2020-01-19 14:46:31
Φωτογραφία για Το ΣτΕ «κουρεύει» τις ελπίδες για τα αναδρομικά
Από τα 20 τακτικά μέλη της Ολομέλειας, τα 10 συμμετείχαν και στις αποφάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου - Ποιοι δικαστές συμμετείχαν το 2027 για το Ασφαλιστικό και ποιοι τώρα

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από το Δικαστικό Μέγαρο της οδού Πανεπιστημίου, όπως εκτιμούν παλιοί και έμπειροι δικηγόροι, αναφορικά με την αίτηση του ΕΦΚΑ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020.

του Παναγιώτη Τσιμπούκη - [email protected]

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Οι δικηγόροι εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν πολλές -αν όχι αρκετές- πιθανότητες να γίνει δεκτή η επίμαχη αίτηση του ασφαλιστικού φορέα, με συνέπεια οι ελπίδες των συνταξιούχων να εξανεμιστούν.


Οι δικηγόροι, βάζοντας πάνω στο τραπέζι την πείρα ετών που έχουν και αναλύοντας τόσο την προσωπικότητα των δικαστών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σύνθεση της Ολομέλειας όσο και τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά το παρελθόν επί των ιδίων και παρεμφερών θεμάτων, εκτιμούν ότι η αίτηση του ΕΦΚΑ (και του Ελληνικού Δημοσίου διά του υπουργού Οικονομικών) θα ευδοκιμήσει.

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν, δε, ότι 10 εκ των 20 τακτικών δικαστών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη σύνθεση της 10ης Ιανουαρίου 2020 και έχουν δικαίωμα ψήφου, συμμετείχαν και στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ της 6ης Οκτωβρίου 2017 όπου δικάστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου (ασφαλιστικός νόμος). Τα 10 αυτά μέλη που συμμετείχαν και στις δύο συνθέσεις είναι οι αντιπρόεδροι Μαίρη Σαρπ, Μιχάλης Πικραμένος και Ευαγγελία Νίκα και οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Γεώργιος Τσιμέκας, Διομήδης Κυριλλόπουλος, Αννα Καλογεροπούλου, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ελένη Παπαδημητρίου, Μαρία Σωτηροπούλου.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν με νόημα οι δικηγόροι, η σύλληψη για την υποβολή αιτήματος υπαγωγής των συνταξιουχικών υποθέσεων σε καθεστώς πιλοτικής δίκης του νόμου 3900/2010 δεν έγινε από τον ΕΦΚΑ, αλλά ήταν μια πρόταση από τους κόλπους της Δικαιοσύνης που απλά εκτέλεσε ο ΕΦΚΑ.

Έτσι, μετά την αποδοχή από την αρμόδια τριμελή επιτροπή του ΣτΕ (Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αθανάσιος Ράντος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) του αιτήματος του ΕΦΚΑ για την υπαγωγή των αξιώσεων των συνταξιούχων σε καθεστώς πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με τον νόμο 3900, πάγωσαν όλες οι εκκρεμείς δίκες των συνταξιούχων (και είναι μεγάλος ο αριθμός τους) για τις περικοπές των συντάξεών τους, όπως και η έκδοση αλλά και εκτέλεση όλων των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων ανά την Ελλάδα.

Με τον τρόπο του παγώματος καμία απόφαση δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει στα διοικητικά δικαστήρια, ούτε και να εκτελεστεί, έτσι ώστε οι συνταξιούχοι να εισπράξουν τις συνταξιοδοτικές τους διαφορές που τους έχουν επιδικαστεί. Το πάγωμα αυτό ισχύει μέχρι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να εκδώσει την απόφασή της επί της αιτήσεως του ΕΦΚΑ, η οποία συζητήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή στο ΣτΕ.

Πάντως, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα είναι υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, κατά τις διασκέψεις που θα γίνουν για το επίμαχο θέμα θα προεδρεύσει ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος.

Επίσης, ο σύμβουλος Επικρατείας Ιωάννης Σπερελάκης, ο οποίος είναι πρώτος αναπληρωματικός στη συγκεκριμένη σύνθεση μετά την αποχώρηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, θα πληρώσει την κενωθείσα θέση της σύνθεσης ως τακτικό μέλος με δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα, οι δικηγόροι θύμιζαν ότι ο κ. Σπερελάκης στην απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ για το ζήτημα των περικοπών των τριών επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) των δημοσιών υπαλλήλων είχε ταχθεί με την πλευρά της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι ορθά κόπηκαν τα τρία αυτά επιδόματα. Στη συνέχεια όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του ιδίου θέματος, ο εν λόγω δικαστής ήταν αυτή τη φορά με την πλευρά της πλειοψηφίας, η οποία όμως έκρινε ότι καλώς σταμάτησε η χορήγηση των εν λόγω επιδομάτων.

Σύνθεση του δικαστηρίου της 10/1/2020

Στη σύνθεση της 25μελούς Ολομέλειας του ΣτΕ της δικασίμου της 10ης Ιανουαρίου 2020, κατά την οποία συζητήθηκε η αίτηση του ΕΦΚΑ, συμμετείχαν 25 τακτικά μέλη, 2 άνευ ψήφου και 3 αναπληρωματικά.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής:

Πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη) και οι αντιπρόεδροι Αθανάσιος Ράντος (θα προεδρεύσει ως αρχαιότερος κατά τη διάσκεψη), Μαίρη Σαρπ, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Μιχάλης Πικραμένος και Ευαγγελία Νίκα.

Από την πλευρά των συμβούλων Επικρατείας συμμετείχαν οι Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Γεώργιος Τσιμέκας, Παναγιώτα Καρλή, Διομήδης Κυριλλόπουλος, Άννα Καλογεροπούλου, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος, Αντωνία Χλαμπέα, Σοφία Βιτάλη, Ηλίας Μάζος, Χρήστος Ντουχάνης, Ελένη Παπαδημητρίου, Όλγα Παπαδοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου, Ιφιγένεια Αργυράκη, Βασίλης Ανδρουλάκης και Σταυρούλα Κτιστάκη.

Ακόμη, συμμετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου, οι πάρεδροι Κωνσταντίνα Λαζαράκη και Δημήτριος Βασιλειάδης, ενώ αναπληρωματικά μέλη είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ιωάννης Σπερελάκης (μεταπήδησε σε τακτικό μέλος μετά την αποχώρηση της κυρίας Σακελλαροπούλου) και Ρωξάνη Γιαννουλάτου, καθώς και η πάρεδρος Σταυρούλα Λαμπροπούλου.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/01/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ