2020-01-16 23:43:37
Φωτογραφία για Volkswagen Polo είναι συνώνυμο της ασφάλειας
Μπορεί αυτοκίνητο να σημαίνει για πολλούς συναίσθημα, μπορεί να χαρίζει συγκινήσεις, να

είναι μία προέκταση του εαυτού τους όμως ακόμα κι αν είστε από εκείνους που το βλέπουν απλά ως ένα όχημα που σας πάει από το σημείο Α στο σημείο Β, υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό που όλοι αναζητούν: την κορυφαία ασφάλεια.

Κι όταν μιλάμε για ασφάλεια κορυφαίου επιπέδου, ένα μοντέλο που ξεχωρίζει είναι αναμφίβολα το νέο Volkswagen Polo. Στην έκτη του κιόλας γενιά, το δημοφιλές μοντέλο είναι στην κορυφή της κατάταξης σε αυτόν τομέα.

Κι αυτό διότι αξιολογήθηκε με 5 αστέρια για τα επίπεδα ασφαλείας που προσφέρει, στις δοκιμές πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP. Ας δούμε όμως ποια είναι τα κριτήρια αυτών και γιατί αρίστευσε το Polo.

Το τέκνο του Βόλφσμπουργκ πήρε εξαιρετική βαθμολογία στην προστασία των ενηλίκων, λαμβάνοντας 95%. Πέτυχε σκορ 85% στην ασφάλεια των παιδιών, αξιολογήθηκε με 76% στην ασφάλεια των πεζών, αλλά και 59% στην αξιολόγηση των συστημάτων ασφαλείας του.


Εκεί το νέο Polo είναι πιο «γεμάτο» από ποτέ, με την τεχνολογική του φαρέτρα να περιλαμβάνει πληθώρα συστημάτων ασφαλείας, από την πρώτη κιόλας έκδοση εξοπλισμού. Η παρακάτω λίστα είναι ενδεικτική της ασφάλειας που προσφέρει:

– Σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου Front Assist City Emergency Brake και Σύστημα αναγνώρισης πεζών (Pedestrian Detection)

– Αdaptive Cruise Control μελειτουργία Stop & Go

– Επιτήρηση τυφλού σημείου (Blind Spot Monitor)

– Προειδοποίηση κίνησης πίσω (RearTrafficAlert)

– Ανίχνευση κόπωσης (Driver Alert System)

– Σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Automatic Post – Collision Braking System)

– Προληπτική προστασία επιβατών (Proactive Occupant Protection System)

– Park Assist

– Σύστημα φρεναρίσματος κατά τη στάθμευση

– Ένδειξη Απώλειας Πίεσης Ελαστικών (Tyre Pressure Loss Indicator)

Ας δούμε όμως αναλυτικότερα πως λειτουργούν κάποια από αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εφοδιάζεται το νέο Volkswagen Polo.

Όπως και στη προηγούμενη γενιά του, το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας διαθέτει Adaptive Cruise Control (ACC – προσαρμόζει την ταχύτητα ανάλογα με την κίνηση των άλλων οχημάτων) το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί σε ταχύτητες μέχρι τα 210 χιλιόμετρα/ώρα. Σε συνδυασμό με το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη (DSG), το ACC προσφέρει επίσης μια λειτουργία Stop & Go (για πρώτη φορά με μηχανικό χειρόφρενο). Νέα στοιχεία στην έκτη γενιά του Polo αποτελούν το σύστημα αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας Blind Spot Monitor με Rear Traffic Alert, το ημιαυτόματο σύστημα Park Assist για έξοδο από θέσεις στάθμευσης, το προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών και μια λειτουργία πέδησης κατά τη διάρκεια ελιγμών. Η τελευταία προστατεύει αυτόματα από ήσσονος σημασίας βαθουλώματα κατά το παρκάρισμα, που όμως συχνά κοστίζουν ακριβά. Το προαιρετικό σύστημα κλειδώματος και εκκίνησης χωρίς κλειδί Keyless Access, το οποίο είναι επίσης καινούργιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεκλειδωθεί ή να πάρει μπρος το Polo.

Συνέχεια με Rear Traffic Alert το αυξάνει ακόμη περισσότερο την ασφάλεια και προσφέρεται σε συνδυασμό με το Blind Spot Monitor. Το εν λόγω σύστημα ελαχιστοποιεί τους κινδύνους της εξόδου με όπισθεν από ιδιωτικούς δρόμους ή θέσεις στάθμευσης που βρίσκονται κάθετα στον δρόμο. Η καινοτομία εδώ: Το σύστημα όχι μόνο «αναγνωρίζει» ακίνητα ή κινούμενα οχήματα πίσω από το Polo, αλλά επιπλέον εντοπίζει και οχήματα που πλησιάζουν από πλάγια και τα οποία δύσκολα είναι ορατά στον οδηγό. Ο αισθητήρας ανιχνεύει ακόμη και αντικείμενα σε αποστάσεις μέχρι 40 μ και αναγνωρίζει αντικείμενα κινούμενα με ταχύτητες από 4 χλμ/ω και πάνω. Αν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα εκπέμπει ένα ακουστικό μήνυμα. Εάν ο οδηγός ή κάποιος τρίτος δεν ενεργήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, ή αν η σύγκρουση επίκειται άμεσα, το Rear Traffic Alert αρχίζει αυτόματα διαδικασία πέδησης.

Όσο για το σύστημα Blind Spot Monitor, μπορεί να παίξει καθοριστικλό ρόλο στην πρόληψη δυστυχημάτων. Χρησιμοποιεί ένα σύμβολο LED στην άκρη των εξωτερικών καθρεφτών για να επιστήσει την προσοχή του οδηγού σε οχήματα που βρίσκονται εκτός οπτικού πεδίου και πλησιάζουν από πίσω. Μόλις συμβεί κάτι τέτοιο, το σύμβολο αυτό ανάβει και αν ο οδηγός ενεργοποιήσει τον δείκτη αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) προς την κατεύθυνση του εντοπισμένου οχήματος, το σύμβολο αναβοσβήνει ως πρόσθετη προειδοποίηση. Το σύστημα, το οποίο ενεργοποιείται αυτόματα για ταχύτητες άνω των 30 χιλιομέτρων/ώρα, χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για τον έλεγχο μιας περιοχής περίπου 20 μέτρων γύρω από το αυτοκίνητο. Μαζί με το Blind Spot Monitor, παραγγέλνεται αυτόματα και το Rear Traffic Alert, το οποίο φέρνει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο το όχημα βγαίνει με την όπισθεν από μια θέση στάθμευσης.

Ένα στα τέσσερα ατυχήματα που καταλήγουν σε τραυματισμούς οφείλεται σύμφωνα με έρευνες σε πολλαπλές συγκρούσεις. Το σύστημα Multi-collision Brake του Polo βοηθάει στην αποφυγή δευτερευόντων συγκρούσεων ή τουλάχιστον στη μείωση της σφοδρότητάς τους. Μετά από μια αρχική σύγκρουση, το Multi-collision Brake ξεκινά αυτόματα μια διαδικασία πέδησης – μέσα στα όρια του συστήματος – ακόμη και πριν μπορέσει να αντιδράσει ο οδηγός. Αυτό μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του ατυχήματος και να αποτρέψει δευτερεύουσες συγκρούσεις.

Υπάρχει όμως και προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών. Αν το σύστημα αυτό ανιχνεύσει ένα ενδεχόμενο ατύχημα – όπως όταν ένα ενεργοποιημένο σύστημα υποβοήθησης έχει ξεκινήσει διαδικασία έντονης πέδησης – οι μπροστά ζώνες ασφαλείας αυτόματα προ-εντείνονται για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία από τους αερόσακους και το σύστημα των ζωνών ασφαλείας. Αν ανιχνευθεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη ή επισφαλής οδηγική κατάσταση – όπως σε περίπτωση απώλειας ελέγχου του οχήματος σε στροφή και επέμβαση του συστήματος ESP -, τα πλευρικά παράθυρα κλείνουν (αφήνοντας μόνο ένα μικρό κενό) καθώς και η ηλιοροφή. Αυτό γίνεται επειδή όταν τα παράθυρα και η ηλιοροφή είναι σχεδόν κλειστά, οι αερόσακοι του κεφαλιού και των πλευρών έχουν τη βέλτιστη στήριξη και ως εκ τούτου επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθώς προσφέρεται στο Polo μαζί με το στάνταρ σύστημα ελέγχου περιοχής Front Assist, το σύστημα αυτό ανιχνεύει επίσης καταστάσεις όπου η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα είναι ενδεχομένως επικίνδυνη και βοηθά να μειωθεί η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου. Σε επικίνδυνες καταστάσεις, ο οδηγός παίρνει ένα οπτικό και ένα ακουστικό μήνυμα προειδοποίησης και επίσης του εφιστάται η προσοχή με ένα προληπτικό ελαφρύ τίναγμα των φρένων.

Πρόκειται για μια προέκταση του Front Assist. Ελέγχει τον χώρο μπροστά από το Polo με αισθητήρα ραντάρ. Το σύστημα λειτουργεί σε ταχύτητες κάτω των 30 χιλιομέτρων/ώρα. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει σε ενδεχόμενη επικείμενη σύγκρουση με ένα ακινητοποιημένο ή κινούμενο όχημα μπροστά, το σύστημα πέδησης προετοιμάζεται όπως και με το Front Assist. Αν χρειάζεται, το City Emergency Braking φρενάρει δυνατά, μέσα στα όρια του συστήματος, για να μειώσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Επίσης, ο οδηγός υποβοηθείται με τη μέγιστη δύναμη πέδησης αν η δύναμη που εφαρμόζει ο οδηγός στο πεντάλ είναι ανεπαρκής.

Τέλος, το Polo εφοδιάζεται ως στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις και με το Driver Alert System, που ανιχνεύει ενδεχόμενη απώλεια συγκέντρωσης του οδηγού και τον ειδοποιεί σε ένα διάστημα πέντε δευτερολέπτων με ένα ακουστικό σήμα και οπτικό κείμενο-μήνυμα στον χώρο των οργάνων που του συνιστούν να κάνει ένα διάλειμμα. Αν ο οδηγός δεν κάνει διάλειμμα μέσα στα επόμενα 15 λεπτά, η προειδοποίηση επαναλαμβάνεται.

Μετά τα παραπάνω, είναι νομίζουμε σαφές γιατί η έκτη γενιά του Volkwagen Polo πήρε 5 αστέρια ασφαλείας!
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ