2020-01-21 13:56:48
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν παραληρεί για την υφαλοκρηπίδα - Μητσοτάκης: Η σιγουριά μας προκαλεί νευρικότητα
Νευρικός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη -

Υποστήριξε ότι η Κρήτη δεν έχει... υφαλοκρηπίδα - Μητσοτάκης: Αν αισθάνεται ότι έχει δίκιο ας πάμε στη Χάγη για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτέλεσμα της διάσκεψης για τη Λιβύη στο Βερολίνο καθώς η πρόβλεψη για επιβολή εμπάργκο όπλων πλήττει κυρίως τα δικά του σχέδια στη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτό προκύπτει από τις προκλητικές του δηλώσεις το πρώτο 24ωρο μετά την διάσκεψη στο Βερολίνο όπου όχι μόνο επανέλαβε την τουρκική ρητορική περί... απουσίας υφαλοκρηπίδας γύρω από την Κρήτη αλλά επέλεξε να εμπλέξε και την Ιταλία υποστηρίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα... φρικάρει την Ελλάδα.


Προφανώς και οι αποφάσεις της ΕΕ αφενός για ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης Sophia για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων που αποφασίστηκε στην γερμανική πρωτεύουσα και αφετέρου η επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιβολή κυρώσεων σε άτομα και οντότητες για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, έχουν ανεβάσει τους παλμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία, σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ρητορικό κρεσέντο Ερντογάν επιλογή που όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους «προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η βασική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς έχει την «απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών, «όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ