2020-01-21 18:49:16
Φωτογραφία για Τι σημαίνουν για την άμυνα της χώρας οι αλλαγές στην ηγεσία των ΕΔ
Το νέο δόγμα καθολικής σύγκρουσης

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Π. ΜΑΛΟΥΧΟΥ

Οι έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των ΕΔ δεν αφορούν αλλαγές «ρουτίνας» ή «κομματικού βολέματος», όπως συχνά έχει συμβεί. Αντιθέτως, αντανακλούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση άμεσης, καθολικής απειλής.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έχουν σαφώς διακριτούς ρόλους και αρμοδιότητες. Όμως, σε καιρούς κινδύνου για τη χώρα, έχουν πάνω απ' όλα την υποχρέωση να λειτουργούν ως ομάδα. Είναι η κλειστή ομάδα που από την ικανότητα των μελών της και τη δυνατότητά της να συνεργάζεται μπορεί να κριθούν τα πάντα. Η ομάδα που διαμορφώθηκε με τις έκτακτες κρίσεις φέρει τα εχέγγυα ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις. Τις ακρογωνιαίες αποφάσεις για την άμυνα της χώρας λαμβάνουν ο πρωθυπουργός και το Υπουργικό Συμβούλιο.


Στη συνέχεια, τα Επιτελεία καλούνται να εφαρμόσουν τις εντολές που έλαβαν. Οι λάτρεις της σημειολογίας του επουσιώδους που εξαντλούν τις αναλύσεις τους στη χρονομέτρηση των συνεντεύξεων Τύπου απέτυχαν πρόσφατα να αντιληφθούν το θεμελιώδες εξαγόμενο από το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Εκεί ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε με τον πιο ξεκάθαρο, δημόσιο και δεσμευτικό τρόπο τους συμμάχους μας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα μείωσης της κυριαρχίας της. Αυτή η θέση αντανακλάται τώρα, λίγες ημέρες αργότερα, στις αλλαγές στα Επιτελεία και μετασχηματίζεται σε επιχειρησιακή λογική.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος, Αρχιστράτηγος σε περίοδο πολέμου, προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και θεωρείται κορυφαίος επιτελικός και επιχειρησιακός αξιωματικός. Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Λαλούσης από τα Τεθωρακισμένα, από όπου προέρχεται επίσης και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, έχουν αμφότεροι διοικήσει με επιτυχία μεγάλους σχηματισμούς στα νησιά και στον Έβρο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο Στρατός Ξηράς ενισχύεται δραστικά στο κέντρο βάρους. Και μάλιστα με αιχμή τις δυνάμεις του που μπορούν να απαντήσουν όχι απλώς με αμυντικές ενέργειες σε ενδεχόμενη προσβολή της εθνικής κυριαρχίας, αλλά αναλαμβάνοντας και άλλου είδους επιχειρήσεις. Στα πλαίσια της διακλαδικότητας, που είναι κυρίαρχη, αυτά ενισχύουν στην πραγματικότητα και τον ρόλο του Ναυτικού και της Αεροπορίας που στρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενισχύουν επίσης την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αναμενόμενους στρατηγικούς αντιπερισπασμούς της Τουρκίας.

Ο αντιστράτηγος Λαλούσης έχει διοικήσει τα άρματα μάχης στον Έβρο. Πρέπει να μην ξεχνά κανείς ότι ακόμα και μετά την εθνική καταστροφή της Μικράς Ασίας, ο Έβρος, τότε υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ήταν το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας, κάτι που αξιοποίησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις διαπραγματεύσεις της Συνθήκης της Λωζάννης. Επιπλέον, σήμερα, μια σειρά από νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς όχι απλώς έχουν θωρακίσει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά τα έχουν μετατρέψει σε ορμητήρια, αν αυτό απαιτηθεί. Σε τέτοιου είδους εξελίξεις, ο ρόλος των Ειδικών Δυνάμεων, στις οποίες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπηρετεί από το 1986, μπορεί να αποβεί καταλυτικός ακόμα και για τη συνολική ισορροπία δυνάμεων. Συνεπώς τα νέα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζονται ως υποβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Το ακριβώς αντίθετο: απέναντι στην καθολική απειλή τα όπλα του αέρα και της θάλασσας απεγκλωβίζονται από τον χρόνιο ρόλο τού να κυνηγούν τους Τούρκους όταν αυτοί κάνουν (καθημερινά πολλές) παραβιάσεις. Το κρυφτό που επί τόσα χρόνια κυριαρχεί στους ουρανούς του Αιγαίου δεν είναι πια το μόνο, ούτε καν το κύριο, ζήτημα. Αντίστοιχα, τα θαλάσσια τοπικά περιστατικά γύρω από βραχονησίδες δεν πρόκειται να εγκλωβίσουν τους ελληνικούς σχεδιασμούς στη λογική μιας «τοπικής» κρίσης. Γιατί «τοπική» κρίση δεν υπάρχει. Τα επεισόδια ενδεχομένως είναι τοπικά. Η κρίση όμως είναι καθολική. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα δεν πρόκειται πλέον να χάσει από την οπτική της το δάσος για να κοιτάει μόνο το δέντρο. Οι τουρκικές απειλές έχουν ήδη ξεφύγει πολύ από τη λογική του επεισοδίου και η ελληνική απάντηση δομείται πλέον αντίστοιχα. Αυτό ήταν άλλωστε και το σημαντικότερο δίδαγμα των Ιμίων. Και σε αυτά τα πλαίσια Ναυτικό και Αεροπορία επιστρέφουν τώρα στους κεντρικούς τους ρόλους και σε πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους.

Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ. Μάλιστα, σε συνέχεια των κρίσεων της Παρασκευής, την Κυριακή τοποθετήθηκε νέος αρχηγός Στόλου ο αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, αξιωματικός με υψηλό κύρος και, όπως όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων, ιδιαίτερα αποφασιστικός διοικητής. Ο αρχηγός Στόλου είναι ο επιχειρησιακός επικεφαλής του ΠΝ που το τουρκικό ναυτικό θα έχει απέναντι του στη θάλασσα. Ο αντιναύαρχος Λυμπέρης είναι γιος του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου ε.α., Χρήστου Λυμπέρη, ο οποίος είχε εισηγηθεί εντελώς διαφορετική, επιθετικότερη στρατιωτική αντιμετώπιση της Τουρκίας στην κρίση των Ιμίων από αυτή που αποφάσισε η τότε κυβέρνηση Σημίτη, γεγονός που προσδίδει επιπλέον σαφές σημειολογικό βάρος στην επιλογή του. Περιθώρια αυταπάτης πλέον δεν υπάρχουν. Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Και να ετοιμάζεται για την επερχόμενη σύρραξη στην οποία νομοτελειακά οδηγεί η πολιτική της Τουρκίας. Ουδείς έχει δικαίωμα να τον παραπλανά με «εκτιμήσεις» που συγκρούονται ευθέως με την πραγματικότητα, μπροστά στην οποία η Ελλάδα προετοιμάζεται να υπερασπιστεί αποφασιστικά και καθολικά την κυριαρχία της.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 20/01/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr]

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ