2020-01-20 13:45:07
Φωτογραφία για Οι 7 τροφές που πρέπει να τρώει καθημερινά ένας διαβητικός-ΦΩΤΟ

Η διατροφή είναι το Α και το Ω στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.



Προκειμένου να ελέγξουν το σάκχαρό τους και να αποφύγουν τις κρίσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας, οι διαβητικοί πρέπει αφενός να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και αφετέρου να επιλέγουν υγιεινά προϊόντα που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του σακχάρου του αίματος.

Χάρη στα πολύτιμα συστατικά που παρέχουν, ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τους διαβητικούς και τους βοηθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πάθησή τους αλλά και να βελτιώσουν τη γενικότερη υγεία τους.

Δείτε 7 από αυτές ευθύς αμέσως στην παρακάτω gallery!

1. Μύρτιλα: Σύμφωνα με μελέτες, τα μύρτιλα –αλλά και άλλα μούρα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα– βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό συνεπάγεται ότι τα κύτταρα αξιοποιούν καλύτερα την ορμόνη για την εξισορρόπηση του σακχάρου.

2. Πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια επιδρούν θετικά στο σάκχαρο αλλά και στη χοληστερίνη χάρη στη σύνθετη ουσία εσπεριδίνη αλλά και στις διαλυτές ίνες που παρέχουν.

3. Ρεβίθια: Τα όσπρια και ιδιαίτερα τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή διασπώνται αργά στον οργανισμό και δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine η τακτική κατανάλωση οσπρίων οδηγεί σε μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

4. Μαύρη σοκολάτα: Αν και θεωρείται επιδόρπιο δεν αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» για έναν διαβητικό κι αυτό γιατί σε μικρή ποσότητα η καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο βελτιώνει το σάκχαρο νηστείας. Η επίδραση αυτή οφείλεται σε ωφέλιμα συστατικά του κακάο που ονομάζονται πολυφαινόλες.

5. Ελαιόλαδο: Ο «υγρός χρυσός» της μεσογειακής διατροφής παρέχει υγιεινά ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους διαβητικούς. Επίσης, χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του, το ελαιόλαδο βοηθά τα κύτταρα να αξιοποιούν καλύτερα τα σάκχαρα που υπάρχουν στο αίμα.

6. Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με μελέτες, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα τους (π.χ. βούτυρο αμυγδάλου) μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού στα άτομα με διαβήτη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων του αίματος.

7. Γιαούρτι: Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα προϊόντα με προβιοτικά δεν ωφελούν μόνο το γαστρεντερικό αλλά και άλλες πτυχές της υγείας. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη προβιοτικών οδηγεί σε μείωση του σακχάρου νηστείας αλλά και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.health.com



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ