2020-01-23 11:58:56
Φωτογραφία για Γαλλικό βιβλίο Ιστορίας υποστήριξε ότι η 11η Σεπτεμβρίου «ενορχηστρώθηκε» από την CIA
Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία η ανακάλυψη ότι σε σχολικό βιβλίο ιστορίας υπήρχε σαφής συσχετισμός της CIA και των τραγικών γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το βιβλίο αφορά στα γεγονότα του 20ου αιώνα και γράφτηκε από τον Ζαν Πιέρ Ροσέρ, δάσκαλο ιστορίας και γεωγραφίας και πτυχιούχο του πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι και απευθυνόταν στους φοιτητές του Sciences Po καθώς και για όσους προετοιμάζονται για τα «grandes écoles» της Γαλλίας.

Εκεί, στη σελίδα 204, ο συγγραφέας εξηγεί το πλαίσιο της δημιουργίας της Αλ Κάιντα και την «τετραμερή τρομοκρατική επίθεση στις 11/9/2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον». Στη συνέχεια, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το παγκόσμιο γεγονός - χωρίς αμφιβολία ενορχηστρωμένο από την CIA (μυστικές υπηρεσίες) για να επιβάλει την αμερικανική επιρροή στη Μέση Ανατολή; - έπληξε τα σύμβολα της αμερικανικής εξουσίας μέσα στην επικράτειά της».

Παρόλο που το βιβλίο βγήκε τον Νοέμβριο, η αναφορά δεν είχε γίνει αντιληπτή, μέχρι που η κόρη ενός δασκάλου αγόρασε ένα αντίγραφο.

Ο δάσκαλος μοιράστηκε αμέσως τις ανησυχίες του σε ένα φόρουμ καθηγητών στο Facebook, του οποίου ο διαχειριστής είπε στη Le Monde ότι γρήγορα έγινε viral. «Υπήρξαν 122 σχόλια. Μπορεί να ακούς αυτή τη θεωρία συνωμοσίας στις αίθουσες διδασκαλίας από στόματα ορισμένων μαθητών, αλλά να τη βλέπεις γραμμένη από έναν δάσκαλο και σε μια τέτοια έκδοση, είναι απαράδεκτο».

Μετά τον σάλο, ο εκδοτικός οίκος αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ζητώντας συγνώμη για το λάθος. Όπως αναφέρει, η φράση αυτή δεν έπρεπε να υπάρχει. «Αυτή η φράση, η οποία απηχεί τις θεωρίες συνωμοσίας που στερούνται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης, δεν θα έπρεπε ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το βιβλίο. Δεν αντικατοπτρίζει ούτε την άποψη των εκδόσεων Ellipses, ούτε του συγγραφέα», ανέφερε.

το είδαμε .huffingtonpost.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πάει στο Open ο Κανάκης;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πάει στο Open ο Κανάκης;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ