2020-01-22 23:09:24
Φωτογραφία για Η ΕΕ στηρίζει Γκουαϊδό αλλά δεν ανακοινώνει μέτρα για τον Μαδούρο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε θερμά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό

σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα του.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την "ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Εθνοσυνέλευση, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στη Βενεζουέλα, και στον Χουάν Γκουαϊδό, τον νόμιμο πρόεδρό του", διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί για μια λύση που θα βασίζεται σε "αξιόπιστες και διαφανείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές" στη Βενεζουέλα.

"Και οι δύο υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής προσέγγισης, τόσο μεταξύ των παραγόντων στη Βενεζουέλα όσο και στη διεθνή κοινότητα, η οποία να οδηγήσει σε μια σημαντική πολιτική διαδικασία", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.


Παρότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποδοκίμασε τον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της ΕΕ ώστε να εξαναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Γκουαϊδό κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων, συγκρίνοντας τη κακή κατάσταση στη χώρα του με τη Συρία και την Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπάθησε τον Ιανουάριο να εμποδίσει την επανεκλογή του Γκουαϊδό στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξαναγκάστηκε να παραβιάσει το πέρασμα που είχαν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης μπροστά από το κτίριο για να ορκιστεί.

Ο Χουάν Γκουαϊδό καταγγέλλει την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018 και διεκδικεί εδώ και έναν χρόνο τη μεταβατική προεδρία της χώρας. Παραβίασε την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα του ώστε να αρχίσει εκ νέου τη διπλωματική του επίθεση. Ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ψάχνει "υποστηρικτές για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και για να καταπολεμήσει τη δικτατορία".

Παρότι παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο Καράκας αλλά η επιστροφή του θα είναι επικίνδυνη. "Ναι πήρα το ρίσκο να φύγω, η επιστροφή μου θα είναι επικίνδυνη", είπε κατηγορώντας τον Μαδούρο για "σαδιστικές" ενέργειες κατά των αντιπάλων του.

Οι Βρυξέλλες είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του, η οποία τον οδήγησε ήδη στην Κολομβία και τη Βρετανία. Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Ελβετία στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και στη συνέχεια στην Ισπανία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ