2020-01-18 15:31:55
Φωτογραφία για Ο αντιοξειδωτικός χυμός που προστατεύει καρδιά, μνήμη και γονιμότητα – Και όχι μόνο!

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 15 είναι τα γνωστά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο χυμός ροδιού στην υγεία μας – Ανακαλύψτε τα και εντάξτε το στη διατροφή σας σήμερα κιόλας



Ο φρέσκος χυμός φρούτων είναι γνωστός για τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία, με το ρόδι συγκεκριμένα να βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα. Με περισσότερα από 100 φυτοθρεπτικά συστατικά, άλλωστε, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια ως φάρμακο.

Σήμερα, ο χυμός ροδιού μελετάται εκτενώς από τους επιστήμονες για πλεονεκτήματα όπως η πρόληψη του καρκίνου, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η γονιμότητα, μεταξύ άλλων. Ας τα δούμε αναλυτικά:

1. Αντιοξειδωτικά

Το ρόδι παίρνει το έντονο κόκκινο χρώμα του από τις πολυφαινόλες, χημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ο χυμός ροδιού, λοιπόν, περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από τους περισσότερους χυμούς φρούτων και τρεις φορές περισσότερα από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών, προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν τη φλεγμονή.

2. Βιταμίνη C



Ο χυμός από ένα μόνο ρόδι περιέχει περισσότερο από το 40% των ημερήσιων απαιτήσεων του οργανισμού σε βιταμίνη C.

3. Πρόληψη του καρκίνου

Πρόσφατα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο χυμός ροδιού συμβάλλει στη διακοπή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, με τα αποτελέσματα, πάντως, να βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο.

4. Προστασία του εγκεφάλου

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών θεωρείται ότι επιβραδύνει την εκφύλιση των νευρώνων του εγκεφάλου και προστατεύει τη μνήμη.

5. Πέψη

Ο χυμός του ροδιού μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης. Μπορεί, μάλιστα, να είναι επωφελής για τους πάσχοντες από νόσο Crohn, ελκώδη κολίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

6. Αντιφλεγμονώδης δράση

Η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών προσφέρει στον χυμό του ροδιού ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Συμβάλλει στη μείωση τη φλεγμονής στο σώμα και αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες που αυτό προκαλεί.

7. Αρθρίτιδα

Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στο χυμό του ροδιού είναι πιθανό να βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής που δημιουργεί οστεοαρθρίτιδα και βλάβες στους χόνδρους. Αυτή την περίοδο οι επιστήμονες μελετούν τις δυνητικές επιδράσεις του στην οστεοπόρωση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα είδη αρθρίτιδας και φλεγμονής στις αρθρώσεις.

8. Καρδιακές παθήσεις

Θεωρείται χυμός που προστατεύει τόσο την καρδιά όσο και τις αρτηρίες. Μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι ο χυμός ροδιού βελτιώνει τη ροή του αίματος και αποτρέπει τη σκλήρυνση των αρτηριών. Είναι πιθανό επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών και τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Επειδή, όμως, έχει αναφερθεί αρνητική αντίδραση στον συνδυασμό ροδιού με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη (στατίνες), καλό θα είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας πριν το εντάξετε στη διατροφή σας.

9. Αρτηριακή πίεση

Μια αναλυτική ανασκόπηση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών έδειξε ότι καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

10. Αντιϊκός ρόλος

Μαζί με τη βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ο χυμός ροδιού μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες και να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Στο ρόδι έχουν αποδοθεί επίσης αντιμικροβιακές και αντιϊκές ιδιότητες, όσον αφορά στην επίδρασή του σε κοινές λοιμώξεις και ιούς.

11. Πλούσιος σε βιταμίνες

Εκτός από βιταμίνες C και E, ο χυμός ροδιού είναι μια καλή πηγή φυλικού οξέος, καλίου και βιταμίνης K.

12. Μνήμη

Η κατανάλωση 30 ml χυμού ροδιού κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη.

13. Σεξουαλική απόδοση και γονιμότητα

Έχει αποδειχθεί ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες και την υπογονιμότητα στις γυναίκες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και η ικανότητά του να αποτρέπει την εκδήλωση του οξειδωτικού στρες καθιστούν, έτσι, το χυμό ροδιού πιθανό «άσσο στο μανίκι» για τη βελτίωση της γονιμότητας. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες και στον πλακούντα και αυξάνει την τεστοστερόνη.

14. Αντοχή και απόδοση στα αθλήματα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο χυμός ροδιού ενδεχομένως να είναι το νέο απόλυτα φυσικό μέσο ενίσχυσης της απόδοσης στα σπορ. Μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την ανάρρωση, αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή και μειώνει τις οξειδωτικές βλάβες που προκαλεί η άσκηση.

15. Διαβήτης

Το ρόδι χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως θεραπεία για τον διαβήτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Παρόλο που οι γνώσεις των επιστημόνων σχετικά με τις επιδράσεις του στο διαβήτη είναι ακόμα περιορισμένες, είναι πιθανό να συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ