2020-01-17 10:08:07
Φωτογραφία για Άνοιξε η αυλαία για τη δίκη του Τραμπ με νέα στοιχεία εις βάρος του
Όρκο να ασκήσουν αμερόληπτα τα καθήκοντα τους, να αποδώσουν δικαιοσύνη με βάση το σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσαν χθες 100 βουλευτές στη Γερουσία εκκινώντας επίσημα τη διαδικασία της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ, του τρίτου Προέδρου της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπος με την απομάκρνυση από το αξίωμά του.

Έστω και αν η διαδικασία κρίνεται τυπική, δεδομένου ότι η Γερουσία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, τα νέα στοιχεία που προκύπτουν, αλλά και μία νέα έκθεση ανεξάρτητου οργανισμού ελέγχου της ίδιας της Κυβέρνησης προμηνύει ότι η διαδικασία ενδεχομένως να μην είναι και τόσο απλή ή σύντομη, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένει. Έπειτα από διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, τηλεφωνικά αρχεία και άλλα έγγραφα, τα οποία έφθασαν στα χέρια των Δημοκρατικών από τον Λεβ Πάρνας, τον στενό συνεργάτη του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ Ρούντι Τζουλιάνι, μία έκθεση του Γραφείου Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (US Government Accountability Office) φέρνει ξανά σε δύσκολη θέση τον Ντόναλντ Τραμπ.


Σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης αυτής, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού «παρακράτησε κονδύλια για λόγους πολιτικής, κάτι που δεν επιτρέπεται» από τον νόμο. «Η πιστή εκτέλεση του νόμου δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο να υποκαθιστά με τις προτεραιότητες της δικής της πολιτικής εκείνες που το Κογκρέσο θέσπισε σε νόμο», αναφέρεται στην έκθεση όπου σημειώνεται επίσης ότι  οι βουλευτές «νομίμως διέθεσαν 250 εκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία το φορολογικό έτος 2019».

Το πόρισμα της έκθεσης φέρει ιδιαίτερο βάρος καθώς συνδέεται άμεσα με το ένα εκ των δύο βασικών κατηγοριών με τις οποίες βαρύνεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι έκανε κατάχρηση της εξουσίας του προσβλέποντας στο δικό του πολιτικό όφελος, όταν παρακράτησε τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με σκοπό να εξαναγκάσει την Κυβέρνηση να διεξαγάγει έρευνα για την οικογένεια του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν.

Τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από τις 21 Ιανουρίου, οι γερουσιαστές θα αποφασίσουν εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του, βάσει του κατηγορητηρίου που σχημάτισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το αντιμετωπίζει ως «φάρσα των Δημοκρατικών» με την ελπίδα ότι θα κερδίσουν στις εκλογές του 2020. «Παραπέμπομαι σε δίκη επειδή έκανα ένα τέλειο τηλεφώνημα», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter αναφερόμενος στο επίμαχο τηλεφώνημα της 25ης Ιουλίου με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία υπάρχουν, όπως και η έκθεση, η οποία ενισχύει το επιχείρημα της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ότι όλα αυτά, καθώς και οι μάρτυρες, πρέπει να ακουστούν στη δίκη.

ΑΜΠΕ/Guardian/Reuters

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ