος. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραιτήθηκε. Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας Μίκαελ Μισούστιν προτάθηκε ως επόμενος πρωθυπουργός. Δεν πρόκειται για ανέκδοτο, αλλά για την πραγματικότητα στη Ρωσία. Το σχέδιο του προέδρου Πούτιν που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο: τη διατήρηση της εξουσίας μετά την προεδρία του.

O Μίκαελ Μισούστιν, 53 ετών, γεννήθηκε στη Μόσχα και εργάστηκε ως ειδικός πληροφορικής στη δεκαετία του 1990. Ξεκίνησε να εργάζεται στη φορολογική υπηρεσία το 1998 και αργότερα ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός φορολογίας. Το 2008, υπηρέτησε ως επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας επενδύσεων UFG, η οποία τότε συνεργάστηκε με την γερμανική Deutsche Bank


Τα τελευταία χρόνια η δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φτάσει στα Τάρταρα. Μια ασθμαίνουσα οικονομία, εφαρμογή μη δημοφιλών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον του πρώην πράκτορα της KGB που βρίσκεται στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας της χώρας συνέθεταν ένα δύσκολο πλαίσιο, που απαιτούσε μια ηχηρή απάντηση.

Η παραίτηση της κυβέρνησης Μεντβέντεφ ήταν η πιο εύκολη λύση. Η εθελούσια απομάκρυνση του τέως πρωθυπουργού της Ρωσίας, αποτελεί απλώς μια ανακατανομή της εξουσίας.

Το ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει στον Πούτιν να επανεκλεγεί ως πρόεδρος το 2024. Ωστόσο, τίποτα δεν τον εμποδίζει να γίνει πρωθυπουργός, όπως έκανε το 2008, όταν με τον Μεντβέντεφ άλλαξαν ρόλους για τέσσερα χρόνια. Αποδεχόμενος την παραίτηση, ο Πούτιν ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, μέχρι τον σχηματισμό νεώτερης. Επίσης, τους ευχαρίστησε για το έργο τους και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα. «Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως», ανέφερε.

Η ανακοίνωση για την παραίτηση της κυβέρνησης έγινε λίγη ώρα μετά την ετήσια ομιλία του Πούτιν, κατά την οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για σημαντικές συνταγματικές αλλαγές.

Μερικές εξ αυτών είναι είναι πολύ βολικές για τον πρόεδρο Πούτιν. Για παράδειγμα, το διεθνές δίκαιο θα έχει περιορισμένη ισχύ και θα ισχύει μόνο περίπτωση που «δεν είναι αντίθετο με το ρωσικό Σύνταγμα». Η προσάρτηση τη Κριμαίας και το διεθνές δίκαιο θα καθίστανται εφ εξής δυο αντίθετα πράγματα.

Παράλληλα η Δούμα, το κοινοβούλιο τη χώρας αποκτά εξουσίες που δεν είχε στο παρελθόν. Εξουσίες πολύ βολικές για την πιθανή εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρωθυπουργία της χώρας. Συγκεκριμένα, στο μέλλον, το κοινοβούλιο θα μπορεί να διορίζει τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή του και τους υπουργούς. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει μπορούσε να γίνει μόνον από τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Μια κίνηση που δεν αποδυναμώνει απλώς πιθανούς ανθυποψηφίους για την πρωθυπουργία της Ρωσίας, αλλά ουσιαστικά τους «εξαφανίζει».

Βάσει των νέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο απερχόμενος πρόεδρος Πούτιν και ενδεχομένως μελλοντικός πρωθυπουργός της χώρας, όποιο φυσικό πρόσωπο επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στη χώρα τα τελευταία 25 έτη, αντί για 10 που ίσχυε μέχρι τώρα και την ίδια στιγμή δεν θα πρέπει να έχει υπηκοότητα άλλου κράτους. Ο Πούτιν μειώνει τον αριθμό των πιθανών μελλοντικών πολιτικών αντιπάλων του.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ