2020-01-17 11:22:09
Φωτογραφία για Τέλος οι κοπάνες στα Νοσοκομεία και τις Μονάδες Υγείας! Έρχεται ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Υπό στενή …παρακολούθηση θα έχει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους

και αυτούς του τομέα της υγείας και των Νοσοκομείων η κυβέρνηση, καθώς υποχρεωτικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ θα πρέπει να αποκτήσουν ηλεκτρονικό́ – ψηφιακό́ μηχανισμό́ σήμανσης και ελέγχου του ωραρίου.

Ειδικότερα έπειτα από σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να μην καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας, θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες να εγκαταστήσουν ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της παρουσίας των εργαζομένων.

Το ηλεκτρονικό «μάτι» θα πρέπει να υιοθετηθεί σε όλο το δημόσιο τομέα αλλά και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου όπως είναι τα Νοσοκομεία.

Ο έλεγχος θα αφορά όλο το προσωπικό που διακατέχεται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (εξαιρούνται οι γιατροί που εργάζονται με άλλο καθεστώς).

Το νέο ελεγχόμενο ωράριο επιχειρείται να εφαρμοσθεί διότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς όλα τα υπουργεία, έχει διαπιστωθεί πως υπάλληλοι δεν τηρούν το ωράριο ενώ ταυτόχρονα δεν γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους υπευθύνους των μονάδων και των υπηρεσιών.


Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως με την εγκύκλιο και τα νέα μέτρα του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να συμφωνεί και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Άλλωστε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει ότι πολλοί νοσηλευτές σε επαρχιακά νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας, πηγαίνουν στη δουλειά τους με το …πλεκτό υπονοώντας ότι δεν εργάζονται ή δεν έχουν αντικείμενο εργασίας λόγω της περιορισμένης κίνησης. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ και τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει: «Νοσηλευτές κατά Πολάκη για τα …πλεκτά! Ανακαλέστε τώρα»

Πάντως μέχρι το τέλος του μήνα όλα τα υπουργεία όπως και αυτό της Υγείας, θα πρέπει να ενημερώσουν όλους τους φορείς τους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για ενιαίο σύστημα ελέγχου ωραρίου στο δημόσιο και στα ΝΠΔΔ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η μη τήρηση του ωραρίου από τον υπάλληλο και η παράλειψη του προϊσταμένου να ελέγχει την τήρησή του, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Το νέο σύστημα

Όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με τον τρόπο ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων «επισημαίνεται εκ νέου ότι παρατηρείται ανομοιομορφία μεταξύ των φορέων του δημοσίου. Ειδικότερα, υπάρχουν φορείς που διαθέτουν ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, άλλοι απλές συσκευές σήμανσης (ρολόγια), όπου οι υπάλληλοι σημαίνουν τις κάρτες τους, ενώ ορισμένοι φορείς διατηρούν σχετικά βιβλία, στα οποία υπογράφουν οι υπάλληλοι κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους».

Το αρμόδιο υπουργείο θεωρεί ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας τον ψηφιακό. Γι αυτό οι οδηγίες αναφέρουν: «Θα πρέπει οι φορείς, που δε διαθέτουν ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ