2020-01-16 14:38:43
Φωτογραφία για Porsche 718 Cayman GT4
Porsche 718 Cayman GT4 αποτελεί ένα καθαρόαιμο κεντρομήχανο μοντέλο, το οποίο δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο.

Σε κάθε άλλο μοντέλο μια βελτιωμένη έκδοσή του που διαθέτει επιπλέον 35 PS και καλύτερη αεροδυναμική απόδοση θα έφερνε τις ανάλογες χαρές και πανηγυρισμούς εκ μέρους του κατασκευαστή και τον ενθουσιασμό του ενδιαφερόμενου. Αλλά για τη σχεδόν τέλεια Porsche 718 Cayman GT4 τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ήδη από την προηγούμενη γενιά τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ήταν εξαιρετικά.

Εχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρώτη επαφή μας με την περιορισμένης παραγωγής Cayman GT4 και ακόμα έχουμε νωπές τις εντυπωσιακές προδιαγραφές της αλλά και τον οδηγοκεντρικό της χαρακτήρα. Δεν ήταν απλά η καλύτερη Cayman που είχαμε οδηγήσει, αλλά και ένα από τα καλύτερα μοντέλα της γκάμας της γερμανικής φίρμας. Η νέα 718 Cayman GT4 είναι κάτι περισσότερο από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, καθώς διαθέτει νέο κινητήρα και αεροδυναμικό πακέτο, ενώ αναβαθμισμένα είναι τόσο το πλαίσιο όσο και τα ηλεκτρονικά συστήματα.


Ο στόχος, όμως, παραμένει ίδιος: ένα κεντρομήχανο μοντέλο, προσανατολισμένο να προσφέρει το μέγιστο της οδηγικής απόλαυσης. Για να το θέσουμε διαφορετικά μια baby 911 GT3..

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της νέας Cayman GT4 βρίσκεται ένας νέος 6κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας με χωρητικότητα 4,0 lt, ο οποίος βασίζεται στον 3λιτρο υπερτροφοδοτούμενο flat six που τοποθετείται στην τελευταία γενιά της 911 Carrera, ενώ η διάμετρος και η διαδρομήτων κυλίνδρων αγγίζει τις αντίστοιχες τιμές της GT3. Διαθέτει πιεζοηλεκτρικά μπεκ για καθαρότερη καύση, χωρίς να χάσει τίποτα από την ισχύ του, μεταβλητό χρονισμό, αλλά και σύστημα που απενεργοποιεί τους δύο κυλίνδρους της μίας πλευράς για να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου και τους εκπεμπόμενους ρύπους. Συγκριτικά με την προηγούμενη GT4, η συγκεκριμένη έκδοση της 718 Cayman στροφάρει σε πιο υψηλές rpm, με τον κόφτη να έχει τοποθετηθεί στις 8.000rpm, ενώ όπως και η προκάτοχός της, διατηρεί χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο.

Ανάμεσα στα τεχνικά highlights ξεχωρίζει φυσικά το σύστημα Porsche Torque Vectoring (PTV), με δυνατότητα κλειδώματος του πίσω διαφορικού, βελτιώνοντας την ούτως ή άλλως εξαιρετική οδική συμπεριφορά στις στροφές και η ενεργή ανάρτηση PASM. Επίσης, να αναφέρουμε ότι η απόσταση από το έδαφος της Cayman GT4 σε σχέση με την απλή έκδοση έχει μειωθεί κατά 30 mm. Εκτός του νέου κινητήρα, σημαντικό ρόλο στη δυναμική συμπεριφορά της κορυφαίας Caymanπαίζουν και οι βελτιώσεις στην αεροδυναμική. Και ενώ ο χρόνος για το 0-100 km/h παραμένει στα 4,4”, χάρη στον ισχυρότερο κινητήρα αλλά και τα δανεισμένα από την αγωνιστική GT4 Clubsport στοιχεία (τη σταθερή μεγάλη πίσω αεροτομή αλλά και τον πίσω διαχύτη) που προσφέρουν 20% μεγαλύτερη κάθετη αεροδυναμική από την απερχόμενη GT4, η τελική ταχύτητα αυξάνεται από τα 295 km/h της προηγούμενης GT4 στα 304 km/h.

Tι επιπτώσεις στην οδήγηση της νέας 718 Cayman GT4 φέρνουν τα παραπάνω; Οι πρώτες εντυπώσεις είναι απίστευτες και ενισχύουν την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη έκδοση του γερμανικού διθέσιου είναι περισσότερο ένα αγωνιστικό για τον δρόμο παρά ένα μοντέλο δρόμου εξελιγμένο και για πίστα. Δεν έχει κατασκευαστεί για χαλαρές βόλτες στην Παραλιακή ή για να πηγαίνει τον ιδιοκτήτη της από το σπίτι στο γραφείο και αντίστροφα. Ο πραγματικός χαρακτήρας της αποκαλύπτεται όσο βυθίζεις ολοένα και περισσότερο το δεξί πεντάλ στο πάτωμα, συνοδεία του πωρωτικού μεταλλικού θορύβου από τον κινητήρα, με ιδανικό σημείο κοντά στο φάσμα των 6.250-6.500 rpm όπου αυτό το μηχανολογικό διαμάντι αποδίδει το μέγιστο της ροπής του.

Αλλά πάνω απ’ όλα θα πρέπει ο οδηγός να είναι συγκεντρωμένος. Αλίμονο εάν βρεθεί με λάθος σχέση και ταχύτητα στο λάθος σημείο. Επίσης, η νέα Cayman GT4 υποφέρει από θόρυβο κύλισης και αεροδυναμικής όταν ταξιδεύει με ταχύτητες πάνω από τα 200 km/h. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές πνίγεται από τον υπέροχο μπάσο ήχο των εξατμίσεων, που όσο πλησιάζεις στο όριο λειτουργίας του κινητήρα δίνει τη θέση του σε ένα απόκοσμο ουρλιαχτό. Οι διαφορές στα δυναμικά χαρακτηριστικά της ανάμεσα στην προηγούμενη και την καινούρια Cayman GT4 δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές. Κάτι τέτοιο απαιτεί εξοικείωση.

Αυτό και κάνω, προσπαθώντας να ανακαλύψω τα όριά της. Έχοντας την ασφάλεια που δίνει μια πίστα, φοράω τα αγωνιστικά γάντια και ορμάω. Η αίσθηση παραμένει αντίστοιχη ενός καρτ: γίνεσαι ένα με το αυτοκίνητο, το μυαλό και το σώμα δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε κάθε είδους επιτάχυνση, που αρκετές φορές ξεπερνούσε το 1,0 g. Τα φρένα, παρά τη σκληρή χρήση,λειτουργούν άψογα, με το traction και το torque-vectoring να δουλεύουν υπερωρίες για να βρουν το ιδανικό ζύγισμα.

Μέσα στην πίστα με την εξαιρετική πρόσφυση οι 20άρηδες τροχοί με τα μαλακής γόμας ελαστικά, Michelin Cup 2s, αναδεικνύουν μια Cayman GT4 ευέλικτη και απόλυτα ζυγισμένη για παιχνίδι, που μετουσιώνει τις σπορ προδιαγραφές της σε περάσματα τόσο γρήγορα που μόνο όταν διασταυρωθεί το βλέμμα σου με το ταχύμετρο αντιλαμβάνεσαι. Η Cayman GT4 έχει μια τρομερή ικανότητα να υπερβαίνει σχεδόν τους νόμους της Φυσικής.

Ο πραγματικός χαρακτήρας της αποκαλύπτεται όσο βυθίζεις ολοένα και περισσότερο το δεξί πεντάλ στο πάτωμα, συνοδεία του πωρωτικού μεταλλικού θορύβου από τον κινητήρα..

Κάποιος έμπειρος οδηγός θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει υπερβολικά εύκολη, αλλά το ότι μπορεί να ντριφτάρει με τόση ευκολία και με την ανάλογη ασφάλεια στην έξοδο της στροφής αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πτυχή της προσωπικότητάς της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Cayman GT4 εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά το handling. Όπως και η προκάτοχός της, είναι μία κεντρομήχανη σπονδή στην οδήγηση. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με την GT3 σε σχέση με τις υπόλοιπες 911.

Και αν βάλουμε στην εξίσωση την ιδανική κατανομή του βάρους, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα σαφώς πιο ισορροπημένο μοντέλο από τη μεγαλύτερη αδελφή της. Λόγω της τοποθέτησης του κινητήρα στο κέντρο, ο οδηγός έχει μια διαφορετική προσέγγιση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μηχανική πρόσφυση και την έξοδο από μια στροφή. Σε αυτήν την περίπτωση οι 420 PS της Cayman GT4 δεν δείχνουν αρκετά ικανοί να διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όποια απώλεια πρόσφυσης του πίσω μέρους,σε σχέση με τους 500 PS της τελευταίας γενιάς 911 GT.

Δεν υπάρχει αμφιβολία,η Cayman GT4 εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα σε ό,τι αφορά το handling. Οπως και η προκάτοχός της, είναι μια κεντρομήχανη σπονδή στην οδήγηση..

Έτσι δικαιολογείται και η τοποθέτηση του συστήματος ευστάθειας PSM δύο σταδίων, δίνοντας στον οδηγό τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει το ESP, διατηρώντας όμως ενεργό τοtraction. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσεις την ιδανική σε χάραξη διαδρομή και έναν αποτελεσματικό τρόπο να ξεπεράσεις τις προσωπικές σου φοβίες, αφήνοντας εκτός λειτουργίας οποιαδήποτε ηλεκτρονική παρεμβολή απειλεί να ανακόψει τον ρυθμό σου. Ιδανικός σύμμαχος στα παραπάνω είναι και το αναβαθμισμένο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο προσφέρει ένα ακριβέστατο και με εξαιρετική πληροφόρηση τιμόνι στα χέρια του οδηγού, ανεξαρτήτως συνθηκών.

Προς τέρψη των πιο παραδοσιακών οδηγών και κόντρα στο ρεύμα των αυτόματων κιβωτίων διπλού συμπλέκτη, η Porsche επαναφέρει το χειροκίνητο κιβώτιο ως μοναδική επιλογή. Πείτε με παράλογο ή εκτός θέματος, αλλά θα προτιμούσα να υπάρχει το PDK, κυρίως για την ευκολία του στην καθημερινή χρήση. Ναι, το χειροκίνητο λειτουργεί ιδανικά για όποιον θέλει να κινηθεί γρήγορα σε μια πίστα ή σε έναν επαρχιακό δρόμο γεμάτο καμπές. Ναι, ο συμπλέκτης είναι εξαιρετικά προοδευτικός και επαρκώς ενισχυμένος. Αλλά η καθημερινότητά μας δεν αποτελείται μόνο από στροφιλίκια και «ταυτότητα στο στόμα».

Τις περισσότερες φορές, κυρίως σε αστικό περιβάλλον, βρισκόμαστε κολλημένοι σε ατέλειωτες ουρές και κινούμαστε με χαμηλές ταχύτητες. Πόσο πιο εύκολη και χαλαρή θα ήταν η μετακίνησή μας έχοντας επιλέξει τη θέση «D» στο κιβώτιο του αυτοκινήτου μας; Για όσους υποστηρίζουν την παραπάνω θεωρία, να σας πω ότι σύμφωναμε στελέχη της Porsche, το PDK θα είναι διαθέσιμο από τον Αύγουστο του 2020, τόσο στην 718 Cayman GT4 όσο και στην 718 Spyder. Για όποιον νιώθει έτοιμος να επενδύσει αρκετό χρόνο στην πίστα, στον προαιρετικό εξοπλισμό της GT4 υπάρχουν διαθέσιμα τα carbon- κεραμικά φρένα, που όμως δεν συμπαθούν το βρεγμένο οδόστρωμα και κάνουν θόρυβο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε αντίθετη περίπτωση μην ανησυχείτε, τα στάνταρ με τους ατσάλινους δίσκους είναι αρκούντως ικανοποιητικά στην απόδοσή τους. Ασφαλώς η κίτρινη GT4 που βλέπετε στις σελίδες του CAR διέθετε τα ενισχυμένα φρένα PCCB, που μας έκαναν να αισθανθούμε υποχρεωμένοι να τα δοκιμάσουμε χωρίς κανέναν ηθικό δισταγμό. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να είναι κατώτερα των προσδοκιών. Στη λίστα των εξτρά προσθέστε επίσης το πακέτο Clubsport, που περιλαμβάνει rollcage, σύστημα πυρόσβεσης και ζώνες έξι σημείων. Η Porsche 718 Cayman GT4 έρχεται σε έναν κόσμο όπου οι ουσιαστικοί ανταγωνιστές της είναι πολλοί και σημαντικοί: η νέα Toyota Supra, η Alpine A110, το Audi TT RS, η Jaguar F-Type R. Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι η πλειονότητα των παραπάνω δεν μετρούν αφού έχουν τον κινητήρα εμπρός.

Tech:

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 3.995 cc, boxer 6 κύλινδροι 420 PS @ 7.600 rpm, 42,8 kgm @ 5.000-6.800 rpm

ΚΙΒΩΤΙΟ: ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ, 6 ΣΧΕΣΕΩΝ

ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (E) ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Π)

0-100 KM/h: 4,4”

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 304 km/h

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 10,9 lt/100 km

CO2: 249 g/km

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.456/1.801/1.269 mm

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.484 mm

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 425 lt

ΒΑΡΟΣ: 1.420 kg

ΤΙΜΗ: Από €96.206 (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

Πηγή: Car
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ