2020-01-18 16:37:36
Φωτογραφία για Αναιμική ανάπτυξη για τη Γερμανία το 2019
Η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει τριγμούς στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Αυτό το επιβεβαιώνει και το παράδειγμα της Γερμανίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της οποίας επιβραδύνθηκε.

Το 2019 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με μόλις 0,6%, καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι χρόνων. Χαμηλότερες επιδόσεις είχε καταγράψει η γερμανική οικονομία τελευταία φορά το 2013, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί μόλις κατά 0,4%. Το 2018 καταγράφηκαν ρυθμοί της τάξης του 1,5%, ενώ το 2017 2,5%. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, oι εξαγωγές της γερμανικής οικονομίας πλήττονται σε σημαντικό βαθμό, τόσο λόγω του Brexit όσο και του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, και παρά την πρόσφατη υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ τους.

«Οι εμπορικοί πόλεμοι και το Brexit εκτόξευσαν στα ύψη την πολιτική αβεβαιότητα», σχολιάζει ο Αντρέας Σόιερλε από την Dekabank στην Deutsche Welle. «Αυτά επηρέασαν το εξωτερικό εμπόριο αλλά και τις επενδύσεις στο εσωτερικό. Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονταν για το worst case scenario και μείωσαν την παραγωγή τους».

Mεγάλο όμως πρόβλημα αντιμετώπισε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εντός του 2019. Δεν είναι μόνο η μειωμένη ζήτηση που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Μεγάλη πρόκληση για τους Γερμανούς κατασκευαστές είναι και η στροφή προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, καθώς καλούνται να καλύψουν το κενό, αφού όλα τα προηγούμενα χρόνια άφησαν το πεδίο ελεύθερο στους ανταγωνιστές τους.

Αντίβαρο στην υποχώρηση των γερμανικών εξαγωγών και κυρίως του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, εξακολουθεί να είναι η κατανάλωση που τροφοδοτείται από την υψηλή απασχόληση και την αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των πολιτών. Σημαντική ανάπτυξη εξακολουθεί να γνωρίζει και ο κατασκευαστικός κλάδος, που επωφελείται από την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Deutsche Welle, τα παραπάνω συνέβαλαν αποφασιστικά, όπως σημειώνουν οικονομολόγοι, στο να μη διολισθήσει ακόμη περισσότερο η γερμανική οικονομία και να συγκρατηθεί η επιβράδυνση σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Οπως δήλωσε στην DW ο διευθυντής του γερμανικού βιομηχανικού και εμπορικού επιμελητηρίου Μάρτιν Βανσλέμπεν, «οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης του 2019 συνιστούν μια προειδοποιητική βολή. Η υγιής εσωτερική κατανάλωση κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα. Η κατανάλωση και ο κατασκευαστικός κλάδος είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές βιομηχανία όμως δεν κατάφερε να παίξει τον ρόλο της. Πολυάριθμες εμπορικές διενέξεις, η μείωση των επενδύσεων παγκοσμίως και η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη δοκιμάζουν τις επιχειρήσεις. Ολα αυτά προκαλούν ανησυχία και για την τρέχουσα χρονιά».

Ωστόσο, παρά την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, η Γερμανία εξασφάλισε πλεόνασμα πέρυσι για έκτη συνεχή χρονιά. Πέρυσι λοιπόν, τα έσοδα του γερμανικού δημοσίου ήταν κατά 1,5% υψηλότερα από τις δαπάνες. Το 2018 το πλεόνασμα είχε ανέλθει στο 1,9%.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ