2020-01-20 09:14:15
Φωτογραφία για Εντείνονται οι πιέσεις των θεσμών για NPLs και πλειστηριασμούς
Κομισιόν, ESM και ΕΚΤ συμφωνούν ότι παραμένει πρόβλημα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας η διαχείριση των κόκκινων δανείων και αναμένεται να αυξήσουν τις πιέσεις προς την Ελληνική πλευρά στον επερχόμενο έλεγχο των Θεσμών που ξεκινά την Τετάρτη στην Αθήνα. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Όμως οι συζητήσεις και οι πιέσεις δεν μπαίνουν στην ατζέντα καθώς το Eurogroup «καίγεται» να κρατήσει χαμηλά οποιαδήποτε διαφωνία, παρεκτροπή ή καθυστέρηση από τις χώρες μέλη.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και ο δείκτης προβλεψιμότητας μελλοντικών κρίσεων, η εσωστρέφεια των ΗΠΑ, η πιθανότητα να «ξυπνήσει» ένα πρωί ο Ντ. Τραμπ και να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα καθώς και η επικείμενη καθυστέρηση της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε., σπρώχνει την Ε.Ε. να μην αναδεικνύει επικοινωνιακά ό,τι συμβαίνει σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν γίνονται διαπραγματεύσεις, πιέσεις και παρακινήσεις.


Για την χώρα μας επικρατούν δύο θέματα:

1. Τα κόκκινα δάνεια και η διαχείρισή τους. Οι Θεσμοί αναμένεται να θέσουν εκ νέου το θέμα καθώς δεν παρατηρείται η αναμενόμενη βελτίωση που επιζητούν οι δανειστές. Η ΕΚΤ και η Κομισιόν θεωρούν ότι μόνο με την σωστή διαχείριση θα ανοίξουν οι επενδύσεις από το εξωτερικό και θα σφραγιστεί η τραπεζική ομαλότητα.

2. Οι Θεσμοί ζητούν και, κατά τους Έλληνες τραπεζίτες φαίνεται ότι θα πάρουν, την «ελευθεροποίηση» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Εξέλιξη που σαφέστατα θα έχει πολιτικό κόστος παρά το λεγόμενο face out period στα τέλη Απριλίου. Επί τάπητος τίθεται και νέα αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναμένεται να έχει και τετ-α-τετ συναντήσεις με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Π. Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρεγκλινκ καθώς και με τον Κύπριο Ομόλογό του Κ. Πετρίδη. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα ο Χ. Σταικούρας κατάρτiσε δικά του σχέδια με μελέτες και δείκτες και «θέλει να αρχίσει μεθοδικά να πιέσει τους εταίρους ώστε να αλλάξει η φιλοσοφία του πώς βλέπουν την Ελληνική οικονομία και τις δυνατότητες ανάπτυξης της».

Ο Υπουργός Οικονομίας γνωρίζει επίσης ότι σε λίγο καιρό θα αρχίσουν και οι ερωτήσεις για τα πλεονάσματα, τα κοινωνικά μέτρα, τις παροχές και κάποιες «χειρουργικές» εξαιρέσεις ομάδων από την καταβολή φόρων. Όλα αυτά ενόψει του κρίσιμου προϋπολογισμού του 2021.

Στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται μεταξύ άλλων η κατάρτιση πλάνου για την εαρινή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, το άρθρο 4 του ΔΝΤ, ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας, τα κυβερνητικά σχέδια και οι προτεραιότητες των νέων κυβερνήσεων της Αυστρίας, της Φινλανδίας και της Ισπανίας καθώς και η εμβάθυνση της Ε.Ε.

Euro2day/Αγγελική Παπαμιλτιάδου/Βρυξέλλες - ανταπόκριση

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ