2020-01-22 15:02:29
Φωτογραφία για Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξηγεί για την σημασία της νέας ανακάλυψης
Για τη νέα τυχαία ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων που αφορά τον καρκίνο και τη θεραπεία του μίλησε το πρωί της Τετάρτης ο Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο Ε. Φιλόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά παράλληλα και επιφυλακτικός κάνοντας λόγο για μία ανακάλυψη «υποσχόμενη». Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή, εξήγησε αρχικά πως κατά τη γνώμη του είναι «πολύ δικαιολογημένη η θέληση όλων να δουν τον καρκίνο να μην απειλεί τους ανθρώπους» εξηγώντας όμως πως «η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού είναι αυτή τη στιγμή είναι πολύ της μόδας γιατί η έρευνα τρέχει με γοργότατους ρυθμούς».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Πρόεδρος Αντικαρκινικής Εταιρείας αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται όπως υπολογίζεται περίπου 800 κλινικές μελέτες που έχουν ως βάση την ενίσχυση του ανοσοποιητικού για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι η ''αστυνομία'' που ελέγχει τι γίνεται στον οργανισμό
. Τα κύτταρα του οργανισμού έχουν κι αυτά κάποιες ουσίες στην επιφάνεια τους, αυτά σαν διαβατήρια. Αυτά ελέγχει το ανοσοποιητικό και λέει εάν είναι υγιή ή όχι. Όταν όμως δει ένα ξένο κύτταρο το καταστρέφει. Τα καρκινικά κύτταρα έχουν διαφορές σε σχέση με μοριακό επίπεδο με τα υπόλοιπα και αυτές οι διαφορές έγιναν στόχος ώστε τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού να μπορούν να τους επιτεθούν».

«Αυτό όμως που αποτέλεσε πρόοδο ήταν πως σε ορισμένα είδη καρκίνου κυρίως του αιμοποιητικού υπήρξαν μέθοδοι που εκπαίδευσαν τα λεμφοκύτταρα που σκοτώνουν τα ''κακά - ξένα'' κύτταρα, τα εκπαίδευσαν στο εργαστήριο και τα έδωσαν ξανά στους ασθενείς και κατάφεραν να έχουν καλές ανταποκρίσεις. Αυτές όμως οι θεραπείες έδειξαν και πολλά προβλήματα» τόνισε.

«Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, τα κύτταρά του είναι ξεχωριστά όπως συμβαίνει και με τα καρκινικά κύτταρα» εξήγησε και αναφερόμενος στις νέες ανακαλύψεις των Βρετανών σημείωσε: «Κατάφεραν να βρουν με μια τεχνητή μέθοδος στο εργαστήριο κάποιο χαρακτηριστικό μοριακό κύτταρο που είναι κοινό σε πολλούς καρκίνους. Κι έτσι μπορεί να ανταποκριθεί το εκπαιδευμένο T- λεμφοκύτταρο απέναντι στον καρκίνο, στο εργαστήριο όμως όχι ακόμη σε ανθρώπους. Όλες αυτοί οι πρόοδοι δίνουν στον κόσμο μία ευχάριστη αίσθηση πως η επιστήμη θα κάνει ό,τι μπορεί να κάνει. Το μεγαλύτερο όμως όπλο που έχουμε είναι η πρόληψη. Εάν δεν προσέξουμε θα έχουμε μη ευχάριστα αποτελέσματα στη ζωή μας

Η σημαντική ανακάλυψη

Η σχετική δημοσίευση της έρευνα έγινε στο περιοδικό ανοσολογίας “Nature Immunology” από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ.

Σύμφωνα με αυτή το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες. Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

“Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα”

“Είναι ένα ευρύ πεδίο δραστηριότητας η ενεργοποίηση αυτών των ειδών των λευκών κυττάρων του αίματος, των οποίων αποστολή είναι να καταστρέφουν ξένα προς το σώμα κύτταρα ή μικροοργανισμούς. Επειδή δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα καρκινικά από τα φυσιολογικά κύτταρα, γι αυτό υπήρχε πρόβλημα της μειωμένης αντίδρασης του ανοσοποιητικού, απέναντι στα καρκινικά με εξαίρεση κάποιες σπάνιες περιπτώσεις” αναφέρει ο ο Πρόεδρος Ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος.

“Από τότε έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, είτε με την χορήγηση ουσιών που αυξάνουν τον αριθμό και την δραστηριότητας τους, είτε με την “εκπαίδευση” τους στο να αναγνωρίζουν διάφορες πρωτεΐνες που υπάρχουν στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων τις οποίες αναγνωρίζουν και επιλεκτικά να τα σκοτώνουν. Έχει δοκιμαστεί η τακτική αυτή και έχει ευοδώσει κάποιους καρπούς σε ορισμένα είδη καρκίνων”.

Ο κ. Φιλόπουλος τονίζει πως “κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορες πανεπιστημιακές έρευνες σχετικές με τις προσπάθειες που γίνονται πάνω στην καταπολέμηση του καρκίνου, ωστόσο ελάχιστες είναι αυτές που περνάνε στο επόμενο στάδιο από θέμα προσδοκιών. Όλα αυτά είναι ελπιδοφόρα γιατί δείχνουν πως η επιστήμη προσπαθεί μέσα από τις έρευνες να βρει κάποιους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης. Παρ όλα αυτά ελπίζουμε πως η έρευνα του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ είναι ένας ορίζοντας και ας ευχηθούμε να έχει καλά αποτελέσματα”.
medlabgr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ