2020-01-22 15:54:13
Φωτογραφία για Ο Άι Γουεϊγουέι «τα χώνει» άγρια στη Γερμανία: Υπάρχει ναζισμός στην καθημερινότητα εκεί
Ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής χαρακτηρίζει την πρώην χώρα διαμονής του στενόμυαλη, μισαλλόδοξη και αυταρχική - «Τουλάχιστον οι Βρετανοί είναι ευγενικοί...»

Τα... εξ αμάξης σέρνει ο Κινέζος καλλιτέχνης και ακτιβιστής Άι Γουεϊγουέι στη Γερμανία, την χώρα όπου διέμενε και ο ίδιος μέχρι πριν από τέσσερις μήνες, όταν και μετακόμισε στη Βρετανία.

Μιλώντας στην Guardian για τη νέα του ζωή στη Βρετανία και τους λόγους που τον ανάγκασαν να φύγει από την προηγούμενη χώρα διαμονής του, ο Γουεϊγουέι χαρακτήρισε τη Γερμανία στενόμυαλη, μισαλλόδοξη και αυταρχική, εξηγώντας ότι έφυγε από εκεί ώστε ο γιος του να έχει ένα καλύτερο μέλλον, και την ευκαιρία να μορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας για το εάν πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στην Βρετανία, στη «μετά-Brexit» εποχή, εκείνος έδωσε την εξής απάντηση: «Στη Βρετανία υπάρχουν αποικιοκρατικές νοοτροπίες. Τουλάχιστον είναι ευγενικοί. Στη Γερμανία όμως, δεν έχουν αυτήν την ευγένεια. Εκεί σου λένε ότι πρέπει να μιλάς Γερμανικά. Έχουν πολύ αγενή συμπεριφορά σε καθημερινές καταστάσεις. Πραγματικά αντιπαθούν τους ξένους».


Συνεχίζοντας, ο καλλιτέχνης υπογράμμισε ότι «δεν του αρέσει κανέναν κράτος ή πολιτισμό που υπακούει τόσο πολύ την εξουσία». «Η Γερμανία είναι μια πολύ ακριβής κοινωνία. Ο λαός της λατρεύει την βολή της καταπίεσης. Αυτό το βλέπεις πολύ στην Κίνα. Μόλις συνηθίσεις αυτήν την κατάσταση, μπορεί να είναι πολύ απολαυστικό», συνέχισε ο διάσημος ακτιβιστής.

Ο Άι Γουεϊγουέι πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια η Γερμανία έχει γίνει «αδιάφορη» απέναντι στα βάσανα των άλλων, είτε εντός της χώρας είτε εκτός. Όπως εξηγεί, δεν νοιάζεται καν ως κράτος για το τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ. επειδή αποτελεί προτεραιότητα η καλή σχέση με την αγορά της Κίνας.

Ερωτηθείς αν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση στη χώρα με την ναζιστική Γερμανία είναι «καταπέλτης»: «Φασισμός είναι να πιστεύεις ότι μια ιδεολογία είναι ανώτερη από άλλες και να προσπαθείς να "εξαγνίσεις" αυτήν την ιδέολογία απορρίπτοντας άλλους τρόπους σκέψης. Αυτό είναι ναζισμός. Κι αυτός ο ναζισμός υπάρχει στην καθημερινότητα της Γερμανίας σήμερα».

Ο καλλιτέχνης μάλιστα δεν δίστασε να μοιραστεί δικές του αρνητικές εμπειρίες με ταξιτζήδες στη Γερμανία, που κατά την άποψή του δείχνουν ρατσισμό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, σε τρεις περιπτώσεις οδηγοί ταξί τον πέταξαν έξω από το αμάξι τους, επειδή απλά... άνοιξε το παράθυρο ή απάντησε στο τηλέφωνό του. Στη μία περίπτωση μάλιστα, ήταν στο όχημα μαζί με τον γιο του και την κοπέλα του.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Ο Schumacher σήμερα…»
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Ο Schumacher σήμερα…»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ