2020-01-18 10:28:11
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τις τιμές των φαρμάκων - Τι συζητήθηκε στη σύνοδο του ΠΟΥ Ευρώπης
Επιδιώκεται η ενίσχυση της δημόσιας ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τιμές που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις και άλλοι αγοραστές για τα προϊόντα Υγείας.

IATRONET

Συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών για διαφάνεια στις τιμές των φαρμάκων, προωθεί το τμήμα Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Το θέμα συζητήθηκε σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΠΟΥ Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Νορβηγία.

Το θέμα αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου οι δημόσιες δαπάνες Υγείας υπολείπονται του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Η υστέρηση αυτή, οδηγεί στη μεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη, με τους Έλληνες να πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα από τους Ευρωπαίους για την υγεία τους.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο ενέκριναν ψήφισμα (WHA72.8) για τη βελτίωση της διαφάνειας των αγορών φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων προϊόντων Υγείας.

Με αυτό, επιδιώκεται η ενίσχυση της δημόσιας ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις τιμές που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις και άλλοι αγοραστές για τα προϊόντα Υγείας.

Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τις φαρμακευτικές ευρεσιτεχνίες, που κρατούν τις τιμές ψηλά, τις κλινικές δοκιμές και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Νορβηγός υπουργός Υγείας Bent Høie κάλεσε τον ΠΟΥ Ευρώπης να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο για να προωθήσει περαιτέρω συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.

Ο υποψήφιος περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Hans Kluge, συμφώνησε να παρακολουθήσει το θέμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, σε συνεργασία με εκπροσώπους ασθενών, επιστημόνων Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Αναδείχθηκε, επίσης, η ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η Υγεία, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις υπηρεσίες, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, καθώς οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι περίπου κατά 45 % χαμηλότερες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμπόδιο

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της "Κομισιόν", το κόστος αποτελεί για τους πολίτες της χώρας μας το κυριότερο εμπόδιο στην πρόσβαση στην περίθαλψη, ιδίως για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.

Ένα στα δέκα νοικοκυριά υφίσταται καταστροφικές δαπάνες Υγείας και η πρακτική των άτυπων πληρωμών εξακολουθεί να υπάρχει. Άλλα εμπόδια αποτελούν, μεταξύ άλλων, η επιβολή ορίων σε ορισμένες αποζημιούμενες ιατρικές επισκέψεις και η άνιση κατανομή των πόρων.

Το 2017, η Ελλάδα διέθεσε 8 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Υγεία. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ποσό 1.623 ευρώ ανά άτομο, αρκετά κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (2.884 ευρώ).
Δημ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ