2020-01-17 08:58:14
Φωτογραφία για Υπουργέ κ. Κικίλια, ιδού η Ρόδος
Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στη Ρόδο ήρθε να αναδείξει τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και να καταδείξει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για πραγματικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας που παραμένει εξαιρετικά ευάλωτο, ειδικά στην περιφέρεια.

Την περασμένη εβδομάδα ένα κοριτσάκι περίπου 2,5 ετών, το οποίο κατάπιε ένα μικροαντικείμενο από παιδικό παιχνίδι χρειάστηκε να μεταφερθεί με ειδική αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» , το οποίο εφημέρευε, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Και αυτό γιατί δεν υπήρχε παιδογαστρεντερολόγος που να αναλάβει το περιστατικό ενώ ούτε στον ιδιωτικό τομέα υπήρχε ανάλογη ειδικότητα.

Η επέμβαση διήρκησε λιγότερο από μια ώρα, και το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.

Το αντικείμενο αφαιρέθηκε από τον οισοφάγο αναίμακτα και η μικρή πήρε εξιτήριο την επόμενη κιόλας μέρα, αφού έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν έχρηζε περαιτέρω παρακολούθησης και νοσηλείας. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού υπήρξε άμεση και η φροντίδα που έτυχε το κοριτσάκι υποδειγματική, όπως μαρτυρεί και το ευχαριστήριο των γονιών του παιδιού σε τοπική εφημερίδα της Ρόδου.


Ανεξάρτητα, εάν οι γιατροί στη Ρόδο έκριναν σωστά να στείλουν το παιδί στην Αθήνα, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν μπορεί ένα δημόσιο νοσοκομείο σε ένα κομβικό σημείο της χώρας, το οποίο έχει ταχθεί να εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δωδεκάνησο να παραμένει αθωράκιστο και να στερείται παιδογαστρεντερολόγου.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο εν έτι 2020 να μην υπάρχει τέτοια ειδικότητα απόλυτα αναγκαία για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της χώρας, με πληθυσμό περίπου 70.000 και πάνω από 2,5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες το χρόνο. Και με χιλιάδες παιδιά που μπορεί να πάθουν κάτι αντίστοιχο.

Και είναι ακόμη πιο εξοργιστικό διότι για τις αεροδιακομιδές αυτές, επιβαρύνονται τα κρατικά ταμεία με υπέρογκα ποσά (η συγκεκριμένη αεροδιακομιδή σύμφωνα με πληροφορίες κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ). Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν για να καλύψουν μια μόνιμη θέση εργασίας.

Το περιστατικό έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για δραστικές κινήσεις από την πλευρά της Πολιτείας. Η ανεπάρκεια μπορεί να στοιχίσει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχει ο άνθρωπος. Δεν μπορεί το Κράτος να το αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο.

Είναι ώρα να γίνουν εδώ και τώρα πράξη οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για στελέχωση και εξοπλισμό των ελληνικών νοσοκομείων. Και να μην μείνουν στο συρτάρι, όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Κύριε Κικίλια: «ιδού η Ρόδος,…»
mononews
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ