2020-01-18 00:31:45
Φωτογραφία για Η Ελλάδα στο Βερολίνο μέσω... Χαφτάρ: Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας
Με τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα η Αθήνα αποκτά κομβικό ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη - Η απειλή του βέτο, η επίσκεψη Χαφτάρ και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη με Μέρκελ

Ρόλο στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αποκτά η Ελλάδα, που έκανε σαφές σε όλους τους τόνους τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι δεν λαμβάνει μέρος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε τρεις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα: Δημοσιοποίησε την απόφαση της Αθήνας να ασκήσει βέτο στην περίπτωση που προκριθεί λύση για τη Λιβύη η οποία δεν θα προβλέπει ρητά ότι είναι άκυρα τα μνημόνια Σάρατζ - Ερντογάν, είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ στην οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας μας και ενδιαμέσως είχε φτάσει στην Αθήνα ο Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.


Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη συνέχεια στο γραφείο του στη Βουλή με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο Λίβυος στρατάρχης δήλωσε «είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη». Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θεωρεί αναγκαία την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ενώ από την πλευρά του ο Λίβυος στρατάρχης χαρακτήρισε άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σάρατζ με τον Ερντογάν.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός. Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Sarraj - Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Sarraj - Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ